Imunita - čo zaberá na jej posilnenie?

Imunita je definovaná ako odolnosť organizmu voči rôznym ochoreniam. Je to obrana proti väčšine choroboplodných mikroorganizmov a nádorovému bujneniu.

Imunita Zdroj foto: Shutterstock.com

Človek je dennodenne vystavený veľkému množstvu cudzorodých látok a mikroorganizmov zo svojho okolia. Už novorodenec si so sebou nesie určitú dávku imunity a obranyschopnosti. Imunitný systém sa v prvých rokoch života stabilizuje, vyvíja sa zloženie protilátok preto môžu byť deti častejšie choré. To ale neznamená, že dieťa musí žiť v sterilnom prostredí!

Imunitný systém tvorí súbor orgánov a buniek ktoré medzi sebou komunikujú. Keď dôjde k stretu s cudzorodou látkou, začnú produkovať chemické látky, ktoré sú nasmerované na problematické a postihnuté miesta. Ak je imunita oslabená alebo zlyhá, môžeme ochorieť.

Funkcia imunity

Imunitu delíme na prirodzenú a získanú. Prirodzená imunita je geneticky daná, umožňuje človeku brániť sa proti škodlivinám a rôznym choroboplodným zárodkom od narodenia. Imunita získaná sa formuje v priebehu života na základe kontaktu s cudzorodými látkami, napr. baktériami.

Výkonnými orgánmi získanej imunity sú špecifické bunky: B-lymfocyty, T-lymfocyty a NK-bunky. Ich úlohou je si pamätať stret s cudzorodou látkou na to, aby pri ďalšom kontakte vedeli reagovať rýchlejšie (B-lymfocyty). T-lymfocyty sú pomocné bunky, ktoré rozpoznávajú nežiaduce cudzorodé látky a NK-bunky, ktoré ničia a sú dôležité pri obrane proti vírusom a nádorom.

Niekedy orgány, ktoré sú súčasťou imunitného systému sa preťažia, začnú produkovať protilátky proti vlastným orgánom a bunkám, vtedy hovoríme o autoimunitnom ochorení. Ide buď o systémové ochorenia, najmä o reumatoidnú artritídu, systémovú sklerózu a systémový lupus erythematosus. Medzi orgánovo špecifické zaraďujeme Gravesova a Addisonova choroba, ulcerózna kolída, celiakia, Crohnova choroba, skleróza multiplex, myastemia gravis...Porucha imunitného systému môže byť vyvolaná aj liekmi.

Prečítajte si tiež:


Ako posilniť imunitu?

Možnosťou posilňovania imunity je otužovanie pomocou studenej sprchy. Teplotu treba znižovať postupne v priebehu týždňov a malo by sa začať od nôh postupne k hlave. Cievy sa v tele stiahnu, krv sa v tele rozprúdi a naštartuje sa metabolizmus. Sauna je zaujímavý prostriedok na zlepšenie imunity. Začať s ňou môžu už aj trojročné deti. Ale pozor! Človek musí byť zdravý a každé banálne ochorenie (nádcha, chrípka) musí byť dôkladne vyliečené!

Na prevenciu sa tiež užívajú rôzne vitamíny, minerály a doplnky na posilnenie imunity pre deti aj dospelých.

  • Bakteriálne lyzáty obsahujú neškodné časti baktérií, ktoré patria medzi najčastejšieho pôvodcu daného ochorenia. Nevyvolávajú chorobu, imunitný systém prinútia k tvorbe protilátok.

  • Hliva ustricová obsahuje betaglukány. Sú to polysacharidy, získané z húb a rastlín. Aktivujú vrodenú imunitu, normalizujú ju a zlepšujú obranyschopnosť. Z hlivy sa tiež izoluje imunoglukán, ktorý má overené imunomodulačné účinky.

  • Cesnak siaty má antibakteriálne a expektoračné účinky. Imunomodulačný účinok sa pripisuje určitým zložkám obsiahnutých v cesnaku.

  • Echinacea obsahuje tiež polysacharidy, ktoré stimulujú vrodenú imunitu aktiváciou a zvýšenou tvorbou bielych krviniek.

  • Probiotiká sú zdrojom probiotických kultúr, ktoré osídľujú hrubé črevo a stimulujú aktivitu imunitného systému. Už dojčené deti majú zloženie črevnej mikroflóry prevažne z laktobacilov a bifidobaktérií. Vhodné najmä pri opakovanej antibiotickej liečbe a po liečbe antibiotikami na úpravu črevnej mikroflóry.

  • Nukleotidy, aminokyseliny a peptidy získané z hovädzej krvi. Pôsobia už v dutine ústnej preventívne proti kvapôčkovým ochoreniam.

Miki33

Moja frajerka mi kupila wobenzym, pretoze som bol v kuse chory, ale musim povedat, ze imunita sa mi naozaj zlepsila. Odporucam.

lenockaaa5

Vyskúšali ste Moringu karibskú?
Moringa caribbean je pestovaná ekologickým bezpesticídnym spôsobom vo vulkanickej oblasti ostrova St. Lucia. Prášok je vyrobený zo šetrne sušených listov a stoniek stromu Moringa. Listy obsahujú vysokú koncentráciu dôležitých vitamínov a top antioxidantov, ako je vitamín A, E, C, Zinok, čím posilňujú organizmus, imunitu a celkovú vitalitu.

Marosko-n

Svetový lekári sa zhodli, že na dobrú imunitu aj proti rakovine stačí zdravá voda ,zdravé jedlo a zdravé prostredie a vzduch.
Všetko je len ako prežiť s liekmi.
Človek potrebuje žiť ! ,
nie prežívať a mať problém so zdravím a musieť užívať lieky.
Preto ozdravte si svoje prostredie, prestaňte užívať lieky, pite zdravú vodu ,zadovažte si zdravé jedlo, naidite si zmysel života a toto na 100% zaberá na posilnenie imunity !