Zeleninová kráľovná cvikla: nájdete v nej nekonečné množstvo vitamínov

Odporúča sa pri odtučňovacích kúrach, ochorení pečene a obličiek. Je výživná, posilňuje organizmus a pomáha pri liečbe chrípky a prechladnutia. Šťava z cvikle je zase veľmi prospešná pri menštruačných ťažkostiach.

červená repa1 Zdroj foto: Peter Varga

Význam cvikly pre zdravie

Zmierňuje infekciu dýchacích ciest, reguluje a prečisťuje srdce a krvný obeh, predchádza zápche, lieči ekzémy a posilňuje vlasy.

Varená obsahuje rozpustné vlákniny, ktoré znižujú hladinu cholesterolu. Je súčasť diét pri ochoreniach pečene a ateroskleróze. Nachádza sa v nej významné množstvo látok s protirakovinovými účinkami.

Význam cvikly pri chudnutí

málo kalórií, urýchľuje metabolizmus, pomáha pri vstrebávaní potravy.

Pôvod

Jej pôvod je v Stredomorí a v atlantickom prostredí. Je známa a obľúbená v Európe, Severnej Amerike a mnohých ázijských krajinách.

Prvé záznamy o cvikle sú staré asi 3 000 rokov a pochádzajú z Babylonie. Bola známa aj v starom Ríme, kde ju vtedy bohato využívali ako jedlo, ale najmä ako liek. Vďaka antike sa rozšírila aj do celej Európy

Použitie cvikly

Surová cvikla sa dobre uplatní v šalátoch. Výborne chutí s cesnakom, chrenom, kapustou, jablkami, pomarančami a orechami. Z varenej cvikly pripravujeme šaláty so smotanou, majonézou či marinádou. Oba druhy šalátov sú dobrým doplnkom pečeného mäsa a minutiek.

Uvarenú mladú cviklu stačí len osoliť, pokvapkať citrónom a maslom - je to dobrá príloha pre tých, ktorí nemajú radi kyslé šaláty.

Ide o jednu z najrozšírenejších druhov pestovaných riep. Jej konzumácia je rozšírená prevažne vo východnej Európe, kde sa používa na prípravu boršča.

Ku konzumácii najčastejšie slúži podzemná koreňová časť, ktorá sa pred jedlom varí alebo sa podáva studená po uvarení ako šalát s octom alebo olejom. Dajú sa konzumovať aj zelené listy, ktoré sa podávajú dusené alebo varené.

Liečivé účinky cvikly

Cvikla obsahuje v hojnom množstve betaín, brániaci rozvoju kôrnatenia tepien a podporuje činnosť pečene. Farbivo cvikly rozširuje koronárne tepny a spevňuje stenu vlásočníc.

Z jej priamých liečivých účinkov spomenieme tie močopudné, ďalej vylučuje soľ z tela, povzbudzuje činnosť žalúdka a tvorbu žlče.

Pri artérioskleróze sa odporúča liečivá kúra: surová šťava z cvikly v dávke 50 - 100 ml denne po dobu aspoň desiatich dní.

Ďalej cvikla podporuje rast buniek a opravuje ich jadrá. Aktivuje tvorbu červených krviniek, a tým zásobovanie buniek kyslíkom. Zbavuje črevá jedovatých látok, odstraňuje zápchu. Dodáva pružnosť a lesk pleti, vlasom a nechtom. Neutralizuje a zároveň odstraňuje jedovaté látky, najmä v mozgu. A v nekonečnom rade vyvoláva optimistickejšiu náladu.


Vyskúšajte:

Cvikla s balkánskym syrom


Priemerný obsah látok a minerálov

Cvikla v 100 g buľvy obsahuje asi 70 mg sodíka, 380 mg draslíka a 20 mg vápnika, ďalej obsahuje horčík a z mikroprvkov rubídium a cézium. Dôležitý je obsah rastlinných farbív, antokyánov, zabraňujúcich krehnutiu ciev. Z vitamínov obsahuje vitamín C, vitamíny skupiny B a ďalšie.

Zloženie cvikly

Cvikla obsahuje mnoho látok prínosných pre naše telo:

  • Sacharidy - 14% z celkového zloženia: glukóza, fruktóza, sacharóza (6%), pektíny.

  • Vitamíny, minerály, stopové prvky: B, C (v menšom množstve), karotenoidy, kyselina listová a pantoténová, draslík, železo, horčík, mangán, jód, kobalt, meď, zinok, fosfor, síra, cézium, rubídium či chlór - takmer celá Mendelejevova tabuľka, ale vo výraznom množstve!

  • Organické kyseliny: citrónová, jablčná, šťaveľová.

  • Aminokyseliny: betaín, betanín, lyzín, valín, arginín, histidín.

  • Vláknina - veľké množstvo.

červená repa2 Zdroj foto: Peter Varga

Cvikla v ľudovom liečiteľstve

Recepty na liečenie ochorení, pri ktorých pomáha červená repa:

Hypertenzia: čerstvú šťavu z repy zmiešajte s lyžičkou medu. Pite pred jedlom asi štvrtinu pohára.

Pri zápche: pre tento účel poslúžia rôzne pokrmy z repy, vývary, polievky a šťavy.

Pri liečbe tuberkulózy: repa ako súčasť rôznych diétnych jedál, určených k liečbe tuberkulózy.

Pri nádche: čerstvú šťavu si kvapkajte do nosa 2-3 kvapky 3-krát denne.

Pri liečbe vredov, rôznych prasklín na koži: uvarte repu na kašu, potierajte si ňou postihnutú oblasť a obviažte obväzom. Vo forme masky pomáha aj pri liečbe akné.

Skorbut: s týmto ochorením sa stretávame už len výnimočne, ale najlepšie pomáha nakladaná repa alebo v polievke boršč.


Vyskúšajte tento recept:

Cvikla s balkánskym syrom