cukrovka a slovensko-prispevky

Príspevok v téme: cukrovka a slovensko-prispevky
pupi

Hallo cukrovkari,
ale aj zdravi!

Mna by zaujimalo, ak to niekto ovlada,
ma CUKROVKAR na Slovensku pravo na nejake prispevky od Slovenskej republiky?

Ako treba postupovat, ako sa k nim dostat?

- 1. Diabetici maju predpisanu diabteicku stravu = zvlast vyber potravin, ktore obycajne prekracuju normalny limit.

- 2. Diabetici byvaju odkazani na pomoc, ci uz ako doprovod, alebo osetrovani ran, alebo v domacnosti, lekaren,

- 3. Diabetici su odkazani casto na zdravotnicke pomocky; barle, palice, ortopedicke topanky,...

viem

cukrovku moze dostat ktokolvek aj ten co jede sladkosti.je to vlastne autoimunitna choroba, ktora vyvolava ze autoimunny system napada sam seba a tym nici bunky,ktore vytvaraju inzulin /hormon/ktory ma dodavat telu energiu.
diabetici mozu kludne jest vsetko a strava nemusi byt nijako zvlasnte upravovana len sa v nej musia ratat davky sacharidov.

eng

moncherry321,

diabetes typu 1 môže dostať aj takýto človek, pretože ide o autoimúnne ochorenie.

To či má predpoklady na vznik DM typu 1 sa dá urobiť špeciálnym vyšetrením aj na Slovensku.

A čo človeku hrozí ak mu zistia diabetes?

Pokiaľ nedokáže mať vyrovnané hladiny cukru v krvi (glykémia) a dlhodobo dobrú kompenzáciu diabetu, tak mu hrozí vznik ťažkých komplikácií diabetu ako je poškodenie ľadvín - aj totálne zlyhanie vyžadujúce dialýzu a transplantáciu, zraku - aj oslepnutie, ciev, nervových zakončení, vznik tzv. diabetickej nohy končiaci gangrénou s následnou amputáciou končatiny...

Preto sa diabetik musí starať o svoje ochorenie a byť sám sebe lekárom.

Ako povedal jeden z najlepších slovenských diabetológov MUDr. Michálek na servri Diabetik.info, link: www.diabetikinfo.sk , v 13. časti rozhovoru, tak 85% priebehu tohto ochorenia je v rukách samotného diabetika, 10% v rukách diabetológa a zvyšných 5% ostáva na prírodu, čiže diabetik v spolupráci s diabetológom dokáže ovplyvniť až 95% toho aký dopad bude mať diabetes na jeho život.

moncherry321

Ahojte, chcem sa opýtať,môže dostať cukrovku aj človek, ktorý prakticky nekonzumuje sladkosti? Na vyšetrení mu oznámili, že má hladinu cukru na hranici normálu? Aké zdravotné komplikácie mu hrozia? Ďakujem!

AAANDY

viete že sa dá liečiť diabetes aj inak ako liekmi z lekárne?čo napríklad tak huba reishi poznáte jej všestranné využitie?napíšte keď chcete vedieť viac huba.reishi@azet.sk

- mira

Eng, je to skutočne ťažké na Slovensku so zdravou stravou. Napr. v Brne je plno reštaurácií s biosortimentom, rastlinnou a nerafinovanou stravou. A stoja tam rady ľudí.
U nás to my, ktorým záleží na vlastnom zdraví, musíme látať. Ja si nosím do práce v pohárku obilnú kašu, kvasenú zeleninu alebo surovú zeleninu, k tomu rôzne doplnky, napr. strukovinu alebo sojový výrobok. Doma si dám tepelne upravenú zeleninu, polievku a pod. Nie je to až taký problém ako sa zdá, za tú vitalitu to stojú. Mojich kolegov chytá jedna choroba za druhou, trpia rôznymi bolesťami, ja sa cítim výborne.

DiabetikIvo

Ešte stále je potrebné získavať podporujúce hlasy a pridávať ich k obom hromadným pripomienkam - viď moje predchádzajúce príspevky v tomto vlákne.

Hromadná pripomienka ZDS proti neúmerne vysokým doplatkom na dlhodobý analóg Levemir potrebuje na dosiahntie minimálneho počtu 500 hlasov, ktorý ju dostane na rokovania Kategorizačnej komisie pre lieky ešte 280 hlasov.

Druhá hromadná pripomienka ktorá navrhuje úpravu viacerých bodov návrhu kategorizácie zdravotníckych pomôcok a predovšetkýcm navýšenie množstva prúžkov do glukometrov pre všetkých diabetikov sa už síce na rokovanie kategorizačnej komisie dostane, ale do počtu 1000, potrebuje získať ešte 352 hlasov.

Podporujte prosim Vás obidve pripomienky ide o zlepšenie situácie pre všetkých diabetikov...

Naozaj pre všetkých - aj pre tie diabetičky, ktoré sa ešte len pripravujú na tehotenstvo a chcú dosiahnuť čo najlepší zdravotný stav pred plánovaným počatím a aj pre tie, ktoré budú za pár mesiacov, alebo týždňov mamičkami...

Dokonca aj pre tých, čo si inzulín nepichajú a teraz májú iba diétu, resp. PAD, lebo aj oni by mali mať možnosť merať si glykémiu viacejkrát ako raz za dva dni, ako to umožňuje súčasná kategorizácia, pripomienkovaný návrh kategorizácie nevynímajúc...

Ľudia žijeme v demokratickej spoločnosti, to však znamená aj to, že sa sami musíme strať o seba a o svoje práva... Už nijaký vševedúci a na všetko povolaný "súdruh" direktívne nenariadi aby tí diabetici dostali čo by im malo patriť keď sa oni sami nebudú dožadovať svojho!

Aj to však patrí k demokracii. A keď teraz máte možnosť prejaviť svoj názor, tak ho prejavte!

Keď bude podporujúcich hlasov k pripomienkam málo, tak si poisťovne a ministerstvo povedia, že je všetko v poriadku a nebudú musieť nič riešiť...

To si uvedomte, prosím Vás a nebuďte pasívni.

eng

Mira,

si trochu podtrhnuta od reality, podla vsetkeho ty asi len sedis doma...

Napis ako by sa podla Teba mal stravovat, podla Tvojho sposobu, taky clovek, ktory jedna so svojimi obchodnymi partermi, je od nich pozvany aj na obed, alebo veceru... Alebo ktory je na cestach...
Ktora restauracia, alebo hotel mu pripravi taku stravu, co tu odporucas?

Maju tito ludia podla Teba sediet doma, aby si mohli pripravovat stravu tak ako citam v Tvojich prispevkoch?

Alebo im poradíš nech so sebou vozia vrece pšeničneho zrna a plynovy varič a ked pojdu s obchodnymi partnermi na obed, tak si to pritiahnu do restauracie a uvaria si tam...

Ako navrhujes riesit toto?

- mira

Surová strava nie je vhodná pre DM, pretože oslabuje pankreas. DM by mali jesť prevažne tepelne upravenú stravu, výnimkou je malé množstvo kvasenej zeleniny, ktorá dodá entýmy a probiotiká.
Makrobiotika je optimálna pre DM a malé deti, pretože netvorí základ pre choroby, ktorý tvorí strava s prebytkom bielkovín, nasýtených tukov a jednoduchých cukrov ako je to u modernej civilizačnej stravy. Pri takejto modernej strave už 6-ročné deti mávajú vysoký tlak a rapídne stúpa množstvo ľudí postihnutých DM. Farmaceutické spoločnosti si mädlia ruky.