Raw food (vitariánstvo, živá strava)

mango.tree

nikol, pohladaj si tu temu Vitarianske dennicky, pisu tam kocky svoje jedalnicky, ja nie som vitarian, ale niektore recepty vyzeraju super.

Nikol Rag

Ešte by som chcela napísať, že ak sa niekto rozhodne, že mi pomôže, prosím Vás aby ste mi to písali na mail. Ďakujem:D

Nikol Rag

ahojte, potrebovala by som poradiť nejaké dobré recepty. Chcem to vyskúšať, pretože to vyžaduje môj zdravotný stav(Onkologicke problemy). Predtým som o tom počula len z TV ale potrebovala by som konkrétne recepty, pretože by som chcela začať čím skôr. Ak sa tu niekto taký nájde, kto by mal čas a mohol by mi zostaviť nejaký jedálniček aj s postupom, bola by som veľmi rada. Ďakujem pekne.

Lenka42

Verím, že je to správny alternatívny štýl stravovania, ale nejak sa mi nedarí nabehnúť na vitariánstvo :(

Petosmeto

Surova strava je najidealnejsia potrava pre akehokolvek zivocicha, teda aj cloveka, ale v dnesnej dobe musi clovek vediet co robi, pretoze ani v tejto strave nieje dostatok vsetkeho, kedze poda je pripravena vplyvom kyslych dazdov a znecisteneho prostredia, a takisto nehospodarneho pestovania, o niektore mineralne latky. Ide o pomerne radikalny prechod, ktory telo vzdy nemusi dobre niest a moze trvat aj roky, kym sa adaptuje. Nebezpecne napriklad je, ked clovek konzumuje privela tukov, suseneho ovocia, a kupuje nekvalitne ovocie a zeleninu z hypermarketov... vtedy moze telo prechod niest tazko, a mozu sa vyskytnut zdravotne problemy, ktore casom zmiznu. Vacsina ludi sa vsak zlakne a potom surovu stravu ociernuje (ako napriklad usiko). Tepelne upravena strava v ziadnom smere nemoze prevysit surovu stravu po nutricnej stranke, pretoze tepelnou upravou z 99% straca a obcas, asi z 1% nieco ziska (napriklad sa uvolni viac betakarotenu z mrkvy).
I tu vsak plati, ze zdrave je, ked je telo v rovnovahe, pri surovej strave zase hrozi alkaloza, teda opak toho, cim vacsinou dnes trpia ludia, teda acidoza. Alkaloza z dlhodobeho hladiska takisto organizmus poskodzuje a je pre telo neprirodzenym stavom, hoci celkovo robi menej skod, ako acidoza.

jojka

Michaela, psenica to klici spravne. Najprv sa ukazu korienky, to su tie vlakna a potom ten akoze vyhonok je vlastne klícok.Ked je mozno cca 0,5 cm, mohlo by to byť plus minus hotove. Ja pouzivam spaldovu psenicu, lebo spalda mi vseobecne velmi chuti. Naklicujem velmi jednoducho. Od rána do večera, alebo od vecera do rana zalejem trocha psenice, alebo inej obilniny vodou. Pouzivam zavaraci bezny pohar. potom vodu zlejem a necham len tak, podla potreby alebo ked som doma, premyjem. Ked su klicky skoro hotove, dam pohar do chladnicky, aby som trocha pribrzdila rast. Hlavne teraz na jar si treba uvedomit, ze zacina vegetacia a vsetko bude rzchlejsie rasit. Stravuje sa takto manzel, je to prakticke, varenie konci urobenim salatu. Obilniny zacina konzumovat uz v napucanej forme, su zmaknute , necaka az na klicky. Nerobime z toho vedu. Samozrejme klicek je dolezity, ale ten zarodok je uz asi aj v tom semene. Tak asi tolko.

mikiska

Chcem Vas poprosit o pomoc. Dala som si klicit psenicu po prvy raz a uz trochu vyklicila ale ma po dvoch dnoch take trosku viac ako centimetrove jemne chlpate vyhonky, aj tri na jedno semiacko plus este vyhonok bez chlpkov. je to normalne? alebo su semiacka napadnute plesnou alebo niecim takym zlym? zacinam so surovou stravou.
Dakujem pekne za pomoc.
michaela