Mamičky pozor! Tu je zoznam škodlivých éčok, ktoré podávame deťom

Každý rok zomrie na svete vyše 8 miliónov ľudí na rakovinu, z toho skoro 12-tisíc v Slovenskej republike. Pritom podľa zverejnených výskumov Kliniky Detskej Onkológie Univerzity v Dűseldorfe denne užívame i rakovinotvorné potravinové aditíva, známe i ako prídavné látky, alebo ľudovo „éčka“. Tie sú u nás v EÚ legálne, no často i zdraviu škodlivé.

Jogurty a mliečne výrobky Zdroj foto: Shutterstock.com

Sú to látky, ktoré sa pridávajú do potravinových výrobkov za účelom konzervácie, dodania farby, zvýraznenia chuti a konzistencie. Vezmime si napríklad farbivo E 131, používané v mnohých modrých „šmolkových“ zmrzlinách a pochúťkach, ktoré denne servírujeme našim deťom. Prídavné látky sme rozdelili do troch kategórií:

1. Podozrivé

Do tejto skupiny patria E 142, 153,171,172,173,240,241,477.

E 142 je potravinárska zeleň, ktorá je zakázaná v USA a Kanade, no nepreukázali sa jej škodlivé účinky. V SR je teda povolená.

2. Údajne poškodzujúce zdravie

E 220,221,222,223,224, u ktorých dochádza k poškodeniu čriev, ďalej E338,339,340,341,450,451,483,485,486, ktoré podľa výskumov Kliniky Detskej Onkológie Univerzity v Dűseldorfe, spôsobujú poruchy trávenia.

Ambulancia klinickej výživy zasa neodporúča modré farbivo E 131, ktoré sa používa v mnohých potravinách aj pre deti (cukríky Haribo, Danone jogurty Prince, Lentilky a pod.), pri ktorom k vedľajším účinkom patria u precitlivených ľudí napríklad i svrbenie, nevoľnosť, problémy s dýchaním, pokles tlaku krvi a kožné vyrážky.

Aditíva E 311 a E312 spôsobujú podľa uvedených zdrojov citlivosť nervov.

3. Údajne rakovinotvorné

E 239 a E 123 sú údajne silne rakovinotvorné, ďalej E 210 až 217 sú takzvané benzonáty, ktoré môžu vyvolávať u precitlivených ľudí astmatický záchvat, chronickú nádchu alebo prispieť k hyperaktivite dieťaťa. V SR sú povolené.

Zdroj informácií: Klinika Detskej Onkológie Univerzity Dűseldorf a Ambulancia klinickej výživy.


Prečítajte si tiež:

Zavádzajúce označovanie potravín: ako sa nenechať nachytať?

Pozor!

Nie všetky prídavné látky musia byť uvedené na etiketách. Výnimkami sú napríklad aj prídavné látky, ktoré sa pridávajú do produktu počas jeho výroby a sú spojené s technologickým postupom výroby daných produktov. Dalo by sa povedať, že ide o diskrimináciu v konkurenčnom boji a európske legislatívne pokrytectvo.

Zavádzanie spotrebiteľa prostrednístvom etikiet

Pokiaľ vyrábame napríklad pravé korbáčiky z ovčieho mlieka, nepridáme tam napríklad E 509 Chlorid Vápenatý , ktorý patrí do skupiny syridiel pre zvýšenie vyťaženosti, čiže hustoty syra. Ovčie mlieko ho totiž pre zahustenie nepotrebuje. Preto ho nepotrebovali ani v minulosti pri výrobe syrov slovenskí bačovia. Slovenské syry Zdroj foto: Shutterstock.com

Ale pokiaľ sa rozhodneme vyrábať tradičnú slovenskú parenicu nie z ovčieho, ale z lacnejšieho kravského mlieka, potrebujeme tam pridať spomínané E 509, aby sme zvýšili výťažnosť, čiže i profit. Na obale ho uviesť môžeme, ale keď budeme marketéri, ktorí chcú uchovať „Clear Labels“, čiže menšie, čistejšie, lepšie vyzerajúce etikety, na obal ho pridať vďaka EÚ legislatíve nemusíme.

Tak sa na trhu stretneme s výrobkami „S“ a „Bez“ uvedenia tejto prídavnej látky. Ide o pokrytectvo a zavádzanie spotrebiteľa, keďže v konkurenčnom boji prevažne vyhráva ten, ktorý túto látku zatají. Preto ju uvádza na svojom obale čoraz menej výrobcov.

Pokiaľ sa chcete dozvedieť o prídavných látkach viac, stiahnite si dokument, ktorý uverejnilo Ministerstvo pôdohospodárstva Slovenskej republiky:

http://www.svps.sk/dokumenty/legislativa/4650_2008.pdf


Prečítajte si aj tento článok:

Zavádzajúce označovanie potravín: ako sa nenechať nachytať?


Zaujímate sa o viac takýchto tém? Potom sledujte našu FB stránku - Bez servítky o potravinách - ZDRAVIE.sk.

zdradca

Nedavno som na jednom serveri cital zaujimavi clanok o potravinach.
E-čka alebo Eliminatori. Ide o latky ktore maju znizit odolnost organizmu, plodnost, ci zdravi vyvin jednotlivca. Je to v snahe NWO eliminovat stav populacie na planete. Kedze vojny,ci epidemie nevyvolavaju patricny efekt od 90 rokov sa preslo na ,,otravovanie ,, potravin. E-cka su pridavane uz do jedla pre deti. Ulohou je uz v rannom veku dosiahnut zavislost na niektorych latkach ci poskodenie organizmu. Takto si elity zabezpecuju do buducna dalsi zdroj prijmu, pacientov zavislych na liekoch. Preto ak si podromne preskumate zlozenie potravin zistite ze E-cka obsahuje kazde a to aj tie ktore poskodzuju ludske zdravie.
Je to ako s vakcinou pre mlade dievcata. Mala sa podavat od 15 roku dievcat co je uz viacmenej plodny cas u vacsiny s nich. Vakcina na eliminaciu rakoviny krcka maternice,obsahovala latky na podporu tvorby rakoviny vajecnikov a vajickovodov. V US zakazana s US dovazana vakcina reklamovana ako zazracny liek. Cize, krmte ludi svinstvom,vakcinujte uz batolata svinstvom, a mate za to svinstvo zabezpecenych platiacicch pacientov do buducna. Tj to svinstvo dnesnej doby. Pekny den a Dobru chut.

sunnygirl

Zaujímalo by ma koľko takých nebezpečných látok sa do jedla dostane počas vyprážania na teflónu ... nikde nie sú jednotné informácie ...