Päť tipov na recykláciu a šetrenie v domácnosti

Ak chcete trochu prispieť k lepšiemu stavu našej planéty, začnite recyklovať aj doma. Ideálny svet, v ktorom by sme nemuseli nič recyklovať, neexistuje, a to sa odráža aj na prírode. Bežne vidíme odhodené plastové fľaše, smeti a rôzne obaly. Čo tak to v rámci svojich možností zmeniť?

recyklovanie odpadu Zdroj foto: Shutterstock.com

1. Obmedzte plasty

Pokúste sa čo najviac obmedziť výrobky z plastov a zabudnite aj na igelitové tašky a obaly. Rôzne obchody ponúkajú krásne látkové tašky, ktoré vám nielen vydržia dlhšie ako igelitka, ale aj vyzerajú lepšie. Niektoré produkty sa dajú použiť viackrát, takže ak sa odmietate zriecť svojej igelitky, používajte ju pravidelne a nekupujte si pri každom nákupe novú. To isté platí aj o plastových fľašiach, ktoré sa dajú používať veľmi dlho.

Samozrejme, nesmieme zabudnúť na farebné kontajnery, ktoré sú určené na recykláciu plastov, papiera a skla. Okrem toho, máme možnosť pravidelne zbierať papier, ktorý máme doma, a vymeniť ho za toaletný papier alebo kuchynské utierky.

2. Neberte vodu ako samozrejmosť

Dôležitým zdrojom pre život je aj voda a hoci si to neuvedomujeme, veľmi ňou plytváme. Počas umývania riadu ju nechávame tiecť a každý deň si doprajeme horúci kúpeľ. Na tom by nebolo nič zlé, no je potrebné brať do úvahy, že v mnohých krajinách je vody nedostatok a nie všade je pitná.

Týmto sa dostávame k večnej dileme - minerálka alebo čistá voda? Minerálne vody sú balené v plastových fľašiach, ktoré sa v prírode rozkladajú veľmi dlhú dobu. Pitím vody z vodovodu pomáhame životnému prostrediu a aj svojmu zdraviu. Vodu máme chutnú, tak prečo to nevyužívať?

džbán a pohár s vodou Zdroj foto: Shutterstock.com

3. Recyklovať sa dá aj kuchynský olej

Kuchynský olej je taktiež dobrým recyklačným produktom. Na Slovensku už dlhý čas prebieha projekt nazývaný "Aj kvapka oleja sa ráta", vedený spoločnosťou Slovnaft, ktorého cieľom je získať čo najviac použitého kuchynského oleja. Ten bude následne premenený na biopalivovú zložku, ktorá bude pridaná do pohonných hmôt. Ak sa pýtate, či to nie je zbytočné, odpoveď je nie, pretože z jedného litra kuchynského oleja sa dá vyrobiť až 0,9 litra biopalivovej zložky.

4. Neplytvajte jedlom

Zvyšky jedla sa síce recyklovať nedajú, no ak máte suchý chlieb, vyberte sa do lesa a dajte ho vtáčikom. Veď by bola škoda ho vyhodiť. Na celom svete sa vyhodí 30% jedla, pričom niektoré krajiny pred pár rokmi presahovali až 40%. Tieto čísla sú veľmi vysoké, preto sa jedlo, ktoré na sebe nemá hrubý povlak plesne, môže dať bezdomovcom alebo ľuďom, ktorí ho vedia využiť aj inak.


Prečítajte si tiež:

Takto oživíte staré banány

V Južnej Kórei je zavedený systém “zaplať za to, čo vyhodíš”, vďaka ktorému sa krajina vyhýba plytvaniu jedlom. Obyvatelia sú podľa zákoná nútení separovať zvyšky jedla do extra kontajnerov, ktoré za vhadzovaný objem strhnú príslušnú čiastku. Verili by ste, že to zaberá? Odkedy je zavedený tento systém, množstvo jedla v odpade kleslo na 5%. Brali by ste niečo také aj na Slovensku?

plytvanie jedlom Zdroj foto: Shutterstock.com

5. Premeňte nepotrebné veci na užitočné

Riadiť sa môžeme aj podľa D.I.Y. (Do it yourself - Urob si sám). Ani by ste neverili, koľko možností nám nepotrebné veci ponúkajú! Existuje množstvo trikov a nápadov, ako sa dá z nepotrebného materiálu v domácnosti spraviť niečo nové a užitočné, teda recyklovať to.

Napríklad obyčajné plastové fľaše sa dajú použiť ako dekorácia, kvetináče alebo tiež aj kŕmidlá pre vtáky. V nových bytoch by to bolo určite pekným spestrením priestoru. Toto je len jeden z mnohých spôsobov, ako recyklovať odpad.

Taktiež je škoda vyhadzovať staré oblečenie alebo spotrebiče. Skúste sa zamyslieť nad tým, komu by sa to zišlo, pomohlo mu to alebo koho by ste, pre vás nepotrebnou vecou, potešili. Ak je vám ľúto niečo vyhodiť, na internete nájdete množstvo jednoduchých návodov, ako premeniť staré nenositeľné kúsky oblečenia na niečo nové.

Nebudete iba originálni, ale pomôžete našej modro-zelenej planéte ostať takou, aká je! Hoci pohľad na starú a zničenú vec nie je trikrát najkrajší, ale ak ste dostatočne kreatívni, určite niečo vymyslíte.

Originálne sú sedačky zo starých drevených paliet alebo aj kvetináče (samozrejme po menších úpravách) vyrobené z plechoviek.


Prečítajte si aj tento článok:

Takto oživíte staré banány