strach prejavit sa pred triedou- prejde to raz ?? SOCIALNA FOBIA ??

Príspevok v téme: strach prejavit sa pred triedou- prejde to raz ?? SOCIALNA FOBIA ??
barbie girl4

ahojte, som normalna baba.. mam 20 studujem..
moj problem spociva v tom, ze sa hanbim, alebo bojim povedat svoj nazor v diskusii v triede.
ked sa volne rozpravame a vyjadrujeme svoje nazory, ja sa jednoducho neodvážim. som ticho, počúvam, sem tam aj niečo povedat chcem, nadýchnem sa, trochu sa mi zrýchli pulz, az kým niekto nepovie to iste, čo som chcela ja a znovu ostanem ticho.

tak isto mam aj problem pred triedou napriklad prezentovat prácu. tlcie mi srdce a cely efekt je mizerný. ponahlam sa, rychlo rozpravam, nech to mam cim skor za sebou. pohlady spoluziakov sa vtedy snazim nevsimat si, aby som si ich nevysvetlila ako znudené alebo otrávené.

neviem, ci mam socialnu fobiu, alebo čo..lebo normalne sa s ludmi dokazem bavit, v mensich skupinkach alebo cez prestávky. dokonca nemam problem niekomu povedat, ze mam tremu pred prezentovaním napríklad.

čo s tým mam robit... strasne mi to vadí, ze citim ten strach.. niekedy sa obavam, ze moj nazor bude nezaujimavy alebo niečo podobne, bojim sa aj konfrontacie, ze mi niekto zacne oponovat a ja si nedokazem dostatocne obhajit svoj nazor.

xa14

"Dnes je taky trend alebo co to je, vyjadrovat nazory a diskutovat a argumentovat a vsetko dokopy. V tomto vobec nevidim zmysel, myslim si predsa svoje, kazdy dalsi clovek tiez svoje a tak to ma byt.
Na plne usta kricat svoj nazor alebo za neho dokonca bojovat mi pride maximalne scestne."

Tak ty radsej naozaj nehovor nikomu svoje nazory, lebo toto je neskutocny blud, ze diskusia a prejavy nazorov nemaju zmysel no haha tak to by sme stale este po stromoch lozili a spavali v jaskyniach.

Sice stara tema ale nedalo mi nereagovat

Lills

Hm, ja mam nieco trochu podobne ako ty.

S tym povedanim nazoru...ja si svoj nazor v triede nepoviem, pokial sa ma niekto vyslovene neopyta.
Nebojim sa vobec, ale pride mi zbytocne hovorit kazdemu co si myslim.
Dnes je taky trend alebo co to je, vyjadrovat nazory a diskutovat a argumentovat a vsetko dokopy. V tomto vobec nevidim zmysel, myslim si predsa svoje, kazdy dalsi clovek tiez svoje a tak to ma byt.
Na plne usta kricat svoj nazor alebo za neho dokonca bojovat mi pride maximalne scestne.
Nemam potrebu hovorit co si o veciach myslim.
Pokial nemusim, tak nehovorim a ked musim, tak poviem co si myslim (vzdy maximalne slusne) a je mi jedno co si kto pomysli :)
Svet na tom nestoji :)

Prezentujem strasne nerada, ale tiez nie kvoli strachu.
Pozri, väcsinu spoluziakov aj tak nezaujima o com hovoris, o hodinu si na to uz ani nespomenu a väcsina ta aj tak nepocuva :)
Ja nechapem zmysel tych prezentacii.
Nemam problem so strachom, ale strasne nerada na seba putam pozornost. Pride mi to trapne.
Mne je vyslovene odporne snazit sa zaujat alebo robit pri prezentacii "show" ako robia niektori sposluziaci.
Ked musim prezentovat, tak v pohode idem, poviem co treba, ale to je vsetko.
U nas sa v prezentovani niektori doslova vyzivaju, robia zo seba komikov a mne je to strasne smiesne :D

Nemusis sa nicoho bat, za tvoj nazor ta nikto neukamenuje :)
Ked ho chces povedat, tak si vezmi priklad z ostatnych a povedz :)

Ja neviem co mam potom ja, ked vobec necitim potrebu povedat svoj nazor a uz vobec nie zaujat alebo putat pozornost :D

ginger27

Na facebooku existuje skupina - Sociálna fóbia...nie som jej zakladateľkou, ale chcem vám ju odporučiť, pretože tam nájdete ľudí, ktorí majú rovnaký osud ako my..

afddc

barbie, bol som u psychlogicky, dobrovolne si zmerat IQ a porpi tom mi dala spravit aj nejake testy na karierove poradenstvo atď. no jednoducho si na mne vsimla toto iste s ciim mas ty problem teda ja sa nedokazem bavit s cudzimi ludmi no a ona povedala, ze ak by som chcel mohla by mi s tym pomoct vraj sa to da naucit sa spravat spolocensky aj ked sa medzi ludmi nevies prejavit.. snad tu nepisem od veci :-)

fobička

barbie,je mi to ľúto,ale musím skonštatovať,že máš sociálnu fóbiu...presne tie príznaky,bojíš sa prezentovať na verejnosti,cítiš veľkú úzkosť,napätie,trasieš sa...a popri tom si uvedomuješ,že sa nemáš vlastne čoho báť,že to čo robíš,robia aj iní a je to úplne normálne,ale...nevieš to ovládať...psychická porucha SF,mám ju aj ja,aj diagnostikovanú u psychológa aj psychiatra...keby si s tým išla za lekárom-psychológom,tiež ti to potvrdí

biba10

barbie toto ako by som pisala ja , mam 18. A tiez som radsej ticho , lebo viem ze keby daco hovorim preavujem sa, tak uz som cervena... Nechapem . A stava sa mi to aj pri odpovedi . Este ze mam natollko milichy spoluziakov ze mi to vzdy stihnu pripomenut ze horim ..

Bull

barbie presne ako hovoris je to aj vychovou, ale ten blok alebo hovor tomu ako chces prekonas len ked si zacnes viac verit, teda ja som si za moj kraky zivot toho preskakal az az a viem ze bud si veris alebo neveris, neexistuje nic medzi...ja viem lahko sa to hovori,,,ked budete mat diskusiu a budete hovorit svoje nazory tak nerozmyslaj a hned zacni hovorit, ked uz zacnes potom lahsie budes nadvezovat a casom si zvyknes ze sa zapajas a budes to brat ako samozrejmost...

barbie girl4

prave mi napadlo, zrejme sa bojim toho, ako to na druhych zaposobi, ci sa neznemoznim, ako ma budu ini vnimat.. neviem, nemam komplexy vyslovene, neviem v com to je..
mozno je to aj vychovou, dost som to mala, a aj mam take, ze kam sa pohnem, to mi okomentuju, cokolvek urobim, na to maju nasi pripomienky, prečo takto, zase zle, a podobne...
preto sa mozno obavam ako mna budu vnimat ostatni..

barbie girl4

no snazim sa, tlko X som si uz povedala ze dnes to skusim.. na tie prace pred triedou sa snazim co najlepsie pripravit, neodflaknut to, to pomoze, len.. stale mam taky blok.. sama neviem, čoho sa bojim..viem ze o nic nejde..ale snazim sa stale..

a will jasne, ono to nie je bohvieaky pocit, trapi ma to.. co sa tyka inych situacii, v obchode, na ulici, tam ani nie.. ide o to u mna, ked ma pocuva viac ludi, sustredia sa na mna, alebo ked sa mam nejak..presadit v skupine alebo co, v diskusii, vtedy nemam odvahu.

Deee

aj ja mam/mala som podobny problem, v diskusii sa nerada ozyvam...som skor taky "pocuvatel", tiez som nerada prezentovala pred triedou a citila som, ze je to tak...jedneho dna som si povedala, ze coho sa vlastne bojim? a tak som sa nadychla rozbuchalo sa mi srdiecko a zacala som pekne nahlas a zrozumitelne prezentovat nazory a projekty pred triedou, neskor som na VS bola taka "papula" - ak sa nam v triede nieco nepacilo tak som to sla vykricat vrchnosti a fungovalo, ja som totiz vzdy povedala presne co si myslim, diplomaciu som nechala doma a u nas to zazracne zaberalo...ale aj tak sa mi este niekedy rozbucha srdiecko a myslim, ze je to aj prirodzene