kyselina mocova

Príspevok v téme: kyselina mocova
lilala

Dory den. Môj 16-rocny syn ma v krvi uz asi rok zvysenu kyselinu mocovu. Viete mi niekto poradit co smie a co nie aby jedlo neobsahovalo puriny? Niekde je zakazane to a zase inde to prikazuju...napr. cesnak...citala som ,ze môze,ale nasla som aj take nazory ,ze nemôze. Ma niekto zoznam potravin ,ktore môze? A vie mi niekto odporucit pripravky na znizenie kyseliny mocovej v krvi? Bojim sa aby v buducnosti nemal tazkosti s dnou a ladvinami, dakujem.

- mira

Kys. močová je vedľajším produktom rozkladu bielkovín. Takýto človek by mal znížiť príjem bielkovín, hlavne živočíšnych. Dodtatočná dávka bielkovín je l-2 lyžice strukovín na 1 porciu jedla alebo kúsok ryby.
Nezabudni, že veľa bielkovín je okrem mäsa aj v mlieku a mliečnych výrobkoch. Bielkoviny ktoré telo nespotrebuje sa musia v tele rozložiť a premenia sa na zásobné tuky alebo sa ich energia spotrebuje. Vedľajšie produkty rozkladu zaťažujú neúmerne vylučovacie orgány. Ak sa nestačia vylúčiť stávajú sa toxickými, zaťažujú aj kĺby, prekyseľujú organizmus.
V tradičných stravovacích systémoch nebývalo tak veľké zastúpenie bielkovín ako v modernej strave. Ľudia prijímali viac polysacharidov vo forme obilnín a netrpeli civilizačnými chorobami.