Maliny pre lepšie trávenie, vlasy bez lupín a pevné nechty

Maliny boli známe už za čias neolitu, keď ich obľubovali aj naši predkovia. Skladajú sa z drobných guličiek, nazývaných kôstkovice. Môžu byť žlté, ružové až tmavo červené. Všeobecne platí, že čím sú maliny červenšie, tým viac antioxidantov obsahujú.

Košík malín Zdroj foto: Shutterstock.com

Maliník je prispôsobivý a nenáročný na klimatické podmienky – vyskytuje sa od nížin až po horské svahy, rastie i v lese a na záhradkách. Pochádza z južnej Európy, odkiaľ sa postupne rozšíril do ďalších oblastí

Maliny podporujú chudnutie

Ak chcete byť štíhlejší, mali by ste do svojho jedálnička zaradiť toto skvelé ovocie, pretože znižuje cholesterol v krvi, a tým pomáha pri redukcii váhy. Navyše má minimum kalórií a žiaden tuk.

Maliny ničia rakovinové bunky

Maliny sú spolu s čerešňami jedným z najlepších zdrojov kyseliny elagovej na svete. Podľa výsledkov viacerých štúdií potláčala v laboratórnych podmienkach rast nádorov v dôsledku pôsobenia niektorých karcinogénov. Ide o veľmi sľubnú prírodnú látku, ktorá usmrcuje rakovinové bunky bez akýchkoľvek zmien na zdravých bunkách.

Malinová šťava prečisťuje tráviaci systém

Malinová šťava významne prečisťuje a detoxikuje tráviaci systém, zmierňuje niektoré detské choroby a zápaly močového mechúra. Používa sa dokonca ako prostriedok na zníženie horúčky. Maliny ako také sú prospešné aj pri liečení hnačky a zápchy, porúch trávenia a dokonca aj pri reumatizme.


Prečítajte si tiež:

Maliny sú plné vlákniny, čaj z nich pomáha pri menštruačných a tráviacich ťažkostiach

Pri bolestiach hrdla kloktajte malinový ocot

Pol kila malín naložte na dva týždne do litra vínneho octu a potom sceďte. Vyzbrojíte sa tak na zimné obdobie plné bolestí a zápalov hrdla. Malinový ocot používajte ako kloktadlo a môžete ho pridať aj do prírodnej zmesi proti kašľu, napríklad spolu s medom, citrónom a cibuľovou šťavou

Pre zdravé nechty aj vlasy bez lupín

Ako spevňujúce a sťahujúce tonikum je zas výborný odvar z malinových listov. Keď do odvaru pridáte niekoľko rozdrvených malín a lyžicu medu, spravíte si blahodarnú výživnú masku na vlasy a pokožku hlavy a zároveň sa zbavíte lupín. Maska na vlasy z malín Zdroj foto: Shutterstock.com

Na odvar potrebujete 1 lyžičku sušeného lístia a 250 ml vody. Dajte do hrnca a krátko povarte. V uzavretej nádobe nechajte lúhovať 15 minút, potom sceďte. Tento odvar môžete použiť aj ako čaj.

Maliny i listy sú zdrojom riboflavínu, ktorý je potrebný pre zdravý rast silných a pevných nechtov. Na problémy s nechtami a nechtovou kožtičkou je výborný zábal zo sparených a rozmixovaných malín.

Z malín sa lisuje olej, často využívaný i v kozmetike na výrobu prostriedkov na ochranu kože. Vitamín E a omega 3 mastné kyseliny, nachádzajúce sa v oleji, chránia pleť proti škodlivým účinkom slnečného žiarenia. Tiež výborne lieči zápaly kože a iné kožné choroby.


Prečítajte si aj tento článok o malinách:

Maliny sú plné vlákniny, čaj z nich pomáha pri menštruačných a tráviacich ťažkostiach