S čím pomôže lekárnik?

Štatistiky uvádzajú, že vo vyspelých krajinách užíva lieky správne len asi 50 % pacientov. Pre správnu a bezpečnú liečbu je nutné, aby pacient vedel základné informácie: na čo liek užíva, ako často a aké množstvo.

Farmaceutka Zdroj foto: Shutterstock.com

Máte pocit, že lekárnik kladie mnoho otázok týkajúcich sa vášho zdravotného stavu? Niektorí to považujú aj ako zásah do súkromia. Všetko, čo lekárnik robí a hovorí pri výdaji liekov, má za úlohu splniť správnu, bezpečnú liečbu a ochranu zdravia.

Lekárnik je vysokoškolsky vzdelaný odborník v odbore farmácia. Má oprávnenie vydávať lieky na lekársky predpis (recept) a lieky na voľný predaj.

Farmaceutický laborant je stredoškolsky vzdelaný odborník, ktorý má oprávnenie vydávať lieky na voľný predaj.

Prečo sa ma v lekárni pýtajú na množstvo vecí?

Ak si kupujete lieky na voľný predaj, alebo vyzdvihujete lieky na lekársky predpis, lekárnik by sa mal pýtať niekoľko otázok. Tým zistí, či je pre vás daný prípravok/liek vhodný, prípadne nevhodné kombinácie alebo alergické reakcie.

    1. Pre koho je liek určený?
    1. Či ste na dané ťažkosti niečo užívali
    1. Aké lieky užívate?
    1. Či ste alergický
    1. Prípadne iné ťažkosti

Ak máte veľké množstvo liekov, je vhodné si napísať zoznam všetkých liekov ktoré užívate, či už na lekársky predpis alebo voľný predaj. Pre vašu bezpečnosť a kontrolu lekárnik vždy zopakuje užívanie liekov aj v prípade, keď ho už poznáte.

S čím lekárnik môže pomôcť?

Pri podávaní liekov je nutné dbať na správny čas užitia a spôsob podania. Každá lieková forma je iná. Toto je nutné pre správnu a dostatočnú účinnosť lieku.

Tablety - sú určené na prehĺtanie. Drvenie, rozlomenie tablety je dovolené len, ak je v príbalovom letáku uvedené, že sa môžu drviť a rozlomiť!

Šumivé tablety – rozpustné v pohári vody, po rozpustení sa roztok ihneď vypije.

Žuvacie tablety – cmúľajú sa, rozžujú a potom prehltnú. V prípade potreby sa môžu rozpustiť vo vode a vypiť.

Tablety určené na podanie pod jazyk – na vloženie do úst, nechajú sa samovoľne rozpustiť v ústach, neprehĺtajú sa!

Kapsuly – neotvárajú sa, prehĺtajú sa celé. V prípade potreby je ich možné otvoriť a vypiť.

Roztoky, kvapky, sirupy (tekuté prípravky) – dávkovanie odmerkou, striekačkou, „kvapkátkom“ alebo iným dávkovačom. Pri sirupoch by si mali dávať pozor pacienti s diabetom, nakoľko obsahujú cukor. Je dobré dávať pozor aj na obsah alkoholu v tinktúrach, kvapkách proti kašľu, môžu ovplyvniť iné liečivá alebo ovplyvňovať pozornosť. Ak účinná látka nie je rozpustená v roztoku, roztok treba pred použitím pretrepať!

  • 1 čajová lyžička = 5 ml
  • 1 detská lyžička = 10 ml

Pastilky, kloktadlá, gély, pasty (ústne prípravky) – po použití sa nesmie pol hodinu piť ani jesť, nevyplachovať ústa a neumývať zuby. Pastilky sa nechajú voľne rozpustiť v ústach. Roztoky a tinktúry sa neriedia, je ich dobré nanášať do ústnej dutiny na noc. Výplachy a kloktadlá sa používajú buď neriedené, alebo sa riedia vlažnou vodou a prípravok sa po vykloktaní vypľuje.

Krémy, gély, pasty, roztoky, zásypy, náplasti (kožné prípravky) – nanášajú sa v tenkej vrstve na postihnuté miesto/miesta. Staršie zvyšky treba pred ďalšou aplikáciou odstrániť, vodou alebo vatovým tampónom. Roztoky sa do pokožky ľahko vtierajú. Emulzie sa pred použitím pretrepávajú. Prášky sa pomocou „sypadla“ na postihnuté miesto iba rozprášia. Náplasti sa lepia na nepodráždenú, zdravú a dokonale vysušenú pokožku.

Očné kvapky, očné masti, očné gély, ušné kvapky – jedno balenie prípravku používa vždy len jeden človek! Po prvom otvorení je dôležité si zapísať dátum otvorenia na obal. Očné prípravky majú krátku dobu použiteľnosti. Dôvodom je mikrobiologická kontaminácia. Pred použitím si vždy umyte dôkladne ruky. Ak máte viac prípravkov do oka, je nutné medzi nimi udržať aspoň 10 minútový odstup. Najskôr sa dávajú kvapky a až potom masť! Niektoré kvapky je nutné uchovávať v chladničke. Pred použitím sa môžu zahriať v dlaniach, aby aplikácia nebola nepríjemná. Pri očnej masti sa 1 cm z tuby vytlačí a zahodí. Najlepšie je masť použiť na noc (rozmazané videnie). Ušné kvapky, ktoré sa uchovávajú v chladničke, je potrebné zahriať v dlani a až potom aplikovať v ľahu na boku.

Nosové kvapky, spreje, nosové krémy, gély, masti (nosové prípravky) – Pred použitím dôkladne vyčistiť nos. Pri kvapkaní je potrebné zakloniť hlavu. Nosové krémy, gély, masti sa aplikujú do nosa pomocou vatovej tyčinky. Z nosového spreja sa odstráni kryt a vstrekne sa do nosovej dierky. Nosové spreje a kvapky na liečbu nádchy sa používajú len sedem dní. Výnimkou sú morské vody, ktoré sa môžu používať neobmedzene.

Rektálne čapíky, masti, krémy (prípravky na podanie do konečníka) – zavedenie po stolici. Z čapíka sa odstráni obal a zavedie. Masť sa zavádza pomocou aplikátora priloženého v škatuli. Dôležité je dbať na hygienu rúk!

Pošvové čapíky, tablety, krémy, masti, gély, roztoky (prípravky na podanie do pošvy) – Pošvové čapíky sa zbavia obalu a zavedú sa hlboko do pošvy, najlepšie večer pred spaním. Krémy, masti, gély majú priložený aplikátor. Pošvové roztoky sú určené na výplachy. Pripravia sa rozpustením prášku v predpísanom množstve prevarenej, vlažnej vody.

Čítajte tiež:

Čo by mala obsahovať domáca lekárnička?


Čo robiť, aby vám neprepadol lekársky predpis?

    1. Štandardný lekársky predpis – predpisovaná prevažná väčšina liekov. Platnosť 7 dní, deň vystavenie sa nepočíta.
    1. Lekársky predpis s antibiotikom – platnosť 3 dni, deň vystavenia sa nepočíta.
    1. Lekársky predpis obsahujúci omamnú a psychotropnú látku II. skupiny – 5 dní, pacient dodáva do lekárne dve kópie. Recept je vyznačený šikmým modrým pruhom. Takýto predpis môže vyberať v lekárni len osoba staršia ako 18 rokov, s občianskym preukazom a v meste, kde bol liek predpísaný.
    1. Lekársky predpis vystavený lekárom prvej pomoci – platnosť je len 1 deň. Deň vystavenia sa do doby platnosti nepočíta.
    1. Výpis z lekárskeho predpisu – ak vám v lekárni nemôžu vydať liek, vypíšu vám takýto typ receptu. Platnosť je taká istá ako na pôvodnom predpise. Na výpise sa poznačí, kedy bol recept lekárom vystavený.
    1. Lekársky poukaz – slúži na predpis zdravotníckych pomôcok, platnosť je 1 mesiac. Ak ide o zdravotné pomôcky určené na mieru, sú to 3 mesiace.

Čo robiť s expirovanými liekmi?

Liek, ktorému uplynula doba použiteľnosti, sa nesmie užívať. Nemôže sa vyhadzovať do komunálneho odpadu, ale treba ho vrátiť naspäť do ktorejkoľvek lekárne, kde ho odovzdajú ďalej na bezpečnú likvidáciu.


Zdroje:

Sprievodca správnym užívaním liekov, Dr. Max.

stastnablcha

mne uz dievcata v lekarni pridu po vacsine ako predavacky.. len raz sa mi stalo v Dr. max ze so mnou diskutovali o vhodnosti lieku - voľnopredajneho. inak len vydaju co je na papieriku :(

lenka_samorin

Ja som sa veľmi neradila o liekoch v lekárni, dala radšej na lekára alebo predchádzajúcu skúsenosť. Ale odkedy máme deti, stále sa radím, aký sirup na tento typ kašľa a aké kvapky na tento typ soplíka. Lebo aj keď prídeme k lekárke, väčšinou nám odporučí voľnopredajný liek. Ale minule som sa bola tiež v Dr, Max poradiť, čo na suchú pleť a odporučili mi vyskúšať ich kozmetiku Nuance a som veľmi spokojná. Pleť je menej suchá, vypnutá a taká nejaká rozžiarená. Ale tiež sa mi v iných lekárňach niekedy stane, že tie lekárničky poriadne nevedia spôsob použitia lieku a nesprávne nás navigujú. Našťastie máme v rodine veľmi šikovnú lekárničku, tak ju máme každú chvíľu na telefóne.