Dva jazyky naraz

za8icka

Luckaaa: no s tym ze ti povedali v jazykovke ze nemcina je najtazsie co ste si mohli vybrat je celkom vtipne lebo toiste som ja pocula v prvaku na strednej o franine a a pred troma rokmi na jazykovke na taliancine.

Co sa tyka toho ze ju nebudem aktivne vyuzivat sa nebojim lebo mam mnozstvo priatelov co su z nemecka a rozpravam sa s nimi anglicky ci polsky, takze by som s nimi mala prilezitost si neminu precvicit

SlaveGirl

Určite sa to da ak sa na začiatku nebudeš flákat v pohode to zvládneš,ja sa na gymply učím ANJ a RUJ a nabuduci rok sa prihlásim niekde asi aj na FRJ

mate59

Obyčajne to tak býva, že kto ľahšie zvládal už na ZŠ humanitné predmety než prírodovedné,tak sa jazyky učí ľahšie.Na strednej škole by sa to malo potvrdiť.Nemčina je iste ťažšia na učenie ako angličtina.Hlavne čo sa týka gramatiky /minulé,budúce časy,skloňovanie,členy,slovosled.../Jazyky sa ti pliesť nebudú.Zo strednej v niečom základy máš.Každý jazyk, ktorý prestaneš aktívne používať pozabudneš.

luckaaaaaaaa

za8icka:

ak nebudes nemcinu pravidelne v zivote vyuzivat, tak sa ti ju ani neoplati ucit. ja sa ju ucim uz asi 9 rokov a nic z nej neviem... nebavi ma... mozno pekne zneje, ale je velmi narocna... aj v jazykovke mi povedal, ze najhorsie, co sme si vybrali, bola nemcina... je tam vela gramatiky, ktora sa hrozne tazko uci a rychlo zabuda... rozmysli si to radsej.

za8icka

No rustiny sa prave nejako nebojim. Nehovorim ze mam z nej nejake zaklady ale ovladam polstinu lebo tu zijem a ta je podobna do rustiny, ked pozeram nejaky film v rustine, tak nerozumiem kazde slovo ale vacsinu ano.

No a nemcina sa mi zapacila co sa tzyka zvukovej ci melodickej stranky. Pride mi ako pekny jazyk, takze by som ju chcela skusit

ESMERA

Aj ja chcem ísť ešte externe študovať druhú VŠ, tiež dva jazyky naraz, len bakalára, popri zamestnaní, AJ a španinu, a z otho AJ sa musím najprv doučiť, a ak to zvládnem ja popri zamestnaní, tak Ty interne určite.

dobra vila

To zavisi aj od jednotlivca. Navyse rustina je slovansky jazyk, takze ti bude zniet velmi prirodzene.
Podla mna sa to da zvladnut v pohode. Pises, ze rustinu sa budes ucit na VS (takze to mas v ramci skoly) a jazykovku popri tom v pohode zvladnes, ak sa ti nemcina zapaci. Ak ta nezaujme, tak by si to odflakla tak ci tak, ci by si nejaku rustinu studovala a ci nie.

daisinka

pokial nemas ziadne zaklady z ani jedneho jazyka,,,tak si mmyslim ze je toho vela

najprv sa sustred na jeden jazyk,,,neskor na druhy

hovorim z vlastnych skusenosti