Krštiny

Príspevok v téme: Krštiny
monte2

ahojte, chcela by som sa spýtať, na krštiny.. viem, že sa robia až po mesiaci, ako sa bábo narodí, ide sa do kostola, to viem, len neviem čo s oslavou. volá sa celá rodina alebo iba babky a dedkovia, alebo ako to je? my by sme chceli robiť krštiny doma, ale že aj tak to vychádza dosť draho. a chceli by sme volať aj rodinu, nie len pár ludí. tak by som sa chcela spýtať, čo asi tak vyjdú také krštiny......dakujem pekne

rovinka

To nie sú krštiny, ale krstiny. Od slova krst. Bez mäkčeňa.

Slovo "krštiny" vo me vyvoláva konotácie, akoby niekto chcel niekoho uškrtiť :)

A áno, na krstiny sa pozýva len najbližšia rodina-rodičia a krstní rodičia. (a ak chceš, aj súrodencov)
žiadna oslava- klasický nedeľný obed s polievkou a druhým + nejaký zákusok alebo torta.

blesk380

je vidiet zeny....tema je o krstinach a koho pozvat a oni to zvedu na hadku o tom kto je veriaci a kto nie...v skratke je to osobna vec kazdej z vas aky krst ci pohreb si uroby. ked chce krstit bude ci v kostole ale bo civilne a ked nechce tak nebude. a tema bola koho pozvat ci nie?

bonoa

my sme krstili v kostole a potom sme sa stretli doma rodicia ,krstni rodicia a stari rodicia.Posedeli sme si pri nachystanom obcerstveni.Honosne hostiny su podla mna zbytocnostou.

meme

Prečo diskriminuje štát neveriacich tým, že cirkvi dotuje na ich činnosť prostriedkami z našich daní a pre služby neveriacim /nrodenie, krst, pohreb/, nemá prostriedky. Neplatíme dane tak ako veriaci?

MEME

barbinka

monte: určite nemusíš robiť veľkú oslavu, stačí pripraviť obed a pozvať starých rodičov a krstného rodiča.

barbinka

aluska: to všetci vieme, že sú aj neveriaci ľudia, lenže zakladateľka témy sa pýtala na niečo iné, takže ty s fiskusom ste vôbec neporadili.

aluska1

meggy nemysli si ze kazdy clovek chce len cirkevny pohreb, vela ludi tak nechce a vela ludi to avizuje este pred smrtou

nie kazdy je veriaci

isabella

meggy a ty odsudzujes neveriacich ludi? ja som veriaca, ale predsa aj oni maju pravo na dostojny pohreb a nie je nutne byt kvoli tomu krestanom, alebo prislusnikom akejkolvek cirkvi...
skor sa mi nepaci, ked veriaci odsudzuju neveriacich a sami sa lepsie spravat nevedia...
ok, nebavme sa, ale to je len o dostojnosti a myslim, ze to ani nie je naplnou temy