9 vecí, ktoré by ste mali vedieť o svojej štítnej žľaze

Nachádza sa medzi hrtanom a kľúčnymi kosťami, nie je väčšia ako palec a ovplyvňuje takmer všetky procesy v tele. Štítna žľaza produkuje hormóny, ktoré regulujú metabolizmus tým, že riadia, koľko kalórií spálite, rovnako ako rýchlo alebo pomaly váš mozog, srdce, pečeň a ďalšie orgány pracujú.

Vyšetrenie štítnej zľazy Zdroj foto: Shutterstock.com

1. Ako štítna žľaza funguje?

Štítna žľaza produkuje kľúčové hormóny trijódtyronín (T3) a tyroxín (T4), ktoré sú čiastočne zložené z jódu. Tu je výpočet toho, ako a čo všetko táto žľaza ovplyvňuje:

Srdce: hormóny štítnej žľazy ovplyvňujú srdcovú frekvenciu a pomáhajú kontrolovať tok krvi, a to uvoľňovaním svalov v stenách ciev.

Plodnosť: hormóny štítnej žľazy ovplyvňujú menštruačný cyklus. Keď nie sú v poriadku, môžete mať nepravidelné ovulácie a menštruácie.

Kosti: rýchlosť, akou stará kosť vypovie službu a zlomí sa, je riadená hormónmi štítnej žľazy. Keď sa jej činnosť zrýchli, kosti sa môžu rýchlejšie opotrebovávať, čo môže viesť k osteoporóze.

Hmotnosť: keďže štítna žľaza reguluje váš metabolizmus, zvýšená funkcia štítnej žľazy (hypertyreóza) sa spája s chudnutím, zatiaľ čo znížená funkcia štítnej žľazy (hypotyreóza) s priberaním na váhe.

Mozog: nízke hladiny hormónov štítnej žľazy môžu priniesť zábudlivosť, problémy s koncentráciou a depresie. Našťastie sa tieto príznaky dajú ovplyvniť syntetickou hormonálnou liečbou.

Pokožka: keď je aktivita štítnej žľazy znížená, telo zastaví produkciu kožných buniek svojim obvyklým tempom, v dôsledku čoho vyzerá pleť suchá a matná. Takisto dochádza k spomaleniu rastu vlasov a nechtov.


Čítajte tiež: Diagnostika chorôb z tváre


2. Problémy so štítnou žľazou sú častejšie u žien

U žien je päť až osemkrát vyššia pravdepodobnosť, že budú mať problémy so štítnou žľazou, ako u mužov. Prečo je to tak, zostáva záhadou.

Hlavným podozrivým je estrogén. Bunky štítnej žľazy majú veľkú koncentráciu receptorov estrogénu, čo znamená, že sú mimoriadne citlivé na účinky ženského pohlavného hormónu,“ hovorí endokrinológ Christian Nasr, MD, riaditeľ Centra pre štítnu žľazu Clevelandskej kliniky.

Ďalším možným dôvodom je, že mnoho príčin hypo a hypertyroidizmu je spojených s autoimunitnými ochoreniami, na ktoré sú ženy všeobecne náchylnejšie,“vysvetľuje M. Regina Castro, MD, endokrinologička z neziskovej organizácie Mayo Clinic.

Napríklad, najčastejšou príčinou hypotyreózy je Hashimotova choroba (je asi sedemkrát častejšia u žien) a najčastejšou príčinou hypertyreózy je Gravesova choroba (až desaťkrát častejšia u žien).

3. Ako spoznať príznaky problémov so štítnou žľazou?

Obe - hypotyreóza aj hypertyreóza môžu byť náročné na detekciu, pretože ich príznaky majú tendenciu byť podobné ako pri iných ochoreniach.

Ale ak si všimnete na sebe viac ako dva z nasledujúcich príznakov, poraďte sa so svojím lekárom o potrebe otestovať vašu štítnu žľazu:

Hypotyreóza: Suchá koža a vlasy, zábudlivosť, zápcha, pocit vyčerpania, svalové kŕče, nevysvetliteľné zvýšenie telesnej hmotnosti, silnejšia/nepravidelná menštruácia, opuch v tvári, zvýšená citlivosť na chlad.

Hypertyreóza: podráždenosť, zvýšené potenie, búšenie srdca, nespavosť, častá stolica, nevysvetliteľný úbytok hmotnosti, menej častá a slabšia menštruácia, vypuklé oči, trasúce sa ruky.

4. Potrebujete liečbu?

Asi 30 percent ľudí užívajúcich lieky na hypotyreózu, ich nepotrebuje - naznačuje to britská štúdia. Mnoho z týchto ľudí má tzv. „subklinickú hypotyreózu“.

To znamená, že ich TSH hladiny sú mierne zvýšené, hladiny T3 a T4 sú v norme, a majú málo, resp. vôbec žiadne príznaky. Vyššie hladiny naznačujú, že telo sa snaží stimulovať štítnu žľazu, aby produkovala viac hormónov.

Ak test odhalí, že hladina TSH je na úrovni 10 mIU/L alebo vyššia, väčšina odborníkov odporúča liečbu. Ale ak sa táto hodnota pohybuje v rozmedzí zhruba 4 do 10mIU/L, treba brať do úvahy príznaky.

Ak pacient nemá príznaky, liečba štítnej žľazy nepomôže, následkom je zbytočná liečba, čo môže zvýšiť riziko búšenia srdca a ďalších príznakov hypertyreózy.

Ak sa už liečite, lekár by vás mal sledovať pomocou krvných testov po dobu 6 až 12 týždňov.

5. Nebojte sa rakoviny štítnej žľazy

Počet novodiagnostikovaných nádorov štítnej žľazy sa počas posledných tridsať rokov viac ako zdvojnásobil, avšak úmrtnosť zostala nízka a stabilná.

Ženská časť populácie je niekoľkonásobne viac postihnutá týmto ochorením, ako mužská populácia. Z mojich skúseností percentuálny pomer je približne 70:30 v neprospech žien. Za štatisticky zvýšeným výskytom rakoviny štítnej žľazy je aj skutočnosť, že za posledné roky sa výrazne zlepšila diagnostika ochorení štítnej žľazy a tým pádom aj následná liečba, "hovorí MUDr. Peter Vladovič, chirurg Fakultnej nemocnice s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici.

V súvislosti s rakovinou je dôležitá včasná indikácia – čiže rozhodnutie o chirurgickej liečbe. V Banskej Bystrici už 9 rokov operujeme štítne žľazy minimálne invazívnou metódou – tzv. MIVAT-minimálne invazívna videoasistovaná tyroidektómia. Filozofiou tejto metódy je operovať štítnu žľazu, keď je ešte nezväčšená, resp. mierne zväčšená, kedy ochorenie, aj rakovina, je v počiatočnom štádiu a pravdepodobnosť dosiahnutia trvalej remisie zhubného ochorenia je 90-95%. Štatistiky hovoria, že aj keď stúpa výskyt rakoviny štítnej žľazy, úmrtnosť na toto ochorenie nestúpa, “*dodáva chirurg.


Čítajte tiež: Ako zistiť, či máme rakovinu?


6. Nehádžte vinu len na štítnu žľazu

„Stále priberám – nebude v tom moja štítna žľaza?“ – to je jedna z najčastejších otázok, ktoré endokrinológovia počúvajú.

Je, samozrejme, pravdou, že v prípade zníženej funkcie štítnej žľazy ručička na váhe môže stúpať. Avšak, tento príznak prichádza zvyčajne spolu s ďalšími, ako sú únava, zápcha a nepravidelná menštruácia.

A ak aj trpíte viacerými príznakmi, váš lekár môže uvažovať aj nad hormonálnou dysfunkciou (napríklad syndrómom polycystických ovárií) alebo perimenopauzou, rovnako ako môžu byť príčinou nezdravé návyky (napríklad nedostatok telesného pohybu alebo spánku).

7. Riskantné vitamínové doplnky

Možno ste sa už stretli s doplnkami na podporu činnosti podporu štítnej žľazy. Známa Mayo Clinic analyzovala populárne pilulky, ktoré boli k dispozícii on-line, a zistila, že dokonca aj tie, ktoré boli označené ako „vyrobené na bylinnej báze“, obsahovali rôzne množstvo hormónov štítnej žľazy.

Ešte desivejšie je, že dávky hormónov nájdené v niektorých z týchto výrobkov boli vyššie ako v predpísaných liekoch.

Veľké dávky môžu vyvolať nebezpečné vedľajšie účinky, napríklad arytmiu a problémy s kosťami.

8. Skontrolujte svoj krk

Skúste tento jednoduchý test:

  • Pomocou vreckového zrkadla sa pozrite na prednú časť krku - nad kľúčnymi kosťami a pod hrtanom.

  • Dajte hlavu dozadu, vypite dúšok vody, a všímajte si výstupky v tejto oblasti.

  • Ak si všimnete hrču, kontaktujte lekára. Môžete mať na štítnej žľaze uzlík alebo zväčšenú štítnu žľazu (indikácia pre hypo- alebo hyper-tyreózu).

9. Aby bola štítna žľaza zdravá

  • Získajte jód zo stravy - pre produkciu hormónov štítnej žľazy je rozhodujúca denná dávka 150 mikrogramov v strave. Jód sa u nás pridáva do kuchynskej soli, ale ak z iných zdravotných dôvodov soľ nesmiete, môžete jód získať aj z iných potravín, ako sú ryby, mliečne výrobky, vajcia a obilie.

  • Filtrujte vodu. V niektorých vodách z vodovodu sa nachádza chloristan, chemická látka, ktorá narúša vstrebávanie jódu. Obráťte sa na úrad a zistite, či to nie je aj váš prípad. Ak áno, skúste filter na princípe reverznej osmózy.

  • Vyhnite sa triklosanu. Táto látka sa nachádza v niektorých antibakteriálnych mydlách, a svojou štruktúrou sa podobá hormónom štítnej žľazy. Štúdie na zvieratách ho spájajú s nižšou hladinou hormónov.

  • Pozor na teflónové výrobky. Môžu byť vyrobené z perfluorových chemikálií, ktoré niektoré štúdie spájajú s ochoreniami štítnej žľazy.


Prečítajte si aj tento článok:

Sú vaše hodnoty štítnej žľazy v norme?