Müsli na raňajky - ktoré áno a ktoré nie?

Otázka takmer hamletovská - jesť či nejesť müsli? Ešte pred pár rokmi nám hovorili, že by sme ho mali raňajkovať najlepšie denne, dnes sa zase všade dočítame o tom, aké je müsli zlo - veď obsahuje cukor, toho bieleho zabijaka, ktorý sa vám nielen usadí na bokoch, ale tiež spôsobí cukrovku a ktoviečo ešte.

Miska müsli v rukách Zdroj foto: Shutterstock.com

Pravda leží, ako vždy, niekde uprostred. Donedávna bol vo výžive trend konzumácie cereálií, sójových výrobkov a nízkotučných produktov, takže sa müsli tešilo veľkej obľube. Teraz sa naopak presadzuje nízkosacharidová strava s dôrazom na kvalitné bielkoviny a zdravé tuky, čím sa vhodnosť chrumkavých dobrôt pre naše zdravie aj líniu spochybňuje.

Odporúčanie teda znie: nebojte sa müsli (ani tých zapekaných) a müsli tyčiniek (ani tých s polevou). Dieru do žalúdka vám neprevŕtajú a rapídny nárast hmotnosti tiež nespôsobia. Len je potrebné vybrať si kvalitné produkty, jesť ich skôr dopoludnia alebo po náročnom tréningu a v obmedzenom množstve.

Pri výbere svojich raňajok rozlišujte medzi müsli a cereáliami. Pod označením müsli sa rozumie pokrm z obilnín, ktorý svojimi koreňmi spadá do oblasti Nemecka a Švajčiarska (tzv. Bürchermüsli) a skladá sa z tepelne neupravených ovsených vločiek a ovocia.

Rozlišujeme hneď niekoľko druhov:

Suché müsli

Označuje sypkú zmes z obilných vločiek (najčastejšie ovsených), kúskov sušeného ovocia, semienok a orechov. Nájdete ju na pultoch supermarketov ako sypké müsli, ale môžete si ju tiež jednoducho pripraviť doma. Pretože neobsahuje pridaný cukor ani tuk, je vhodná pre zdravý životný štýl aj chudnutie. Len si dajte pozor na sušené ovocie a orechy - tam je cukru aj tuku dosť, takže si raňajky, pokiaľ možno, ďalej nedosladzujte.

Čerstvé müsli

To získate, keď si vločky namočíte cez noc vo vode a potom pridáte čerstvé ovocie. Tento druh sa v obchodoch nepredáva, pretože je ťažké zabezpečiť jeho trvanlivosť. Skôr sa jedná o oblinú kašu, ktorú možno konzumovať ako studenú, tak teplú.

Čítajte tiež: Ovsená kaša - večer pripravíte, ráno maškrtíte

Zapekané müsli

Tento druh berte skôr ako sladkosť a pochutinu, než ako zdravé a vyvážené jedlo k dennému jedeniu. Vzniká tak, že sa do sypkej zmesi vločiek, semienok, sušeného ovocia a orechov pridá cukor alebo med a trocha tuku a za občasného premiešania sa zapečie v rúre. Je chutnejšie, než suché müsli (práve vďaka cukru a tuku), ale o to menej vhodné pre chudnutie. Ani moderný názov "granolové" na kalóriách tomuto müsli bohužiaľ neuberie.

Raňajkové cereálie

Znie to zdravo (vplyvom reklamy), avšak cereálie rovná sa obilniny a tie zase tak super zdravé samy o sebe nie sú. Často bývajú pufované, čím sa zdvihne ich glykemický index a po ich zjedení budete skoro hladní a mnohokrát sú sladené, máčané v mede alebo čokoláde. Krásne farebné krabice s rozprávkovými motívmi majú za úlohu nalákať deti, pre ktoré sú ale z nutričného hľadiska úplne nevhodné.

Müsli tyčinky

Ako dopoludňajšia desiata alebo doplnenie energie po fyzickej aktivite nie sú zlé. Tie s polevou obsahujú viac tuku aj cukru, ale aj tak sa väčšinou predávajú po 30 gramoch a také množstvo vám určite žiadne škody na postave ani zdraví nenapácha. Tyčinky bez pridaného cukru sú samozrejme vhodnejšie.

lenka_samorin

Ja som kedysi jedávala Musli Vitalis tuším od Dr. Oetkera, veľmi mi chutilo. Ale dnes už si dám len biely jogurt, s troškou medu pre chuť a do toho hrsť ovsených vločiek a sýte raňajky sú na svete.