Prijatie na VŠ

Príspevok v téme: Prijatie na VŠ
Jajothe Blad

Študujem na strednej odbornej škole -odbor technika a prevádza dopravy.4 ročný študijny predmet s maturitou. Predmety mám ako napr. - automatizácia, časti strojov,cestné vozidlá, elektronika,elektrotechnika, dopravná manipulácia,mechanika, strojárska technológia,technické kreslenie,informtika atď.Je ich viac. Žiaden s predmetou nemám 4 roky.Tieto predmety sa obmieňajú a mám z každého niečo ale myslím ,že oveľa viac ako len základy. Slovenčinu,matematiku,anglický jazyk mám celé 4 roky. Okrem prvého polroku prvého ročníka mám priemer známok vždy do 1,3-1,4 a proslel som z vyznamenaním.Teraz som tretiak. Chcem pokračovať v štúdiu na VŠ ale presne neviem na akú mám ísť,či mám predpoklady či ma zoberú. Lebo viem ,že skoro všade sú upredsnostňovaní žiaci gymnázii. Čo myslíte vy? A podľa predmetou aké študujem ktorá VŠ by "bola pre mňa"? Osobne ma zaujíma fyzika- a s ňou veci súvisiace, fylozofia, informatika, psychológia, pedagogika.

firefly

Caute :)kvoli tomu,ze nemate za sebou gymnazialne studium si hlavu nelamte.Ja sama som gymnazistka a teraz pri vybere vysky sledujem,ze to bolo uplne k nicomu.Mozno tak trochu,keby to boli smery humanitne,ale aj to sa neucime to,co od nas vyzaduju na prijimackach.Je to vseobecne vzdelanie, pricom nemam ani zaklady ziadneho odboru.A ked sa nikam nedostanem tak s gymnaziom ma nevezmu ani umyvat wc zubnou kefkou :/...Takze hlavu hore a budte radi,ze mate odborne vzdelanie :)

QPDQ

Bratku, netrap sa s tym co sa pise na papieroch, ze ake vyhody maju gymnazisti?! Daj si prihlasku na nieaku technicku skolu, podla toho co Ti bude vyhovovat, je kopu moznosti " BA, KE, TN, NR, ZA " a pak nam das za pravdu, ze pocas studia budes daleko popredu pred gymnazistami ( nic proti Vam ) A popri tom si mozes spravit ucitelske minimum, odsedis si par prednasok, oducis par hodin na nieakej strednej a problem vyrieseny ;) Budes pokracovat v tom, v com si dobry a ziskas aj to co chces :))

bgfb

pozeral som uz vela skol, ale ze by uprednosnovali gymnazium pred inymi som nevidel, medicina, pravo, filozofia,pedagogika chapem ale na technicku skolu si vhodnejsi isto ty, a v BA je dobra STU tu si tiez pozri .-)

lenkaaaaaaaa

len neviem ci to s tymi odbormi nieje na kazdej skole inac, lebo sa mi zda ze na niektorych skolach do prihlasky mozes vypisat len jeden odbor, ale to by mali pisat na stranke skoly..

neviem sice z akeho mesta si, ale skus si napriklad pozriet aj technicku univerzitu v kosiciach. dostala titul - univerzitna vysoka skola.

lenkaaaaaaaa

no myslim, ze sa na prihlasku vypise VS, fakulta a 3studijne programy - odbory. bude to po poradi, cize dostnes sa do vyberoveho konania na studijny program, ktory si si dal ako prvy, ked ta nevezmu na tento, tak potom sa bude uvazovat nad druhym .. atd.
po pri studovani na VS sa da urobit si ucitelske minimum, alebo po skonceni VS. to znamena, ze ak skoncis vysoku skolu s titulom ING., urobis si to ucit. minimum (zato sa ziadny titul nedostava) a mozes ucit na strednych skolach. robit si skolu so zameranim na pedagogiku, nieje podla mna ziadna vyhra, kedze potom mozes pracovat "iba" ako ucitel na skole.

Jajothe Blad

Pozeral som si nejaké vysoké školy a u pár škôl som videl že žiaci z gym s dobrým priemerom majú +50 bodov. Dosť veľký kompromis.

Tá Žilinska univerzita ma aj celkom zaujala. A napr. ak by som si vybral Elektrotechnickú fakultu ŽU so študijnymi programami je to ako? Vyberám si len jeden na bakalárske štúdium alebo viac?

Osobne som dosť aj premýšlal byť učiteľom fyzika-informatika na SŠ len predsa by som bol znevýhodnený oproti gymnázistom.

lenkaaaaaaaa

mas skolu s technickym zameranim, takze by si si mal urcite vybrat nejaku technicku skolu. ja som skoncila priemyselnu skolu strojnicku a isla som studovat na technicku univerzitu na strojnicku fakultu. a nemam velky problem so skuskami, pretoze ma stredna skola perfektne pripravila na studium technickych vied. aj ked mam na skole predmety, ktore sme na strednej vobec nemali mam v tom prehlat, technicke vyjadrovanie, viem o co ide. viac ako polovicu predmetov v prvom rocniku sme mali tie iste ako na strednej. a poviem ti ze moji spoluziaci z gymnazii maju neuveritelne problemy s tymi odbornymi technickymi predmetmi, skusky musia opakovat-opravovat. ja som rada ze som chodila na priemyslovku a studujem to co ma bavi. moji spoluziaci z gymn. to mali lahsie akurat tak s matikou a fyzikou. inac naozaj absolutne nerozumeju tomu co sa ucia a nad knihami stravia neuveritelne vela casu kym sa pripravia na skusku.
a pises ze ta zaujima fylozifia, pedagogika, psych. neodporucam ti vybrat si VS s takymto zameranim, kedze na strednej taketo predmety s takymto zameranim asi nemate, a bola by skoda ak by si z technickej skoly, na ktorej mas vyborny priemer a zjavne ta aj bavi to co sa ucis nesiel studovat aj na VS. existuje vela fakult na VS na ktorej si isto najdes odbor, ktory ta bude zaujimat so zaujimavymi predmetmi. a v dnesnej dobe sa pisomne prijmacky robia len na maloktoru skolu. do uvahy sa berie priemer za studium na strednej skole a maturitne vysved. to sa nejako zpriemeruje dostanes zato body a dostanes body aj za to aku strednu skolu si mal, ale velky rozdiel medzi tymi bodmi za gymn. a priemyslovkami naozaj nieje.

millli

Toto sa ani mne nepaci, aj za mojich cias aj teraz su upresnostnovani ziaci z gymnazii pred ziakmi z odbornych skol, pritom tito maju aj nejaku prax zo skoly a su viac zamerany na svoj odbor. Skolu si musis vybrat ty, ja neviem poradit aku VS, ale sancu mas, volakedy tam boli skusky hlavne z gymnazijneho uciva, neviem, ci aj teraz, cize trebalo si zohnat gymnazijne ucebnice a z nich sa ucit na skusku na VS.