Naučte sa hovoriť "NIE"

V dnešnej dobe sa často kladie dôraz na schopnosť povedať nie. Pre mnohých z nás to môže byť ťažké povedať „nie“ a necítiť sa pritom previnilo voči tomu druhému. Prečo by sme tak mali vôbec robiť?

Žena ukazuje "nie" Zdroj foto: Shutterstock.com

Kto je viac pre mňa? Ja či ten druhý? Kto nevie povedať nie, ten potreby druhých berie dôležitejšie ako svoje vlastné. Povedať nie je základná zručnosť pre ochranu vlastných priorít, hodnôt, postojov, času, energie a niekedy aj celkového mentálneho zdravia. V dobe, keď sme stále zaneprázdnení, nemáme veľa voľného času pre seba a pre svoje priority, je táto zručnosť nenahraditeľná.

Povedať áno. Povedať áno môže mať veľmi významný dopad na moju kariéru, na moju reputáciu, môj profesionálny rast.

Povedať „nie“. Ale povedať nie, osobitne, keď sa necítim v pohode s tým, že by som mal povedať áno – je jeden z najsilnejších krokov, ktoré môžem urobiť v mojom OSOBNOM raste.

Vhodné a nevhodné „NIE!“

Dôležité je rozlišovať, kedy je čas povedať NIE a kedy nie je. Tým rozlišovacím znamením je to, že NIE by sme nemali hovoriť len kvôli tomu, že tak máme robiť. Tak isto v zlej nálade môžeme byť náchylní odpovedať NIE, čo nemusí byť najlepší krok. Neznamená dať druhého dole - je to LEN moja odpoveď a odmietnutie nejakej požiadavky, ktorú má na mňa nejaký človek.

Povedať NIE s rešpektom

Jestvuje veľa spôsobov, ako povedať nie. Môžeme sa báť, ako zareaguje druhá strana, či sa neurazí alebo nám to nevráti v budúcnosti, či nám to nebude vyčítať. Povedať nie neznamená automaticky sa dostať s niekým do konfliktu či vytvorenie nepriateľa. Existuje aj jemný, zdvorilý spôsob povedania „nie“ s rešpektom k človeku, ktorý od nás niečo požaduje. Avšak hovoriť s rešpektom k inému neznamená, že musím do detailu vysvetliť, prečo hovorím nie (niečo ako obšírne ospravedlňovanie sa). Povedať nie by malo byť krátke, slušné a prirodzene zvyčajne funguje najlepšie.

Aký je dôvod na to, aby som používal v kontakte s druhými aj slovo NIE?

1. Ja som zodpovedný za vytvorenie vlastných hraníc

Vo vzťahoch potrebujem mať isté hranice. Tým si chránim svoju osobu. Hranice mňa s ostatnými nevznikajú len tak z ničoho. Ak sa cítim a nachádzam neustále nepríjemne, nekomfortne s ľuďmi, ktorí na mňa kladú rôzne požiadavky a chcú stále niečo viac odo mňa, je to preto, lebo neberiem zodpovednosť za vytvorenie si hraníc vo vzťahoch. Otázkou je potom: čo mi bráni povedať nie? Alebo “dosť!“ je to strach? Chcem sa druhým zavďačiť? Ak je to tak, je na mieste otázka – takto žijem a fungujem? Na čo mi je to takto sa správať?

2. Nie som zodpovedný za reakcie druhého človeka

Často nepoviem NIE, pretože sa obávam sklamania druhých alebo že im nejako ublížim. Tento strach vo mne vzniká často krát z mojej silnej túžby, aby ma mali radi. Osobitne to môže byť pre mňa nebezpečné napríklad na pracovisku s inými. Skôr sa sústredím na to, aby boli druhí šťastní, nie ja a dosiahnutie mojich úspechov. A na druhej strane, snaha zavďačiť sa, zapáčiť sa iným stojí aj fúru času a energie. „Ánovanie“ berie veľa času.

3. Úspešní ľudia vedia ako povedať NIE!

Schopnosť povedať nie zvyšuje produktivitu a mentálne zdravie. Úspešní ľudia sa to tiež museli učiť a dosiahli aj pomocou NIE úspech.. Nie je potrebné stále hovoriť NIE, ale môj úspech súvisí s mojou schopnosťou vnímať pravdu v sebe- čo chcem a čo nie.

4. Nikomu nič nedlžím

Či už je to všeobecná mienka či NIE, nie som povinný nič robiť pre nikoho. Aj keď som platený za produktívnosť a výsledky, nie som povinný robiť šéfovi poskoka každé dve sekundy.... Hoci mám manželku neznamená to, že sa stanem predmetom jej neustálych rozmarov. Hoci mám rád rodičov, ktorí ma vychovali, nemusím sa riadiť ich presvedčeniami, aby sa cítili dobre a moje predstavy boli podľa nich.

Čítajte tiež: Nenechajte sa citovo vydierať. Ako na to?

5. Nemôžem kontrolovať nikoho mienku o mne

Čokoľvek urobím alebo poviem, ľudia ma vždy budú nejako vidieť a posudzovať – buď férovo alebo negatívne. Nebudem sa kvôli tomu zožierať a nenechám si tým zruinovať deň. Ak je moje vyjadrenie áno alebo nie založené na tom, že mi veľmi záleží na mienke iných, mal by som s tým skončiť.

6. Som jediný, kto môže skutočne identifikovať moje vlastné priority

Moje šťastie v živote spočíva na tom, aké voľby urobím. Ak som si nie istý ohľadom niečoho, mal by som povedať NIE. Ak hlboko v sebe váham a nie som nadšený niečím, je treba povedať NIE.

Čítajte tiež: Osvojte si tieto pozitívne návyky a staňte sa silnou osobnosťou

7. Ak niečo nie je skutočne to, čo chcem, musím povedať NIE

Nikto mne osobne nemôže povedať, čo by som mal konkrétne robiť alebo aj nerobiť, aby som sa cítil šťastný a cítil, že môj život má zmysel. JA som ten jediný, kto to môže za mňa povedať.

8. Ja som pre seba ten hlavný

Mnoho ľudí ignoruje túto skutočnosť, ale je to tak, že som tým, kto bude predovšetkým ovplyvnený svojimi rozhodnutiami. Ak sa ja raz rozhodnem ísť do niečoho a nedotiahnem to dokonca, ja budem ten, kto bude najviac vystresovaný. Ak odsúhlasím niečo, napr. celoživotný záväzok, o ktorom nie som presvedčený a nie som v tom šťastný, ja budem dlhodobo trpieť.

9. Môj život ide ďalej

Život plynie ďalej, či chcem či nie. Môžem ho stráviť tým, že budem behať a skákať kvôli tomu, že stále hovorím iba ÁNO. Alebo ho strávim relaxovane, v kľudnom tempe, šetrením energie, pretože som schopný povedať nie ľudom a veciam, ktoré nie sú pre mňa dôležité. Je to na mne žiť život, aký chcem. Sám si robím vlastný osud. Môže to všetko začať tým, že si uvedomím, že povedať NIE je celkom v pohode.