Hormóny v našom tele: poznáte ich funkciu? (1. časť)

Hormóny sú organické látky, ktoré sa tvoria v organizme pomocou žliaz s vnútornou sekréciou (endokrinné žľazy). Vďačíme im za všetky pocity a nálady.
Hormóny v ľudskom tele

Hormóny v ľudskom tele | Zdroj: Shutterstock.com

Hormóny majú v tele množstvo funkcií. Kontrolujú rast, energetickú výkonnosť, biochemickú činnosť tela, napríklad trávenie a takisto aj sexuálny či psychický vývin. Okrem toho pomáhajú telu vyrovnať sa so stresom, nebezpečenstvom, únavou.

Hormóny šťastia

Endorfín

Ide o ópioidný peptid, ktorý obsahuje pätnásť až tridsaťjeden aminokyselín. Nazýva sa aj hormónom šťastia, pretože sa uvoľňuje do mozgu a spôsobuje dobrú náladu a pocity šťastia. Obsahujú ho mnohé potraviny, napríklad čokoláda a niektoré drogy.

Účinkami je podobný morfínu a jeho príbuzným látkam. Má modulačné funkcie centrálnej regulácie - spánok, nálada, analgézia a periférnej regulácie, napríklad endokrinná regulácia.

Organizmus si endofín vytvára na zmiernenie bolesti, napríklad pri úrazoch alebo niektorých ochoreniach. K uvoľňovaniu endorfínu dochádza niekoľkým spôsobmi, vyplavuje sa napríklad pri zvýšenej telesnej záťaži alebo pri adrenalínových aktivitách.

Serotonín

Býva označovaný ako hormón šťastia. Nachádza sa v tráviacej sústave, krvných doštičkách a centrálnej nervovej sústave. Na hladinu serotonínu v tele má vplyv aj stravovanie. Vzniká z aminokyseliny tryptofán, ktorú si telo nevie samo vyrobiť a musí ju prijímať v strave. Serotonín sa uvoľnuje aj po športovej aktivite (beh, plávanie, posilňovanie).

Ovplyvňuje proces spánku a termoregulácie. Prispieva k pocitu pohody a šťastia. Nedostatok serotonínu spôsobuje zhoršenie nálady, agresivitu, depresie a poruchy spánku.


Prečítajte si aj druhú časť článku:

Hormóny v našom tele: poznáte ich funkciu? (2. časť)

Hormóny s anabolickým účinkom

Ide o reakcie syntetické, skladné, pri ktorých vznikajú z jednoduchých látky zložitejšie.

Rastový hormón

Môže sa nazývať i hormónom mladosti. Zodpovedá za rozvoj svalov, silu a rast kostí, šliach, väzív. Zvyšuje stimuláciu odbúravania telesného tuku. Rastový hormón sa uvoľňuje z podmozgovej žľazy – hypofýzy.

Dôležitý pre vylučovanie rastového hormónu je spánok, v čase jednu-dve hodiny pred fázou hlbokého spánku. Jeho tvorbu môžeme zvyšovať i športom (posilňovanie a intervalové cvičenia).

Testosterón

Alebo inak „čertovský hormón“, čo znamená, že pokiaľ máte veľa testosterónu, budete agresívnejší. Jeho hladinu si môžete navýšiť aj pomocou stravy (vajcia, zelenina ako brokolica, kel, kapusta).

Vzniká v pohlavných žľazách mužov a žien. Ženy majú v priemere jednu desatinu z množstva testosterónu nachádzajúceho sa v mužskom tele. Testosterón je dôležitým hormónom tak pre mužov, ako aj pre ženy, a to v prvom rade pri raste a udržiavaní svalovej hmoty. Zvyšuje bazálny metabolizmus, znižuje telesný tuk a navyše dodáva pocit sebadôvery.

Najúčinnejší tréning pre zvýšenie testosterónu je silový tréning zameraný na komplexné cvičenia, ako sú drepy, mŕtvy ťah či benchpress.

Účinky testosterónu

Účinky testosterónu | Zdroj: Shutterstock.com

Inzulín

Je hormón produkovaný Langerhansovými ostrovčekmi podžalúdkovej žľazy – pankreasom. Funkcia inzulínu umožňuje, aby sa glukóza získaná z potravy dostala do vnútra bunky. Znižuje hladinu cukru v krvi.

Inzulínové okno alebo anabolické okno vzniká až po tréningu. Zistilo sa, že najlepší čas vstrebávania živín je v priebehu inzulínového okna, čiže po skončení športového tréningu.


Literatúra:

  1. http://www.springermedizin.at/artikel/9077-hormone-und-sport

  2. http://www.zeit.de/zeit-wissen/2013/04/hormone-haushalt-botenstoffe/seite-2

  3. https://sportslife.intersport.de/sportslife/welche-hormone-werden-beim-sport-freigesetzt/

  4. https://www.welt.de/print/die_welt/wissen/article13812923/Das-Hormon-Irisin-wirkt-wie-Sport.html

  5. https://de.wikipedia.org/wiki/Hormon


Prečítajte si aj druhú časť článku:

Hormóny v našom tele: poznáte ich funkciu? (2. časť)