Analýza mliečnych výrobkov: naučte sa v nich orientovať (1. časť)

Mliečny výrobok je potravina , ktorej zložky sú hlavne z mlieka alebo z mliečnych zložiek (mliečna bielkovina , mliečny tuk alebo mliečny cukor). Čo všetko sem zaraďujeme, z čoho tieto výrobky pozostávajú a ako vplývajú na naše zdravie?

Mliečne výrobky Zdroj foto: Shutterstock.com

Definícia a rozdelenie mliečnych výrobkov

Patria sem výrobky z rôznych druhov mlieka alebo vyrobené fermentáciou a následne získané extrakciou mliečnych zložiek produktov mlieka.

Mlieko, mliečne sušiny a mliečne vedľajšie produkty (srvátka , cmar) sa využívajú v potravinárskom priemysle, v pekárstve, na výrobu nápojov, vo výrobe kozmetiky a vo výkrme zvierat.

Okrem toho sa doteraz používajú ako východiskové materiály pre rad ďalších výrobkov, ako sú:

  • zmrzlina

  • mliečna čokoláda

  • srvátkové nápoje zo srvátky

  • kozmetické výrobky a masti

  • jogurty, šľahačka

  • syry, maslo

Nutričné hodnoty mlieka na 100g

  • energia (kcal) - 65 kcal

  • energia (kJ) - 272 kJ

  • tuky - 3,569 mg

  • sacharidy - 4,700 mg

  • proteíny (bielkoviny) - 3,382 mg

  • soľ - 114 mg

  • minerálne látky - 740 mg

Vitamíny a minerálne látky v mlieku

Mlieko obsahuje životne dôležité vitamíny rozpustné v tukoch - A, D, E a K, ako aj vo vode rozpustné vitamíny - C, B1, B2, B6 a B12. Taktiež minerálne látky vo forme iónov, najmä vápnika a fosforu. Sú nevyhnutné pre budovanie a udržiavanie tvrdosti kostí a zubov. Mlieko hrá dôležitú úlohu aj pri zásobovaní tela železom, jódom, sodíkom, horčíkom a zinkom.


Prečítajte si tiež:

Analýza mliečnych výrobkov: naučte sa v nich orientovať (2. časť)

Mliečna bielkovina

Mliečny proteín je vysoko kvalitná bielkovina kvôli vysokému obsahu esenciálnych aminokyselín. Okrem toho, živočíšne proteíny, akým je mliečny proteín, sú oveľa lepšie využiteľné v ľudskom organizme ako rastlinné proteíny.

Mliečny tuk

Mliečny tuk je dobrý stráviteľný hodnotný tuk. Obsahuje vitamíny rozpustné v tukoch a lecitín, ktorý je dôležitým stavebným materiálom pre nervy a mozog. V porovnaní s ostatnými tukmi je obsah cholesterolu v mliečnom tuku nízky. Je ľahko spracovateľný v tele.

Mlieko Zdroj foto: Shutterstock.com

Laktóza

Mliečny cukor laktóza je sacharid mlieka. Laktóza je disacharid zložený z glukózy a galaktózy. Je ľahko stráviteľný a je výborným zdrojom energie, potrebnej pre rast a normálne fungovanie organizmu. Okrem toho má pozitívny vplyv na črevnú mikroflóru a podporuje vstrebávanie minerálnych látok, akým sú ióny vápnika, horčíka a zinku.

Kyslé mlieko

Kyslé mliečne výrobky sú potraviny z mlieka, čo znamená, že pri fermentácii sa okyslia pomocou prirodzene sa vyskytujúcich alebo pridaných mikroorganizmov. Kyslomliečne výrobky sa odporúča konzumovať niekoľkokrát do týždňa, prípadne aj denne. V jednom grame kyslomliečneho výrobku musí byť prítomných najmenej 1 x 107 (10 miliónov) živých mikroorganizmov. Často sa pri fermentácii mlieka používajú baktérie Lactobacillus bulgaricus a Streptococcus thermophilus.


Literatúra:

  • Friedrich Kiermeier , Erika Lechner: mlieko a mliečne výrobky (= základy a pokroky v oblasti výskumu potravín. Vol. 15). Paul Parey, Berlin u. a. 1973, ISBN 3-489-78814-1 .

  • http://www.bauernhof.net/glossar/1427-2/

  • https://www.vitamine.com/lebensmittel/milch/

  • https://www.lebensmittellexikon.de/s0000200.php

  • http://www.viapractica.sk/index.php?page=pdf_view&pdf_id=2396&magazine_id=1


Prečítajte si aj pokračovanie článku:

Analýza mliečnych výrobkov: naučte sa v nich orientovať (2. časť)