vyšší očný tlak

Príspevok v téme: vyšší očný tlak
jana.s

Dnes mi v ordinácii očného lekára namerali vyšší očný tlak. Toľko sa o tom popísalo, ale predsa Vás prosim o radu. Má niekto podobnú diagnozu, dá sa proti tomu bojovať inými prostriedkami ako liekmi /vitamíny, čaje , očné cviky/. Zaujímalo by ma tiež , či príčinou vyššieho očného tlaku môžu byť obličky, krčná chrbtica resp. krčové žily-cievy. Ďakujem za každú radu

conan

ahojte..ja by som tiez chcela nieco napisat k ocnemu tlaku..mna uz dlhodobo trapi bolest oci ..s tym spojena bolest hlavy..mam problem s krcnou chrbticou zle spim a rano sa zobudzsm na strasne bolesti krku hlavy oci..bola som na kontrole a bol mi zisteny ocny tla´k ze ho mam zvyseny..doktorka mi dala ocne kvapky sem tam to pomaha ale obcas sato vracia ale neni to take silne..moja otazka znie...moze to byt spojene s krcnou chrbticou??dakujem

RNG

Zvyseny ocny tlak je pre znizenu permeabilitu/priestupnost ocnej bulvy alebo zapchate odvodove lymfaticke kanaliky.
Kvapky s obsahom 10% MSM si moze kazdy pripravit aj doma a toto univerzalne rozpustidlo zlepsi permeabilitu ocnej bulvy. Enzymaticke cistenie tela precisti aj lymfaticke cestu a teda ziostava len jedna dalsia moznost, ze odvod je zamedzeny viralnymi utokmi, kde sliznice napuchnu a priskrtia odvod. Podobne problemy sa prejavuju suchom v ustach, tz syndromom sucheho oka a podobne.
Odporucam kazdemu si zvysovat viralnu imunitu, bez vynimky.
Tema na to tu bezala mnohokrat, pri hpv, herpes a rozne ine. Mozete si to najst vyhladavacom tu alebo cez Google.sk zadanim napr rng, herpes.

janka tomi

Jana S.

Sú lieky, teda je to skôr ako vitamín, len to je len prevencia. Lutein je látka, ktorá je prospešná pre oko ako také. Ale ak Ti len raz namerali zvýšený tlak v oku, to neznamená, že máš glaukóm. Je potrebné urobiť viac meraní.

qwerty789

Ja som mal taktiez namerany vysoky ocny tlak a tym padom aj podozrenie na glaukom. Mal som brat kvapky, chodit na pravidelne merania-neznasam ich a nic ohladom oka-sosovky tiez nenosim i ked som kratkozraky, len okuliare... No zhodou okolnosti som sa prestahoval a zmenil ocnu lekarku, ktora ma poslal na specialne vysetrenie...vid.:
www.ambulancie.sk
Tam mi bolo povedane, ze to suvisi s hrubkou rohovky-mam hrubsiu ako je zvycajne, co je zas ale dobre pri laserovej operacii. Odvtedy som kludnejsi, vesetrenie este po case zopakujem a tym sa bud potvrdi...dufam, alebo vyvrati, ze je vsetko v poriadku. V kazdom pripade sa jedna o zavazne ochorenie, ktore netreba podcenit-ani vysoky ocny tlak!!!

datelinka

jana, vyšší očný tlak ešte nemusí znamenať glaukóm. môže sa jednať aj o očnú hypertenziu, bez ďalších zmien na zrakovom nerve. je však dôležité, aby si ostala pod dohľadom oftalmológa a pravidelne si nechala skontrolovať očné pozadie, rozsah zrakového poľa podobne.
možno ťa očný lekár odoslal na ďalšie vyšetrenia, ako je perimetria, GDx alebo HRT, aebo pachymetriu, ktoré pomôžu diagnostikovať alebo vylúčiť toto závažné očné ochorenie. dôležité je zistenie, či dochádza k zmenám na terči zrakového nervu v čase, teda či dochádza k odumieraniu nervových vlákien.
ak by si mala potvrdený glaukóm, v žiadnom prípade by som neodporúčala experimentovať s bylinkami.

janka tomi

Odpoveď pre Jana.s...
Ahoj, zvýšený vnútroočný tlak, je vlastne glaukóm, pre laika zelený zákal.Zvýšeným tlakom praskajú cievy v oku, tým sa zalieva zorné pole,,,ale toto sa deje, len pri stabilne zvýšenom očnom tlaku. Jedno meranie nie je určenie diagnozy,,,pre sto percentné potvrdenie diagnózy je treba merať tlak častejšie, sestre ho merali 7 dní,,,až potom potvrdili glaukóm. Toto ochorenie nie je možné vyliečiť,ale je možné ho udržiavať a stabilizivať,tlak sa stabilizuje kvapkami, ako sú travatan, cosopt a pod. Tie určí lekár, ak nezaberajú kvapky, je možná operácia kde sa buď laserom "prepichujú" slzné kanáliky aby mala kadial vnútroočná tekutina vytekať, alebo sa implantujú do oka drenážné trubičky. Glaukóm je dedičná choroba, hovorí sa tomu tichá slepota, preto je dobré si na toto ochorenie dať veľký pozor, a vyloženie žiadať lekára o podrobné vyšetrenie. Čím skorej sa glaukóm zistí, tým je väčšia šanca ho udržať na rovnakej hranici. Ja nie som odborník, ale viem o tej chorobe veľmi veľa, lebo sestra túto chorobu má, chodím s ňou po vyšetreniach, veľa som si o tejto chorobe naštudovala.Pevne dúfam, že ty si mala len chvílkové zvýšenie očného tlaku a táto diagnóza sa nepotvrdí,,,,ale aj tak by som nestrácala nádej,,,dá sa s tým žiť, len je treba dodržiavať presné "pravidlá". Prajem veľa šťastia.