Arterioskleróza - čo nám ničí cievy a ako ich zachrániť?

Čo v skutočnosti stojí za arteriosklerózou, čiže vápenatením ciev? Má tu práve správna výživa značne podstatný vplyv? Pozrite sa na zistenia odborníkov.

Arterioskleróza a vplyv výživy Zdroj foto: Shutterstock.com

O čom to je: článok je autorovým 6. pokračovaním teórie vzniku arteriosklerózy s doplnením o posledné publikované práce Subbotina. Dôraz je daný na chronickú hyperinzulinémiu a pôsobenie na IGLF-1 receptory ako jeden z primárnych zdrojov poškodenia cievnej intimy.

Pozitíva: snaží sa ísť v rámci biochemickej kaskády vzniku čo najbližšie k začiatku.

Otázniky: je potrebný ďalší výskum, nepôjde o jediný mechanizmus.

Súvislosti: chronickú hyperinzulinémiu vieme jednoducho ovplyvniť normoglykémiou na podklade príjmu makronutrientov, výsledky v praxi sú.

Link: http://high-fat-nutrition.blogspot.sk/2016/07/arteriosclerosis-6-and-subbotin.html

Poznámka: za článkom je aj veľmi zaujímavá diskusia od Tuckera Goodricha o 4-HNE (4-hydroxynonenal) ohľadom vplyvu PUFA omega-6 na vznik arteriosklerotického procesu s naznačením riešenia – eliminácia vplyvu spracovaných rastlinných olejov.


Pozrite si tiež:

Diabetes 2. typu, glukotoxicita a vplyv na kardiovaskulárne ochorenia