Tiky a šklbanie v tvári - čo sa za nimi skrýva?

Tiky či šklbanie tvárových svalov sa môžu objaviť z rôznych príčin. Niektoré sú krátkodobé a pomerne neškodné, iné môžu byť prejavom závažnejšieho ochorenia.

Tiky v tvári Zdroj foto: Shutterstock.com

Neškodné tiky

Tiky, prejavujúce sa ako mimovoľné, nevedomé šklbanie svalmi, napríklad tik v oku (sťahovanie horného alebo dolného viečka), najčastejšie postihujú mimické svaly a nie sú príznakom vážneho ochorenia. Sú väčšinou spôsobené nedostatkom horčíka, únavou, stresom, zaťažením očí, či nadmerným množstvom kofeínu alebo nesprávnymi okuliarmi.


Prečítajte si tiež:

Bolia vás oči alebo vás trápia tiky? Doprajte vašim očiam fitness.

Hemifaciálny spazmus

Pokiaľ vás niekedy trápia svalové sťahy na jednej strane tváre, môže ísť o tzv. hemifaciálny spazmus (poruchu hybnosti). Ten sa prejavuje kŕčmi v okolí oka a prechádza až do oblasti líc. Najčastejšie sa vyskytuje na ľavej strane tváre. Presná príčina zatiaľ nie je známa, ale odborníci sa domnievajú, že tento stav vyvoláva podráždenie lícneho nervu, napríklad nadmerným tlakom. Príznaky sa môžu zhoršovať pri únave či strese.

Niekedy stačí len zavrieť oči a zhlboka dýchať, tik zvykne zmiznúť po niekoľkých sekundách, prípadne minútach. Ak sa u vás spazmus vyskytuje častejšie alebo ho sprevádza bolesť, je namieste navštíviť neurológa, ktorý vás pošle na potrebné vyšetrenie. Následným riešením môže byť operácia, ale i liečba pomocou masáží či hypnoterapie.

Chronická porucha

Druhý typ tikov, k prejavom ktorých patrí napríklad škrípanie zubov, trhanie hlavou, posmrkávanie, výkriky slov či grimasy,symptómy vážnejšieho ochorenia, podmieneného geneticky alebo neurologicky. Táto chronická porucha vzniká už v detstve vo veku 5-8 rokov a má tendenciu sa zhoršovať. Najčastejšie sa prejavuje zvláštnymi pohybmi a gestami, ktoré sa často vyskytujú aj počas spánku. Pridružujú sa k nim poruchy správania - hyperaktivita, nadmerné impulzívne správanie, poruchy učenia a pozornosti. V mnohých prípadoch títo ľudia trpia depresiami.

Chronická porucha viac postihuje chlapcov (13%) ako dievčatá (11%). Medzi dospelými sa tiky vyskytujú dvakrát častejšie u mužov ako u žien. Pomôže predpísanie liekov neurológom či psychiatrom, ale aj doplnky výživy a vyvážená strava.

Tourettova choroba

Tourettov syndróm je najťažšia forma tikových porúch, prejavujúca sa tikmi a mimovoľnými, nutkavými a vôľou ťažko ovládateľnými zášklbmi najrôznejších podôb. Najčastejšie sú to pohybové tiky tváre, napríklad žmurkanie, mykanie nosom, trhanie hlavou, krkom, potrhávanie končatinami, prevracanie očami, špúlenie pier, či rôzne grimasy, ku ktorým sa pridávajú aj zvukové tiky, ako nutkavé posmrkávanie, neustále odkašliavanie, chrochtanie, kvílenie, funenie, pískanie. Choroba môže byť sprevádzaná obscénnymi výrazmi, gestami, pohybmi a obťažovaním druhých. Tiky sa zhoršujú pri strese, alebo pri záťažových reakciách.

Odborníci sa domnievajú, že za touto chorobou stojí chemická nerovnováha v mozgu - abnormálny metabolizmus dopamínu a serotonínu ako prenášačov vzruchov medzi jednotlivými nervovými bunkami. Ochorenie je celoživotnou diagnózou a štyrikrát častejšie postihuje mužov ako ženy. Lieky ho nevedia vyliečiť, len utlmia a potlačia tiky a navyše, majú nepríjemné vedľajšie účinky (strata nálady, mrákoty, strach, sklony ubližovať druhým).

Zaujímavosťou je, že táto diagnóza prináša pre trpiaceho aj nevšedné tvorivé schopnosti. Údajne ňou trpeli aj umelci ako Mozart či Dickens.


Prečítajte si aj tento článok:

Bolia vás oči alebo vás trápia tiky? Doprajte vašim očiam fitness.