Chrípkové stavy a homeopatia

Chrípka (influenza) - ochorenie s ktorým sa stretol hádam každý z nás. Postihuje všetky vekové kategórie, môžeme ju prekonať opakovane v priebehu života.

Žena s teplomerom a liekmi Zdroj foto: Shutterstock.com

Ako sa šíri chrípka

Ide o ochorenie vírusového pôvodu,ktoré je spôsobené vírusmi chrípky, s inkubačnou dobou niekoľko hodín až 3 dní. Chrípkové vírusy patria medzi RNA vírusy, zaraďujeme ich do čeľade Orthomyxoviridae.

Chrípka sa šíri kvapôčkovou infekciou - kýchaním, kašľaním, hovorením, ako aj priamym kontaktom, napr. podávaním rúk alebo bozkávaním, zriedka kontaminovanými predmetmi dennej potreby. Infekcia sa rýchlejšie šíri vo veľkých kolektívoch (školách, škôlkach). Vírusy osídľujú sliznice horných dýchacích ciest. Rozmnožujú sa v bunkách slizníc a tieto prednostne poškodzujú.

Človek, ktorý sa nakazil chrípkovým vírusom, je už počas inkubačnej doby, čiže keď sa u neho samého ešte neobjavili žiadne príznaky, zdrojom infekcie. Toto nebezpečenstvo nákazy spravidla pretrváva ešte tri až päť dní po výskyte príznakov (symptómov).

Priebeh ochorenia

Chrípka prebieha ako akútne zápalové ochorenie horných dýchacích ciest. Jej nástup je obvykle náhly, z plného zdravia. Často začína zimnicou, bolesťami hlavy, vysokými teplotami , niekedy až do 40 C. Chorí pociťujú celkovú slabosť, únavu, malátnosť, majú bolesti svalov a kĺbov, najmä rúk a nôh. V dôsledku zápalu sliznice nosa, nosohltanu, hrtanu, priedušnice a priedušiek vzniká suchý kašeľ. Pacienti majú nádchu, sťažujú si na pocit sucha a škriabania v hrdle, pálenie za hrudnou kosťou. Môžu mať zápal spojiviek.

Ak nevzniknú komplikácie, príznaky po 3 - 5 dňoch odznejú, hoci únava a slabosť môžu pretrvávať dlhšie. K úplnému uzdraveniu obvykle dôjde do dvoch týždňov od prvých príznakov.

Najvyšší výskyt chrípkových ochorení je v zime. Výskyt sa však zvyšuje už s jeseňou a odznieva v jarnom období. Ľudský organizmus je v tú dobu oslabenejší, nemá dostatok vitamínu D, ktorý si cez leto syntetizuje za pomoci UV žiarenia a ktorý má výrazný modulačný vplyv na imunitný systém.

Čítajte viac:


Liečba

Ak dostaneme chrípku, na to , aby sme sa vyliečili je nevyhnutný pokoj na lôžku, prijímanie dostatočného množstva tekutín, vitamínu C. Keďže ide o vírusové ochorenie, antibiotická liečba tu nie je indikovaná (antibiotiká podávame iba v prípade, ak by sa chrípka skomplikovala bakteriálnou infekciou), takže tu prichádza do úvahy liečba symptomatická (liečba zameraná na príznaky ochorenia) .

Pri tomto ochorení môžeme využívať klasickú liečbu so zameraním sa na ovplyvnenie príznakov chrípkového ochorenia - lieky proti kašľu, na zníženie teploty, na ovplyvnenie nádchy......

V nemalej miere pri tomto ochorení môže pomôcť aj homeopatia.

Homeopatická liečba

Homeopatiká môžeme podávať dospelým i malým deťom , môžeme ich podávať v prípade potreby aj spolu s klasickou liečbou.

Dospelý užíva 3-5 globúl, nechá ich rozpustiť v ústach, deťom globulky môžeme rozpustiť v troche tekutiny.

Homeopatické prípravky stimulujú vlastné ozdravné mechanizmy organizmu. Nemajú nežiadúce a toxické účinky.

Hlavným princípom homeopatie je podobné nech je liečené podobným. V prípade klasickej medicíny pri symptomatickej liečbe nás zaujíma iba príznak - napr. teplota a pacientovi pri teplote dáme antipyretikum (liek na zníženie teploty).

V homeopatii pri výbere homeopatika nás nezaujíma iba teplota, ale všímame si ešte aj ďalšie sprevádzajúce znaky - či sa pri teplote pacient potí alebo nie, či je smädný, schvátený, či má bolesti očí, tiež nás zaujímajú okolnosti , ktoré zhoršujú alebo zmierňujú už existujúce ťažkosti. Môžu byť ľudia napr. u ktorých ťažkostí sa zhoršujú pohybom, zlepšenie im môže robiť úplný pokoj ...

Aké prípravky si vybrať

K dispozícii máme homeopatikum špeciálne na chrípkové stavy, ktoré môžeme používať i preventívne. Je vhodné najmä pre tých ľudí , ktorí neuvažujú o očkovaní. Vhodné je ho začať užívať už od jesene. Preventívne ho môžeme užívať raz do týždňa.

V prípade užitia pri chrípke nám môže zabezpečiť zmiernenie priebehu ochorenia, rýchlejšie vyliečenie, môžeme dokonca zabrániť plnému rozvoju chrípky. V počiatočnom štádiu chrípky sa užíva opakovane v 6- hodinových intervaloch (spolu 3 dávky). V prípade už rozvinutej chrípky sa užíva ráno a večer - po dobu 1-3 dni.

Okrem homeopatika určeného na chrípkové stavy môžeme súčasne užívať aj iné homeopatiká. Je viacero homeopatík, ktoré sú účinné pri teplote. Tu si treba uvedomiť, že pri teplote, so smädom, ale bez potenia podávame iné homeopatikum, ako pri teplote, so smädom, ale s potením. Tiež iné homeopatikum užijeme pri teplote a pri súčasnom výskyte schvátenosti, bez smädu.

Pri akútnom stave, ak sa rozhodneme pre homeopatiu, spočiatku užívame 3- 5 globúl každú 1-2 hodiny, s postupným predlžovaním intervalu medzi dávkovaním so zlepšovaním sa celkového stavu pacienta.

Nebojme sa chrípky, doprajme si dostatok spánku, okrem práce nezabúdajme aj na odpočinok, obohaťme svoj organizmus o dostatočné množstvo hlavne vitamínu C.

zuzulienka9

ako prevencia pred chripkou je rozhodne velmi dobre zvysit prijem vitaminov zvlast z citrusov a u mna sa osvedcili tenoros pastilky na nakopnutie imunity (pharmaselect) a tak tento rok som zatial chora nebola dokonca ani len nachladena