Katastrofálna previerka potravín: zmrzlina s nebezpečným farbivom či zavárané uhorky s rakovinotvornými sladidlami

Náš potravinový kritik, Patrick Linhart, znova navštívil niekoľko obchodov s potravinami a posvietil si na obsah ďalších produktov. Šlo konkrétne o obsah smotany v mrazenej balenej zmrzline a obsah sladidiel v zaváraných uhorkách.

Mrazená zmrzlina v obchode Zdroj foto: Shutterstock.com

Prieskum dopadol v prípade poniektorých predajcov potravín katastrofálne. Je toto naozaj normálne, čo tu na Slovensku konzumujeme? Poniektoré reťazce pohoreli na predaji zaváraných uhoriek napchanými zahusťovadlami, farbivami a umelými sladidlami (s údajne rakovinotvornými účinkami) a zmrzline vyrábanej s gumou a sójovým lecitínom bez prezencie mlieka či tradičnej smotany.

Kontrola obsahu zložiek v zmrzline

V tomto bode to bolo všade to isté. Kúpa kvalitnej smotanovej zmrzliny sa stala akoby minulosťou. U niektorých zmrzlín nebolo dokonca použité ani len sušené mlieko, nehovoriac o nejakej smotane. Mrazená zmrzlina 1 Zdroj foto: Patrick Linhart

Príchute sa pohybovali aj na hrane 0,5% zložky, ktorej názvom sa výrobca chválil na obale. Čiže napríklad taká kokosová zmrzlina obsahovala necelé percento kokosovej príchute.

Ďalej vyvolávajú dosť otázok prítomné zahusťovadlá, farbivá, sójový lecitín, ktorý je lacnou verziou vajíčka. Bohužiaľ, tu musíme poukázať na fakt, že pri týchto výrobkoch aspoň vďaka uvedeniu na etiketách, i keď malými písmenkami, a po následnom rozluštení pomocou lupy vieme, koľko látok sa v balených zmrzlinových výrobkoch nachádza. Tu máme aspoň akú-takú kontrolu nad ich množstvom. Mrazená zmrzlina 2 Zdroj foto: Patrick Linhart

Výrobcovia sú totiž nútení dodržiavať stanovené normy, čo sa týka nielen hygieny, ale aj množstva éčok. U predajcov nebalenej zmrzliny je riziko, že sa pridávajú éčka, či už v podobe farbív, alebo zahusťovadiel voľnou rukou, čo je ešte nebezpečnejšie, keďže sa často prekračuje povolený limit. Kontrola je možná iba na základe rozborov odobranej vzorky a určite nemá každý z nás doma vybavenie na ich rozbor.

V tomto smere je najhoršia zmrzlina sfarbená modrým farbivom, vo väčšine prípadov ide o výrobok s názvom Šmolková Zmrzlina. Toto modré farbivo s označením E 131 je podľa Ambulancie Klinickej Výživy nebezpečné najmä pre deti, keďže po jeho konzumácii sú následne deti hyperaktívne a môžu sa u nich prejaviť aj iné zdravotné ťažkosti. Mrazená zmrzlina 3 Zdroj foto: Patrick Linhart

Modré farbivo (E 131), sa podľa spomínaného zdroja používa aj v mnohých iných potravinách, určených najmä pre deti. Ide o výrobky typu cukríky, jogurty, lentilky a podobne. Po jeho užití môžu u precitlivených ľudí nastať vytvorenie vyrážok a svrbenie, nevoľnosť, problémy s dýchaním, trasenie, pokles tlaku v krvi.

Oslovili sme teda predajcu takejto zmrzliny, ktorý nám síce prezradil jej výrobu, no nechcel byť z pochopiteľných dôvodov menovaný. Podobné praktiky však fungujú aj u výrobcov balených zmrzlín, stačí začať čítať etikety. Takto teda vyzerá výroba dnešnej voľno-predajnej a nebalenej „Šmolkovej zmrzliny“ podľa slov zmrzlinára: Mrazená zmrzlina 4 Zdroj foto: Patrick Linhart

Do miešača sa nasype sójové sušené mlieko, poprípade v lepšej verzii kravské sušené mlieko. Pridá sa margarín, no nie vo forme, ako ho poznáme my, spotrebitelia. Ide o nefarbenú bielu až priehľadnú hmotu. Ďalej sa pridá voda, sójový lecitín, aby spojil margarín s vodou a zahusťovadlo a nevytvorili sa kryštáliky ľadu. Ten sa používa aj na zahusťovanie gélov na vlasy v kozmetickom priemysle. Zároveň nastal čas i pre farbivá a arómy, pričom sa zmrzlina chladí počas miešania na určitú teplotu. Samozrejme, aby sme boli objektívni, do zmrzliny sa väčšinou pridávajú prírodné zahusťovadlá ako E 412 (Guarová guma), E 413 (Tragantová guma) a E 414 (Arabská guma).

Tieto gumy som osobne dokonca našiel aj na etiketách BIO-potravín.


Prečítajte si tiež:

Mamičky pozor! Tu je zoznam škodlivých éčok, ktoré podávame deťom

Zavárané uhorky s umelými sladidlami

Tu jeden z reťazcov ponúka 100% výrobkov tejto kategórie s kontroverzným, no bohužiaľ u nás na Slovensku nezakázaným Aspartamom a Sacharínom. Inak povedané, bez sladidiel si tento produkt v jednom z reťazcov nekúpite. Sladené uhorky Zdroj foto: Patrick Linhart

Tieto umelé sladidlá sa považujú podľa niektorých štúdií, ktoré zverejnila Klinika detskej onkológie Univerzity Dűseldorf, za rakovinotvorné. Jednota uhorky Zdroj foto: Patrick Linhart

V zaváraných uhorkách dopadol najlepšie nemecký reťazec Kaufland, u ktorého sme nenašli ani jeden výrobok s umelými sladidlami. Kaufland uhorky 1 Zdroj foto: Patrick Linhart

Kaufland uhorky 2 Zdroj foto: Patrick Linhart

Síce u jedného produktu ponúka zavárané uhorky „doladené“ farbivom, čo považujeme za nezmysel, ale čo sa týka sladidiel, tie neboli nájdené ani na jednej z etikiet ponúkaných produktov. Kaufland uhorky 3 Zdroj foto: Patrick Linhart

Kaufland uhorky 4 Zdroj foto: Patrick Linhart

Zle nedopadlo ani Tesco, aj keď nechápeme, prečo sa v niektorých zaváraných produktoch nachádza zahusťovadlo a Chlorid Vápenatý. Tesco uhorky 1 Zdroj foto: Patrick Linhart

Považujeme za nezmysel najmä pridávať zahusťovadlo do výrobku ako je tento. Tesco uhorky 2 Zdroj foto: Patrick Linhart

Pokiaľ si ale myslíte, že toto je problém Slovenska, ktoré osobne považujeme za odpadový kontajner potravín v Európe, švajčiarske zavárané uhorky dopadli prekvapivo rovnako zle. Švajčiarske uhorky Zdroj foto: Patrick Linhart

Umelé sladidlá sa používajú aj tam, hoci mnoho z nás Švajčiarsko považuje za akúsi „bio-krajinu“.


Prečítajte si aj tento článok:

Mamičky pozor! Tu je zoznam škodlivých éčok, ktoré podávame deťom


Zaujímate sa o viac takýchto tém? Potom sledujte našu FB stránku - Bez servítky o potravinách - ZDRAVIE.sk.

SuchSoft

Nechápem, prečo sú v podstate všetky obrázky s nekompletným textom.:-(
A áno, žereme odpady, a potom sa čudujeme, že prečo máme civilizačné choroby. Kým je človek mladý, telo si s tým ako tak dokáže poradiť, aj keď neodškriepiteľným faktom je, že už od malička sa telo zanáša odpadmi, ale do tej 40-ky telo aj napriek tomu dokáže fungovať. Ale po 40-ke je už imunita slabšia a telo prestáva fungovať. Samozrejme, je to individuálne, niekto mám problémy už aj v 20.ke, niekto až 50-ke, alebo neskôr.

Čo s tým?

Asi najefektívnejší spôsob je očista organizmu. Ako na to? Literatúry je na trhu dosť, môžem odporučiť knihu od Gennadija Petroviča Malachova, Totálni detoxikace.
Očista spočíva v očistení hrubého čreva, pečene a obličiek, v tomto poradí. Potom ešte rôzne doplnkové očisty.
Existuje mnoho, viac či menej efektívnych spôsobov očisty. V tejto knihe je ich uvedených viac, každý si nájde spôsob, ktorý mu najviac vyhovuje.

Tak do toho.