fixný strojček

SamOo

Mám takúto otázku: Ak by som začal zo strojčekom na Slovensku a dajme tomu že o pol roka by som išiel do zahraničia v rámci európskej únie mohol by som pokračovať v liečbe tam ? či by mi museli vybrať strojček na Slovensku a v zahraničí by som začal úplne od začiatku myslím tak že otlačky a pod.? Mám na mysli fixný strojček

mar00000

alis_ a to si mala fixný? mala si veľmi krivé zuby? lebo kamarátku to u súkromníka vyšlo aj na viac ako 1000 eúr ...ja si chcem dať tiež, pretože sa mi krížia jednotky (horné), ale určite nechcem, aby to stálo 1000 eúr! ďakujem.

lima

Ahojte. Viete mi poradit nejakeho dobreho aj lacneho zubara v BA? Chcem si dat fixny strojcek a uz mam po 18r takze si to budm cele platit sama..

Denz

Hradenie liečby: Je rozdiel medzi cenou liečby a platbou pacienta. Cena liečby je rovnaká pre všetkých, či ide o 10-ročného školáka alebo 30-ročného pacienta. Školákovi však liečbu zvyčajne viac-menej hradí jeho poisťovňa, takže suma účtovaná v ambulancii je vlastne len doplatkom. Ide o drahú liečbu, ktorú nikde na svete poisťovne nehradia všetkým. U nás sa používajú tie isté materiály ako v zahraničí, cena za prácu je však nižšia, preto sa sem oplatí chodiť zahraničným pacientom. Jednotliví čeľustní ortopédi si kalkulujú rôzne ceny za svoju minutáž, kam musia zahrnúť všetky svoje "vstupy" ako nájomné, elektrina, plat pre sestričku a podobne, preto vo veľkých mestách môžu byť drahší.

Skupina A - najvyššia úhrada zo zdravotného poistenia: pacienti do 18 rokov so závažnými chybami zhryzu a čeľustí. Patria sem aj pacienti s rázštepmi pier, čeľustí a podnebia a inými ťažkými vrodenými chybami tváre a čeľustí, ktorým liečbu hradia do veľkej miery poisťovne bez obmedzenia veku. Skupina B - čiastočná úhrada zo zdravotného poistenia: "bežní" pacienti s rôznymi, presne definovanými chybami zhryzu. Pri snímateľných zubných strojčekoch u väčšiny detí rodič doplatí za celú liečbu dohromady odhadom 5- až 8-tisíc korún, pri fixnom, nesnímateľnom strojčeku sa postupné doplatky za dvojročnú liečbu môžu vyšplhať na 10- až 20-tisíc korún. Skupina C - samoplatcovia: estetické odchýlky bez ohľadu na vek. Nosenie fixného aparátu na zuboch pacienta vyjde na jednom zuboradí 12- až 20-tisíc korún. Na oboch 25- až 50-tisíc korún. Je to veľmi individuálne, závisí od počtu zubov, na ktorých je strojček, druhu zámkov nalepených na zub a podobne. Platí sa postupne, vždy len za to, čo sa práve urobilo, takže suma je rozložená na dlhšie obdobie.

Rozdiely medzi poisťovňami: Lekári sú povinní mať vo svojich ambulanciách vyvesené cenníky s doplatkami pre poistencov jednotlivých poisťovní. Poisťovne neplatia všetky rovnakú sumu za jeden bod, čo v praxi znamená, že pacienti niektorých poisťovní doplácajú za ošetrenie menej ako iní. Najviac svojim poistencom prispieva ZP Union a lekárov ani nelimituje. "Najmenej prispieva VšZP a ona aj ostatné poisťovne nás limitujú," vysvetľuje čeľustná ortopedička MUDr. Irena Klímová. "Vzhľadom na rozdielnu cenu bodu predstavuje rozdiel v cene, ktorú momentálne zaplatia v mojej ambulancii vo forme doplatkov rodičia za celú liečbu detských pacientov zo skupiny B z rôznych poisťovní, aj niekoľko tisíc korún." Upozornenie: Ak poistenec bezdôvodne preruší liečbu na pol roka a dlhšie, stráca nárok na úhradu zo svojho zdravotného poistenia. Nepodceňujte preto komunikáciu s lekárom! Treba mu hlásiť včas akékoľvek problémy a riešiť ich spoločne, aby si urobil záznam v karte. Neskôr nepomôže ani zmena poisťovne, ani zmena lekára, eviduje sa to ako svojvoľné prerušenie liečby.

alis_

do 18 rokov preplaca vela z toho poistovna. a plati sa rozne, zalezi od zubara. ja som davnejsie mala strojcek 2,5 roka a vsetko dokopy to stalo tak do 5000 sk.