Kúpte si švihadlo a vyskáčte si sexi postavu

Mnohí si spájajú tú dlhú tenkú vec s dobami telocviku na základnej škole a po opustení školských lavíc presunuli skákanie cez švihadlo niekam hlboko do podvedomia. Švihadlo je však skvelá fitness pomôcka, ktorá nestojí skoro nič, takmer nič neváži, všade sa zmestí a nezaberá miesto. No predovšetkým vám zlepší fyzickú kondíciu ako nič iné.

Žena so švihadlom Zdroj foto: Shutterstock.com

Tie najjednoduchšie veci bývajú často najúčinnejšie a o švihadle to platí dvojnásobne. Môžete s ním pracovať na kardiovaskulárnej kapacite a celkovej vytrvalosti, spaľovať s ním podkožný tuk, posilňovať svaly aj potrápiť koordináciu pohybov.

Zájdite do najbližšieho obchodu so športovými potrebami a kúpte si za pár korún kamaráta, ktorého môžete brať všade so sebou, a ktorý vám z postavy vykúzli umelecké dielo.

Dĺžku švihadla voľte týmto spôsobom - oboma chodidlami sa postavte na stred švihadla, jeho konce chyťte do rúk a lakte pokrčte do pravého uhla. Ak je švihadlo príliš dlhé, omotajte jeho konce okolo dlaní a ak je krátke, vymeňte ho za dlhšie.

Nebol by to svet cvičenia a fitness, keby každý primitívny cvik nedostal názov - v prípade skákania cez švihadlo sa môžete stretnúť s anglickým označením "Rope jumping (skipping)" a pod týmto označením ho skupinovo vyučujú tiež niektoré centrá. Vy si ale môžete zaskákať sami doma (ak máte vysoké stropy) alebo kdekoľvek vonku.

Čítajte tiež:

Ako začať?

Pred samotným skákaním sa ľahko pretiahnite, ak nie ste zvyknutí skákať naboso, obujte si odpružené tenisky a vtiahnite panvové dno, aby ste nemali počas skákania pocit, že sa každú chvíľu pocikáte.

  • Jednou nohou vpred - pripravte si pravú nohu k akcii. Prednožte, švihadlo nechajte prekĺznuť pod pätou pravej nohy a ľavou ho preskočte. Po dvoch minútach nohy vystriedajte. Snažte sa dopadať na špičky, aby nedochádzalo k zbytočným otrasom kĺbov a chrbtice.

  • Striedanie nôh - vykopnite pravú nohu dopredu, nechajte švihadlo presvišťať a ľavou nohou ho preskočte. Hneď nohy vystriedajte. Ďalšie kolo ide dopredu ľavá a pravá sa len odlepí od zeme, aby sa mohlo lano pod vami plynule pretočiť.

  • Znožmo s medziskokom - vyskočte, zároveň švihnite švihadlom a poskočte si. Medziskok vám dá šancu chytiť dych a vydržať skákať dlhšiu dobu.

  • Znožmo bez medziskoku - skáčte pekne svižne, v tempe. Čo nadskočenie, to pretočenie švihadla. Tento štýl využite k intervalovému skákaniu - 20 sekúnd skáčte na maximum, 20 sekúnd pomalšie, s medziskokom.

  • Na jednej nohe - jednu nohu pokrčte v kolene a skáčte cez švihadlo len na tej druhej. Udržujte rovnováhu i tempo a vnímajte, ako aktívna noha pracuje.


Cvičenia pre štíhlu postavu nájdete v sekcii šport a cvičenie a na www.fithall.sk.