5 spôsobov, ako cvičenie jogy zabraňuje starnutiu

Hoci starnutie nemožno úplne odvrátiť, pravidelným cvičením jogy môžete svoje telo udržať dlhodobo pružnejšie a svižnejšie a v konečnom dôsledku vyzerať mladšie.

Inverzná jogová póza Zdroj foto: Shutterstock.com

1. Posilnenie chrbtice

Joga je už dlho známa ako skvelý spôsob nápravy zlého držania tela. To nielenže prináša problémy s chrbtom, ale tiež spôsobuje, že vyzeráte staršie. Ak budete pravidelne precvičovať jogové asány, posilníte chrbtové svaly a uvoľníte napätie v ramenách. A pretože vďaka joge si budete viac uvedomovať pohyby svojho tela, je menej pravdepodobné, že budete vykonávať pohyby, ktoré môžu uškodiť vašej chrbtici.


Prečítajte si tiež:

Tibetská masáž omladí celé telo: stačí iba 5 minút každé ráno

2. Zlepšenie pamäti

Nedávny výskum preukázal, že joga a meditácia sú účinnejšie v boji proti skorým príznakom Alzheimerovej choroby než rôzne pamäťové cvičenia.

3. Zmiernenie stresu

Ak vás neustále trápia starosti, nestíhate, ste nespokojní, bude to viesť k väčším problémom so zdravím. Práve pravidelné cvičenie jogy je účinné v boji proti stresu, pretože normalizuje dýchanie, naučí vás žiť v prítomnom okamihu a užiť si svoj život v každom veku.

4. Masáž vnútorných orgánov

Inverzné jogové pózy (na prekrvenie tela) masírujú a detoxikujú vaše vnútorné orgány, čo je prevenciou pred starnutím orgánov.

5. Zlepšenie celkového zdravotného stavu

Bolo vedecky dokázané, že pravidelné cvičenie jogy zvyšuje hladinu somatotropínu (rastového hormónu, zodpovedného za rast tkanív, ako je koža a svalov), androgénov (hormónov, zodpovedných za zdravie srdca a imunitný systém) a takisto znižuje telesnú hmotnosť.


Prečítajte si aj tento článok:

Tibetská masáž omladí celé telo: stačí iba 5 minút každé ráno