Hygienická starostlivosť o chorého v domácom prostredí

Hygienická starostlivosť o osobnú hygienu chorého patrí do základnej ošetrovateľskej starostlivosti. Dôležitá je nielen v zdravotníckom a sociálnom zariadení, ale tiež pri opatrovaní v domácom prostredí.

Starostlivosť o pacienta Zdroj foto: Shutterstock.com

Cieľom hygienickej starostlivosti nie je len očista opatrovaného, ale aj jeho osvieženie. Počas vykonávania hygienickej starostlivosti je nesmierne dôležitý rozhovor. Dozvieme sa, ako sa cíti, ako sa vyspal, prípadne sa nám zverí so svojimi aktuálnymi ťažkosťami a problémami.

Individuálny prístup

Každý chorý - odkázaný človek, mladý i starý je iný, každý sa inak vyrovnáva so svojou situáciou a samozrejme rozdielne sú aj požiadavky na jeho opatrovanie. Individuálny prístup rodiny je nevyhnutný. Potrebné je zohľadniť i skutočnosť, ktorá ovplyvňuje požiadavky chorého na jeho hygienickú starostlivosť, a to sú:

  • Individuálne hodnoty konkrétneho človeka
  • Jeho životná úroveň
  • Sociálne, rodinné a kultúrne prostredie
  • Osobné vedomosti o hygiene a zdraví.

Význam hygienickej starostlivosti spočíva:

  • V prevencii (čistá pokožka je odolnejšia voči zapareniu, preležaniu)
  • V psychickej úľave (značná spokojnosť odkázaného človeka)
  • V estetickom prostredí (čistý človek a upravená posteľ, zvyšuje celkové estetické prostredie opatrovaného)
  • Upevňovanie hygienických návykov (deti, ale aj u dospelí, najmä vo vyššom veku, často strácajú automatické návyky).

Ak hovoríme o hygienickej starostlivosti máme na mysli:

  • Rannú toaletu pred raňajkami (tvár, ruky, ústna dutina, intímna hygiena, starostlivosť o vlasy)
  • Večerná toaleta po večery (tvár, ruky, ústna dutina)
  • Priebežná toaleta (podľa potreby, v závislosti od zdravotného stavu, súvisiaca s podkladaním podložnej misy, močovej fľaše, prípadne so založenie plienky).

Ranná toaleta

Je nesmierne dôležitá pre aktivovanie opatrovaného, je dobré dodržiavať zásady hygieny v takom rozsahu, ako bol chorý naučený aj za plneného zdravia. Ak to opatrovaný dokáže, je dobre, aby sa aktívne zúčastnil na rannej toalete. Prinesieme mu lavór a necháme ho, aby si sám umyl tvár, zuby, prípadne zubnú náhradu. Samozrejme záleží od stupňa odkázanosti. Ak to chorý nedokáže sám, pomôžeme mu. Intímne oblasti umývame, tak že si pomôžeme podložnou misou. Umývame smerom odpredu dozadu, čím zabránime možnému prenosu infekcie z konečníka. Následne opláchneme čistou vodou. Očistu zakončíme učesaním a masážou chrbta.

Súčasťou rannej toalety je aj úprava postele a posteľnej bielizne. Zhrnutá plachta, vlhkosť či odrobinky nielenže znižujú hygienický štandard, ale ich pôsobením môže dosť aj k poškodeniu kože. Ak je opatrovaný aspoň čiastočne mobilný, pomôžeme sa mu prezliecť z pyžama do pohodlného domáce oblečenia. Obliekame najskôr chorú časť tela a vyzliekame opačne.

Upevňujeme režim: spánok v pyžame, aktivita a dennom oblečení.


Prečítajte si tiež:


Večerná toaleta

Je podobná ako ranná. Ak je to potrebné (najmä v lete), vykonáme celkový kúpeľ na posteli. Telo chorého podložíme froté uterákom alebo nepremokavou podložkou. Pomôcky si pripravíme osobitne na tvár a osobitne na zvyšok tela. Telo umývame pomocou špongie alebo froté žinky. Bezprostredne po umytí jednej časti tela ju jemne osušíme uterákom. Uterák prikladáme, netrieme. Aj mydlo používame úsporne. Veľa mydla vysušuje pokožku, čím sa stáva náchylnejšia na poškodenie.

Starostlivosť o ústnu dutinu

Hygiena ústnej dutiny nielenže zabraňuje vzniku zubného kazu, zabraňuje zápachu z úst a infekcii. Ráno, vždy po jedení a večer umývame zuby zubnou kefkou a pastou. Ak to nie je možné poskytneme opatrovanému aspoň vypláchnutie ústnej dutiny, hotovými prípravkami, prípadne domácimi bylinkovými odvarmi. Ak má zubnú protézu, očistíme ju vytiahnutú z úst, nečistíme ju horúcou vodu a použijeme špeciálne čistiace roztoky. Ak má suchú alebo poranenú sliznicu v ústa, ošetrujeme ústa a jazyk špeciálnymi prípravkami z lekárne.

Umývanie vlasov na posteli

Vzhľad je dôležitý pre každého človeka a čistota vlasov k tomu bezpochyby prispieva. Ideálne je, ak to môžeme urobiť pod sprchou. Ak umývame vlasy na posteli, je dobré, aby boli k dispozícii dve osoby. Potrebujeme: plytký lavór, vedro a nádobu na naberanie vody. Podložíme hornú časť chrbta (tvrdšia podložka, vankúš), aby hlava ostala nad vankúšom. Inak by musela hlavu pridržiavať druhá osoba, čo je pre odkázaného príjemnejšie. Na posteľ dáme nepremokavú podložku a okolo krku opatrovaného ovinieme uterák, ktorý zabráni stečeniu vody. Plytký lavór dáme pod hlavu a vlasy oplachuje vodu z vedra, potom vlasy našampónujeme, umyjeme a opláchneme. Následne vysušíme fénom, najmä v chladnom období.

Vykonávajme túto prácu s láskou! Nezabudnime na to, že ak naši príbuzní potrebujú pomoc a my sme relatívne zdraví, mali by sme si spomenúť na láskavé srdce a starostlivé ruky svojich rodičov, starých rodičov, keď sme boli odkázaní na nich my. Teraz nastal čas, kedy im to môžeme splatiť.