Kurkuma – zázračné žlté farbivo

Kurkuma je korenie zo sušeného mletého kurkumovníku dlhého (Curcuma longa). Pochádza z južnej Ázie a jej najväčším producentom je India. Kurkuma je známa najmä pre svoje protizápalové účinky. No to nie je jediný dôvod, prečo ju zaradiť do jedálnička.

Kurkuma a kurkumín Zdroj foto: Shutterstock.com

Účinné látky v kurkume

Toto korenie obsahuje veľa zdravých živín, ako napríklad bielkoviny, vlákninu, niacín, vitamíny C, E, K, minerály ako draslík, vápnik, meď, železo, horčík a zinok.

Jej súčasťou sú takzvané kurkuminoidy. Zrejme najlepšie preskúmaný je kurkumín, ktorý má najmenej 150 preukázaných liečivých účinkov, vrátane výrazného protirakovinového pôsobenia.

Vplyv kurkumy na organizmus

Keďže ide o silný antioxidant so silnými protizápalovými účinkami, kurkuma je vhodná na pravidelnú konzumáciu najmä pre športovcov.

Navyše dokáže znižovať koncentráciu tukov v krvi a pôsobí proti tvorbe žlčových kameňov. Pozitívne vplýva aj na tráviace orgány, najmä však na pečeň a obličky.


Prečítajte si tiež:

"Zlaté mlieko" z kurkumy bojuje proti rakovine


Benefity kurkumy

prevencia pred rakovinou

• prevencia pred cukrovkou

• prevencia pred Alzheimerovou chorobou

• obsahuje antibiotické a antiseptické látky, vďaka čomu prečisťuje krv a posilňuje imunitný systém

• má vplyv na psychiku, pretože obsahuje antidepresívne látky

• podporuje hojenie rán

• prevencia a liečba bolestí, zápalov kĺbov

• prevencia a liečba ekzémov

• znižuje vysoký cholesterol v krvi

podporuje metabolizmus tukov, chudnutie a trávenie

Dávkovanie kurkumy

Dávkovanie kurkumy sa mení v závislosti od zdravotného stavu. Rovnako ako u väčšiny bylinných doplnkov, kurkuma nemá žiadne konkrétne pokyny na dávkovanie.

Obvykle dávka kurkumy predstavuje 1-3 gramy za deň. Pri výživových doplnkoch 1 kapsula obsahuje 400 mg.


Prečítajte si aj tento článok o produkte z kurkumy:

"Zlaté mlieko" z kurkumy bojuje proti rakovine