Teória o cholesterole a počítaní kalórií je mŕtva – poznáme primárnu príčinu srdcovo-cievnych chorôb

Chcete mať zdravé srdce a cievy? Potom si strážte cholesterol a dbajte o to, čo máte na tanieri. Ibaže, možno je tu ešte dôležitejší faktor, ktorý pri prevencii takýchto chorôb nesmieme zanedbať. Aký?

Zdravie srdca a ciev Zdroj foto: Shutterstock.com

O čom to je: veľké množstvo dôkazov z posledného obdobia upozorňuje na to, že najdôležitejším indikátorom vzniku kardiovaskulárnych ochorení a DM 2. typu je inzulínová rezistencia, prejavy lipidového metabolizmu predstavujú skôr koreláciu.

Pozitíva: v rámci biologických procesov smerujúcich ku KVO a DM2 je inzulínová rezistencia bližšie ku začiatku biochemickej kaskády / procesov smerujúcich ku daným typom ochorenia v porovnaní s lipidovým metabilizmom, resp. tolerovaním gkykemickej nálože ktoré sú v hľadáčiku súčasných terapeutických riešení.

Otázniky: ak by aj šlo o dominantný efekt, stále sú tu ešte ďalšie čiastkové epigenetické vplyvy metabolitov PUFA (4-HNE) alebo aj črevnej mikrobioty (TMNO), komplexnosť vrátane imunologických procesov

Súvislosti: v prípade normalizácie glukózovej nálože by potom nebolo potrebné nijako ovplyvňovať lipidový metabolizmus u inak zdravých ľudí.

Link: http://www.pharmaceutical-journal.com/opinion/insight/the-cholesterol-and-calorie-hypotheses-are-both-dead-it-is-time-to-focus-on-the-real-culprit-insulin-resistance/20203046.article

Poznámka: sú známe N1 štúdie s poklesom i normalizáciou Agatston skóre, inzulínovú krivku a testovanie publikoval už Dr. Kraft, pozitívne výsledky.


Pozrite si tiež:

Dlhovekosť za pár centov?