Lecitín

RNG

Aj ja pouzivam sojovy lecitin, ktory je oznaceny non GMO. Ale je urcite percento ludi, co maju alergiu na soju, takze ti by mali pouzivat iny lecitin, napr slnecnicovy. Hoci lecitin, cisty obsahuje z tej soje velmi malo alergenov. Nuz ale "opatrnost je matka mudrosti"

RNG

Ma ho viacero sdistributorov, napr aj iherb.com, ale je besne drahy na vahu. Odporucam skor slnecnicovy/sunflower
Aj ten je tiez este drahy, ale nie tak besne

RNG

Starsi chlapi maju aj tak prilis zvysenuy estrogen, dokonca maju hladiny vyssie po 60 ako zeny. Ja na to beriem DIM obcas, aby som nebol ako sa na to vyjadril jeden z lekarov "hormonalne kastrovasny"
A obcas beriem aj doplnok na zvysovanie testosterou a rozne steroly ako beta sitosterol, aby ma netrapila prostata. To je u starsich chlapov tiez jedna s kliatieb veku.

zvedavka11

dobre, RNG, dakujem za odpoved. chapem to tak, ze ocino moze brat lyzicu lecitinu kazdy druhy den bez strachu, ze to nejako ovplyvni jeho hormony.

RNG

Sojovy lecitin obsahuje velmi malo fytoestrogenov.
Ak mas ale problem so sojou , mozes si objednat vajecny lecitin alebo lecitin zo slnecnice.

zvedavka11

kedze lecitin je zo soje, ma nejaky vplyv na hormony? viem, ze soja sa neodporuca pre muzov, kvoli estrogenu, ale nie som si ista, ci sojovy lecitin je len zlozka, ktora tento vplyv nema, hoci je zo soje a muzi ju mozu uzivat na znizenie cholesterolu tak casto ako zeny? moze muz uzivat lyzicu lecitinu granule kazdy druhy den? za odpoved dakujem

lDenzl

Lecitín je prírodná látka pochádzajúca zo sóje, ktorá je známa pre svoje pozitívne účinky pri znižovaní cholesterolu v krvi a pri ochrane srdca. Lecitín zvyšuje v bunkových membránach pomer fosfatidylcholínu ku cholesterolu a znižovaním obsahu cholesterolu v bunkových membránach účinkuje proti vzniku cholesterolových plakov v cievach - aterosklerózy.
Lecitín obsahuje zdravé tuky, ktoré zodpovedajú za funkčnú a štrukturálnu integritu bunkových membrán v mozgu a v ďalších orgánoch. Lecitín zvyšuje syntézu acetylcholínu v mozgu - neurotransmitera, ktorý je dôležitý pri šírení mozgových impulzov. Lecitín je dôležitý z hľadiska výživy mozgových buniek a priaznivo ovplyvňuje mozgové funkcie - zlepšuje schopnosť učenia a zapamätávania si.
Lecitín pozostáva z cholínu, linolénovej kyseliny a inozitolu. Tieto látky označované tiež ako „pečeň - posilňujúce“ látky alebo faktory, ktoré chránia pečeň pred ukladaním tukov v pečeni, zlepšujú cirkuláciu cholesterolu a ďalších tukov cez pečeň a žlčník a pomáhajú pečeni odstraňovať nebezpečné toxíny. Slúžia ako ochranný faktor pre pečeň predovšetkým u ľudí, u ktorých zvýšený príjem tukov v strave alebo zvýšený príjem alkoholu môžu spôsobiť stukovatenie pečene. Zvýšený prísun lecitínu zabraňuje tvorbe žlčových kameňov, jeho znížené množstvo v organizme sa naopak spája so zvýšeným rizikom tvorby žlčových kameňov.