Sprievodca pôrodnicami 2017: výsledky šiesteho ročníka projektu hodnotenia pôrodníc na Slovensku

Health Policy Institute (HPI) v spolupráci s portálom www.rodinka.sk vyhodnotil najlepšie pôrodnice na Slovensku za uplynulý rok. Projekt Sprievodca pôrodnicami má tak za sebou už šiesty ročník.

V pôrodnici Zdroj foto: Shutterstock.com

Snahou Sprievodcu pôrodnicami je poskytnúť mamičkám komplexné informácie o slovenských pôrodniciach. Cieľom projektu je pozitívne motivovať a oceniť tých, ktorí sa snažia svoje služby vylepšovať a prispôsobovať ich potrebám žien a ich detí.

Hodnotenie pôrodníc sa skladá z dvoch častí:

**HPI **komunikuje s pôrodnicami a hodnotí kvalitu poskytovanej zdravotníckej starostlivosti na základe medicínskych indikátorov (Expertské hodnotenie).

Portál rodinka.sk sa v aplikácii sprievodca-porodnicami.sk pýta mamičiek, ako hodnotia svoj pôrod a starostlivosť o ich bábätko (Hodnotenie mamičiek). Obe hodnotenia sa následne spájajú v Celkovom hodnotení.

a) Expertské hodnotenie

V roku 2016 bolo na Slovensku k dispozícii 53 pôrodníc, v ktorých sa narodilo 57 717 detí. Je to priemerne 1 089 pôrodov na jednu pôrodnicu. Počet pôrodov sa pohyboval od 316 v pôrodnici v Snine až po 3 025 pôrodov v pôrodnici v Bratislave na Antolskej.

Zo všetkých slovenských pôrodníc sa do projektu tento rok nezapojila len jedna, pôrodnica v Revúcej.

Expertské hodnotenie sme rozdelili do štyroch kategórií, podľa úrovne neonatologickej starostlivosti pri pôrodnici. Zohľadnili sme tým odlišnú náročnosť zdravotnej starostlivosti poskytovanej v rôznych zdravotníckych zariadeniach.

Na Slovensku máme nemocnice so štyrmi stupňami neonatologickej starostlivosti (I, II, III, III+) – podľa vybavenosti, a teda schopnosti tohto zariadenia poskytnúť potrebnú pomoc novorodencom.

Najvyššiu úroveň starostlivosti poskytujú perinatologické centrá (úroveň starostlivosti III+), ktorých poslaním je koncentrovať v príslušných regiónoch závažné prípady tehotenských a neonatálnych komplikácií s cieľom zvýšiť kvalitu starostlivosti o tehotnú ženu, rodičku, šestonedieľku a jej novorodenca.

Na Slovensku je 6 perinatologických centier: UN Bratislava – Antolská, FNsP Nové Zámky, UN Martin, FNsP Banská Bystrica, FNsP Prešov a UNLP Košice – Trieda SNP.

Odborné parametre expertného hodnotenia Sprievodcu pôrodnicami boli vypracované v spolupráci so Slovenskou gynekologicko-pôrodníckou spoločnosťou SLS:

Parameter, celková váha a čiastkové podiely jednotlivých parametrov

Perinatálne ukazovatele - 20 %, perinatálna úmrtnosť - 50 %, transport in utero – do centra - 25 % , transport in utero – prijatie matky - 25 %.

Materská morbidita - 20 %, frekvencia cisárskych rezov - 50 %, percento epiziotómií - 40 %, peripartálne hysterektómie - 10 %.

Personálne zabezpečenie - 20 %

Materiálno-technické vybavenie - 20 %, pôrodnícke (CTG, USG, VEX/Forceps, krvné deriváty) - 50 %, novorodenecké (termolôžko, pulzný oximeter, a pod.) - 50 %.

Ostatné - 20 %, počet pôrodov - 30 %, PEDA - 15 %, voľba polohy/pôrodné lôžka - 15 %, Bonding - 20 %, Rooming 24 hod. - 20 %.

Najlepšie pôrodnice

  • podľa úrovne neonatologickej starostlivosti oddelenia pri pôrodnici (tj. 4 prvé miesta v 4 rôznych typoch nemocníc):
  1. I Sanatórium Koch, Bratislava 75,60

  2. II LNsP Liptovský Mikuláš 72,22

  3. III FN Trenčín 92,33

  4. III+ UN Martin 88,85

Komu prospieva cisársky rez – matke či novorodencovi?

Hoci cisársky rez môže byť v indikovaných prípadoch životy zachraňujúci výkon, jeho nadužívanie je spojené so zvýšeným výskytom komplikácií pre matku ako aj dieťa.

Pre matku predstavuje riziko komplikácií spojených s operáciou (poranenie orgánov, riziko infekcií, tromboembolizmus a pooperačných zrastov v brušnej dutine), komplikácií z anestézie, dlhšou rekonvalescenciou, ktorá môže narušiť kontakt matky s dieťaťom a takisto zvýšenie pravdepodobnosti závažných komplikácií každej ďalšej gravidity (abnormálnej placentácie a ruptúry maternice).

Pre dieťa zvyšuje riziko respiračných komplikácií, ako aj pravdepodobnosť neskorších ochorení.

Existujú faktory, ktoré zvyšujú riziko pôrodu cisárskym rezom. Medzi ne patrí nízka povedomosť o rizikách cisárskeho rezu v populácii rodičiek, nesprávny (väčší) odhad veľkosti plodu na ultrazvuku, stres rodičky, voľný pohyb počas 1. doby pôrodnej, podpora druhou osobou, strata intimity počas pôrodu.

Úspechom analýz perinatologickej starostlivosti a sledovania parametrov hodnotenia je mierny pokles percenta cisárskych rezov na Slovensku v roku 2016. Percento cisárskych rezov sa dostalo pod hladinu 30 percent.

„Zastavil sa tým negatívny trend, keď podiel cisárskych rezov stúpal. Najvyššiu hodnotu – 30,8 % – sme zaznamenali v roku 2013,“ hovorí doktorka Silvia Hnilicová, senior analytička HPI, ktorá zastrešuje odbornú stránku Sprievodcu pôrodnicami.

Najnižší počet cisárskych rezov bol v roku 2016 pôrodnici v Trenčíne (14,1 %), v Partizánskom (15,4%) a v Kežmarku (15,5 %). Keďže podiel cisárskych rezov môže byť vyšší v centrách koncentrujúcich patologickú graviditu, expertské hodnotenie zohľadňuje aj tento aspekt.

„Nepriaznivé je, že máme 4 pôrodnice, ktoré vykazujú podiel cisárskych rezov nad 45 %,“ vraví doktorka Hnilicová. V pôrodnici v Nových Zámkoch tvorili cisárske rezy vlani dokonca 51,4 % pôrodov a v Topoľčanoch až 51,9 %. „Tieto hodnoty sú veľmi vysoké, keďže tieto pôrodnice majú viac cisárskych rezov ako prirodzených vaginálnych pôrodov,“ dodáva Hnilicová.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) považuje za ideálny podiel cisárskych rezov v rozpätí 10 – 15 %. WHO pritom poukazuje na štúdie, podľa ktorých stúpajúci podiel cisárskych rezov až do 10 % znižuje materskú a novorodeneckú úmrtnosť, cisárske rezy nad odporúčanú hranicu nemajú ďalší vplyv na zlepšovanie mortality.

Údaje sú spracované na základe zapojených 52 pôrodníc.

b) Hodnotenie mamičiek

Na portáli www.sprievodca-porodnicami.sk hodnotilo slovenské pôrodnice za posledný rok 3 404 mamičiek. Od začiatku projektu v roku 2011 nazbierala táto webová aplikácia viac ako 22 000 hlasovaní. Stránka projektu www.sprievodca-porodnicami.sk zaznamenala za posledný rok 150,000 návštevníkov a takmer 500,000 zobrazení.

Čo sa mamičiek v dotazníku pýtame?

Prieskum pôrodníc Zdroj foto: Health Policy Institute

Najväčší počet bodov získali pôrodnice od mamičiek za:

  • odbornosť zdravotníckeho personálu (spokojnosť 78,8 %)

  • vybavenie pôrodných sál (77,2%)

  • starostlivosť o bábätko, resp. prácu novorodeneckého oddelenia (76,4 %)

Najmenej bodov získali pôrodnice:

  • v podpore skorého kontaktu medzi matkou a dieťaťom (55,6 % žien malo umožnené prvé priloženie na pôrodnej sále, 40,3 % žien bolo so svojim dieťaťom aj dve hodiny po pôrode)

  • v kvalite predpôrodnej prípravy (64 %)

  • v podpore dojčenia (67,3 %)

„Vidíme, že spokojnosť hodnotiacich matiek sa v roku 2016 znížila, čo zrejme odráža zvyšovanie náročnosti rodičiek na poskytované služby,“ hovorí Eva Pavlíková, spoluzakladateľka a šéfka portálu rodinka.sk.

Výsledok hodnotenia mamičiek:

  1. Sanatórium Koch, Bratislava - 80%

  2. Univerzitná nemocnica Martin - 79%

  3. Forlife, n.o. Komárno - 78%

Najlepšie nemocnice v krajoch – v hodnotení mamičiek:

BA Sanatórium KOCH - 80 %

BB FNsP Brezno - 74 %

KE Nemocnica Krompachy - 77 %

NR Forlife n.o., Komárno - 78 %

PO NsP Sv. Jakuba Bardejov - 76 %

TN Fakultná nemocnica Trenčín - 78 %

TT Fakultná nemocnica Trnava - 76 %

ZA Univerzitná nemocnica Martin - 79 %

c) Celkové hodnotenie

Výsledok celkového hodnotenia sme dosiahli spojením expertského hodnotenia s hodnotením mamičiek.

Najviac bodov získala pôrodnica v Trenčíne, nasledovaná Martinom. Na treťom mieste sa zhodne umiestnili dve bratislavské pôrodnice – Antolská a Ružinov.

Trenčianska pôrodnica nadväzuje na svoje úspechy z predchádzajúcich ročníkov Sprievodcu pôrodnicami.

Celkové hodnotenie:

  1. Fakultná nemocnica Trenčín - 170,2

  2. Univerzitná nemocnica Martin - 168,0

  3. Univerzitná nemocnica Bratislava – Ružinov a Univerzitná nemocnica Bratislava – Antolská - 159,0

Najlepšie pôrodnice v jednotlivých krajoch – v celkovom hodnotení:

  • BA Univerzitná nemocnica Ružinov - 159,0

  • BB FNsP F.D. Roosvelta Banská Bystrica - 146,2

  • KE Univerzitná nemocnica L. Pasteura, Trieda SNP Košice - 148,8

  • NR FnSP Nové Zámky - 139,2

  • PO FnSP J. A. Reimana Prešov - 149,5

  • TN Fakultná nemocnica Trenčín - 170,2

  • TT Fakultná nemocnica Trnava - 147,8

  • ZA Univerzitná nemocnica Martin - 168,0

SPRIEVODCA PÔRODNICAMI

Projekt SPRIEVODCA PÔRODNICAMI prebieha kontinuálne od 10. 2. 2011. Vznikol na základe spolupráce medzi Stredoeurópskym inštitútom pre zdravotnú politiku Health Policy Institute a internetovým portálom www.rodinka.sk s mediálnou podporou časopisu Mama a ja, v ďalších ročníkoch bol podporený aj rádiom Jemné melódie, grantmi Nadácie SPP, spoločnosti sanofi-aventis a Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky.

Partnerom Hodnotenia mamičiek pre rok 2017 je spoločnosť HERO. Od vzniku www.sprievodca-porodnicami.sk sa mamičky vyjadrili k pacientskej spokojnosti viac ako 22 000-krát. Každé gynekologicko-pôrodnícke a novorodenecké oddelenie má na portáli vypracovaný profil na základe nimi poskytnutých údajov. Tento profil majú pôrodnice možnosť pravidelne aktualizovať.

HEALTH POLICY INSTITUTE (HPI) je think tank zaoberajúci sa zdravotnou politikou a ekonómiou zdravotníctva na Slovensku a v krajinách strednej a východnej Európy. HPI je občianskym združením. Venujeme sa analýzam, vzdelávaniu a neziskovým projektom v zdravotníctve.

PORTÁL RODINKA.SK je internetovým magazínom, ktorý sa už 17-ty rok venuje tehotenstvu, deťom, rodine, výchove, zdraviu a rodičovstvu. Návštevnosť presahuje 500 tisíc návštevníkov mesačne (Gemius).

Kontakt: Mgr. Katarína Skybová, skybova@hpi.sk, 0903 421 224. Viac informácií o projekte nájdete na www.hpi.sk a www.rodinka.sk a www.sprievodca-porodnicami.sk

gastanko2016

ja som rodila v nemocnici v MT a bola som veľmi spokojná. Prístup sestier a lekárov bol super aj na gynekológii aj na novorodeneckom.

nenna

Byvam sice v BA,ale rodila som v MT a naozaj mozem len odporucit.Vynikajuca starostlivost o mna aj o dieta.Naozaj zasluzene miesto medzi naj porodnicami na SVK.