vylakalo ma to

makrela

dakujem vám, ale velmi ma to vylakalo ked som si to prečítala na nete...že čo to všetko môže spôsobiť...dala som si ju prvý krát v tehotenstve...a neodpustila by som si to keby sa malému niečo stalo...kvoli rybe.. :-(

nebojnic

nemaj strach, ryby su zdrave, i ked radsej neudene :)
co sa listerie tyka, tak to neviem, ci v udeninach a ako, ale ak by aj nebodaj nahodou, tak si v pokrocilom tyzdni co sa vyvinu plodu tyka a co predcasneho porodu vyvolaneho z pripadnej choroby, tak je babatko uz funkcne a aj plucka vyvinute-cize prezilo by to bez nejakych vaznejsich pboblemov. vela stastia

neva

makrela - nemyslím si, že si zjedením údenej makrely ohrozila viac svoje nenarodené dieťatko ako beby si vypila obyčajný pohár vody, či nepasterizovaného mlieka, alebo zjedl plesňový syr, či klobásu. Ide o to, že ak si zdravá, máš dobrú imunitu, nemusíš sa ničoho obávať. Listéria sa dá získať rôznym spôsobom tak, že o tom ani nebudeš vedieť.
Teraz sa hlavne upokoj.

DHA

Kyselina DHA v tehotenstve

Mäso tučných morských rýb je dôležitým zdrojom vitamínu D, jódu a omega-3 mastnej kyseliny DHA. Počas tehotenstva majú ženy zvýšenú spotrebu týchto živín a tučné rybacie mäso by mali jesť minimálne dvakrát týždenne. Omega-3 mastné kyseliny sú nevyhnutné pre vývoj nervovej sústavy (vrátane mozgu) a očnej sietnice nenarodeného bábätka.

Okrem toho dánski vedci zistili, že tehotné ženy, ktoré aspoň raz za týždeň jedia rybacie mäso majú omnoho nižšie riziko predčasného pôrodu než tie, ktoré rybacie mäso nejedia. Predčasný pôrod prekonalo takmer osem percent zo žien, ktoré nejedli rybacie mäso. Naopak u žien, ktoré ryby jedli to bolo iba 1,9 percenta. Vedci taktiež zistili, že priemerná pôrodná váha a dĺžka tehotenstva priamo súvisí s množstvom konzumovaného rybacieho mäsa, a teda s množstvom omega-3 mastných kyselín prijímaných v strave.

DHA sa vyskytuje predovšetkým v tučných rybách (čerstvý tuniak, losos, sleď, makrela alebo sardinky). Kyselina DHA sa taktiež prirodzene vyskytuje v materskom mlieku.