3 tipy pre suché vlasy: Hydratujte ich!

Chýba vašim vlasom hydratácia? Bez dostatku vody strácajú vlasy pružnosť, štiepia sa, lámu a chýba im lesk. Príčinou je zvyčajne nedostatočná výživa, škodlivé vonkajšie vplyvy aj nesprávne zvolená vlasová kozmetika. Čo tak zaradiť do jedálneho lístka rady, čoho sa vyvarovať a aké prípravky použiť na hydratáciu vašich vlasov? Inšpirujte sa našimi tipmi.

znicene vlasy Zdroj foto: Shutterstock.com

Používajte hydratačné prípravky na vlasy

Suché vlasy potrebujú dodať vlahu a živiny. Používajte na ne len kvalitné prípravky, ktoré sú špeciálne určené pre suché vlasy. Začnite šetrným hydratačným šampónom na vlasy, ktorý oplachujte iba vlažnou vodou. Horúca voda by vlasy ešte viac poškodila. Šampón vždy doplňte kondicionérom a raz za týždeň výživnou maskou na suché vlasy. Voľte prípravky s obsahom výživných látok, ako je keratín, ceramidy, vitamíny, pantenol a kolagén.

Na suché vlasy zázračne pôsobia oleje. Vyskúšajte napríklad arganový olej! Hydratuje vlasy do hĺbky, vyživuje vlasové korienky a pôsobí proti rozštiepeným končekom. Na suché vlasy sa skvele hodí aj olivový olej, kokosový olej alebo bambucké maslo.


Prečítajte si tiež:

Ako zregenerovať zničené vlasy po lete

Tipy ako dosiadnuť, aby vaše vlasy vyzerali zdravo každý deň

Vypadávanie vlasov a zmena v stravovaní


Vyhnite sa škodlivým vplyvom, ktoré vlasy vysušujú

Časté a nešetrné fénovanie, žehlenie, kulmovanie vysušuje vaše vlasy. Ak sa týchto procedúr nechcete vzdať, znížte teplotu na minimum a používajte prípravky na tepelnú ochranu vlasov.

Suché vlasy vyložene trpia v lete pri bazéne alebo pri mori, kde ich vysušuje slnko a slaná alebo chlórovaná voda. Ako ochranu proti nadmernému slnečnému žiareniu preto používajte prípravky na vlasy s UV filtrom.

Vlasom neprospejete ani saunovaním, pobytom v soláriách alebo, naopak, teplotami pod bodom mrazu. A nesvedčia im ani nešetrné farby na vlasy alebo odfarbovanie. Preto sa pôsobenie týchto vplyvov snažte čo najviac obmedziť. Nezabúdajte ani na šetrné rozčesávanie vlasov. Suché vlasy sa totiž majú tendenciu veľmi lámať. Používajte preto kvalitnú kefu na vlasy, ako je Tangle Teezer, ktorý vlasy nenamáha a neláme.

Vyživte svoje suché vlasy zvnútra

Kvalitu vašich vlasov výrazne ovplyvňuje vaša strava, preto doprajte svojim vlasom vyvážený príjem živín. Suchým vlasom prospievajú najmä omega-3 mastné kyseliny, ktoré nájdete v morských rybách, vlašských orechoch alebo špenáte. Do jedálneho lístka zaraďte aj zeler a uhorku. Obsahujú oxid kremičitý, ktorý vlasom pomáha udržať potrebnú vlhkosť a pružnosť.

Prospešná je aj konzumácia jabĺk. Ich šupka totiž obsahuje látky, ktoré podporujú pevnosť a odolnosť vlasov proti mechanickému poškodeniu. A, samozrejme, myslite na dostatočný prísun vody. Tá je dôležitá nielen pre hydratáciu, ale aj pre prenos dôležitých živín. Obmedziť by ste, naopak, mali kávu, čaj a alkohol a fajčenie, ktoré vstrebávaniu živín bránia.