Cvičenie alebo strava? Čo je pre chudnutie dôležitejšie?

Pri zhadzovaní nežiadúcej záťaže z našich tiel je ideálne skombinovať silové a aeróbne cvičenie, upraviť jedálniček a poriadne odpočívať. Táto svätá trojica vám pomôže k vysnívanej postave skôr a zdravšie, než čokoľvek iné. Skratky neexistujú, je potrebné tvrdo makať, byť trpezlivý a nevzdávať sa.

Brušné svaly Zdroj foto: Shutterstock.com

Chyby v chudnutí

Mnoho ľudí však volí iba jednu z ciest - a to je chyba. Tí, ktorí chcú chudnúť len odpočinkom, samozrejme nič nedosiahnu. Regenerácia je nevyhnutne potrebná pre reparáciu cvičením "poškodeného" svalového tkaniva, obnovenie síl a udržanie motivácie pre pohyb i správnu stravu. Odpočinok môže pomôcť redukovať tým, ktorí nie a nie schudnúť kvôli stresu, ale sám o sebe tuk bohužiaľ nespáli.

Druhá skupina je tá, ktorá sa snaží so svojím telom niečo urobiť len pomocou diéty. Je známe, že človek chudne, keď je jeho energetický výdaj väčší, než príjem.

Ak sa nehýbete a nijako nešportujete, budete musieť energetický príjem znížiť radikálne, pretože výdaj je kvôli fyzickej neaktivite už tak dosť nízky. Ľudské telo si drastické obmedzenie kalórií, aj keď zámerné, vyloží tak, že nastalo obdobie hladomoru (v histórii ľudstva bežné) a aktivuje všetky mechanizmy potrebné pre uchovanie a udržanie čo najväčšieho množstva energie vo forme podkožných tukových zásob. Zároveň spomalením metabolických procesov (max. ale o 10 - 20%) klesne tiež prirodzená potreba pohybu, pretože ten energiu odčerpáva, a to sa nášmu organizmu pri obmedzení kalórií vôbec nehodí.

Počas chudnutia pomocou diéty sa naše telo pokúsi všetkými možnými prostriedkami znížiť náš energetický výdaj, takže zlenivieme, a ak sa donútime k fyzickej aktivite, bude po nás tvrdo vyžadovať prísun energie - to znamená, že budeme mať po cvičení väčší hlad, ale aj nás bežná porcia jedla oveľa menej zasýti a uspokojí. Pre takéto prekonávanie vlastného tela je potrebná extrémna dávka vôle a tá po nejakom čase zákonite zlyhá.

Po skončení diéty sa bude naše telo ešte chvíľu triasť od strachu, že mu jedlo zase odoprieme, preto si bleskurýchlo uloží všetko, čo mu príde do cesty, ale páliť kalórie a plytvať energiou stále nebude - to je ten povestný jojo efekt.


Prečítajte si tiež:

Ako začať s chudnutím - manuál pre začiatočníkov

Prirodzený pohyb

Pokiaľ teda hodláte chudnúť iba diétou a nezaraďovať cielené cvičenie, snažte sa aspoň neobmedzovať svoje bežné denné aktivity, ako je chodenie pešo kamkoľvek, chodenie do schodov, upratovanie domácnosti a podobne - tieto aktivity ostatne zohrávajú pri chudnutí pravdepodobne väčšiu úlohu než niekoľko hodín športu týždenne bez ďalšieho prirodzeného pohybu.

Priveľa jedla

Ľudia, ktorí chcú chudnúť športom, často preceňujú množstvo spálenej energie pri danej aktivite, a preto potom zjedia viac, než koľko skutočne potrebujú. Tiež niekedy funguje efekt oceňovania sa jedlom za pretrpené úsilie a potom človek zákonite nechudne - všetky dobroty nemáme šancu "vycvičiť".

Na chudnutie silovým tréningom

Na chudnutie sa najviac odporúča aeróbna aktivita v rozsahu 30 - 90 minút, 3 - 6x týždenne, alebo vysoko intenzívny intervalový tréning. Aby sa telo neadaptovalo na záťaž, mal by sa objem tréningov zvyšovať, ale to by sme potom nerobili nič iné než behali a pálili s tukom zároveň svalovú hmotu. Pri redukcii hmotnosti je nanajvýš vhodné zaradiť 3x do týždňa silový tréning, ktorý jednak pomôže formovať postavu, ale tiež zabráni nežiaducemu chudnutiu svalov.

Ak môžete, upravte jedálny lístok, behajte, posilňujte aj odpočívajte a telo si už s nadbytočným tukom poradí.


Cvičenia pre štíhlu postavu nájdete v sekcii šport a cvičenie a na www.fithall.sk.


Prečítajte si aj tento článok:

Ako začať s chudnutím - manuál pre začiatočníkov

clara 474

Pekny clanok, niektroi ludia to naozj riesia len regeneraciou :D. Alebo stravia vo fitku hodinu a pol a potom sa doma napraskaju sladkostami alebo mastnymi jedlami. Podobny clanok som citala aj na /www.chudnemzdravo.sk ja osobne som dlhy cas zanedbavala tu regeneraciu, a ono to ani akosi neslo. Cvicenie, strava, regeneracia, to ide vsetko spolu ruka v ruke a nic nesmie chybat, lebo sa cely chudnuci system zruti.

Moniq117

Niekedy sú ľudia tak unavení z nesprávneho stravovania, že na cvičenie ani nepomyslia. Naprv treba dať do poriadku trávenie monikakomorasova.sk

Radka8

no podla mna obe, ja vam neviem, ja nemam problem s chudym a vypracovanym telom a pritom moc nemakam, chuda som od prirody a raz za čas si zacvičím a stale mam pevne brucho :D asi som jedna z tych stastnejších.. :D ale tuzim po tom sa sem raz dostat do tohto zoznamu : estavisa.sk :D kedze studujem herectvo, nemuselo by to byt len snom vsakze :/