Diagnostika potravinovej intolerancie

Príspevok v téme: Diagnostika potravinovej intolerancie
sarita

Potrebovala by som poradit, kde robia taketo vysetrenie. Citala som niekde na nete, ze robia takuto diagnostiku pomocou nejakeho pristroja. Za par minut vedia vytestovat niekolko desiatok druhov potravin. Mam podozrenie na nejake potraviny, tak by som chcela ist na to vysetrenie, ale nemam tusenia, kde to mozu robit. Ak s tym mate niekto skusenosti, tak dajte vediet. Diky

dieta slnka

mne sa nezda ze stoji majland. ved testuje mnozstvo potravin.ked si kupis test na lepok, zaplatis mozno patinu z ceny toho testu a mas otestovany iba lepok. a na gatroenterologii tieto vysetrenia nerobia.tam sa robi nieco ine.

kamoska

Môžeš si to aj sama doma urobiť ako ja, kúpila som si tento test www.food-detective.sk a vyšla mi intolerancia na mlieko a para orechy a potom mi to aj alergologička potvrdila

biba89

Ahojte, ja som objednaná alergologičke na testy na potravinovú intoleranciu a zaujímalo by ma, či sa mám tak bežne stravovať ako doteraz. Lebo napr. ak nebudem jesť vajíčka alebo chleba, či to nemôže nejako ovplyvniť výsledky- akože by tam tie alergény nenašli.

taikoThe

Testovanie potravinovej intolerancie je stale trosku osemetne a aj vsetky testy by mali sluzit skor ako indikacia, pretoze nie je jednoznacne potvrdeny mechanizmus ptravinovej intolerancie a teda ani jej testovania. Zda sa ze zatial najlepsou metodo s krvne testy, kde sa testuje krv na jednotlive potraviny ci ich zlozky. Su dostupne uz aj na Slovensku (food-detective, ALCAT). Existuju aj testy, ktore Ti laboratorium zasle, Ty si ododberies trosku krvia poslem to naspat. Laboratoriium ti potom posle postou vysledky. (yourkska univerzita, ci anglicky vyrobca testu food-detective). viac o potravinovej intolerancii na www.jedloakopriatel.sk

herminka666

Na potravinovú alergiu sa najprv robia vyšetrenia gastrosondou, či nemáš celiakiu. Ak ju nemáš, tak ti imunolog urobí testy na alergény . Ak ti niečo zistia, tak budeš chodiť na vakcináciu, čím si telo navykne na alergény a vlastne sa uzdravíš...čo sa týka tých testov na viac potravín , tak je nehorázne drahý a poisťovna ti to nepreplatí. Veľa šťastia.

RNG

Mnohe potravinove intolerancie su z individualneho nedostatku specifickych enzymov. Tieto sa obvykle daju ale lahko doplnit.
Zatial jedine, na ktore nie su doplnky dostatocne je lepka, a aj to len pre celiacov(2%), nie ludi co maju len jemnu alergiu na nu(10-20% ludi).Pre nich uz existuju dostatocne silne enzymaticke zmesy namierene na rozklad lepky a jej metabolitov.
Vyhybanim sa potravinam, ktore telo nevie spracovat sa totiz ochudobnujeme o rozne mozno potrebne ziviny.Preto je rozumnejsie doplnit si enzymi, aby sme ich vedeli stravit a dostali vsetky ziviny do tela.

m@rtin

food detective je vcelku spolahlivy, ale mapuje len cca. 50 zloziek potravy, co vobec nie je dostatocne. odporucam trvat na kompletnych testoch na potravinovu intoleranciu, ktore mapuju cca. 220 zloziek potravy. neviem, ci sa tento test bezne robi na slovensku, ale ja som si ho dal urobit v prazskej thomayerovej fakultnej nemocnici a vysiel ma na cca. 8500 CZK. viem, je to dost velka suma, ale odkedy sa vyhybam zlozkam potravy, ktore moje telo proste neberie, tak sa citim neskutocne dobre: schudol som, ustupili mi vsetky problemy s travenim (hnacky, nafukovanie, bolesti zaludka), ustupila mi artritida, zhustli mi vlasy a zlepsila sa mi kvalita nechtov, nemam problemy s akne. je pravdou, ze som sa musel vzdat velkeho mnozstva potravin a nakupy sa mi predrazili (nakupujem potraviny pre celiatikov, aj ked tuto diagnozu nemam), ale stalo to za to. casom - cca. po 6 mesiacoch - je mozne do jedalnicka opatovne postupne zaradit vylucene potraviny - je mozne, ze sa stav upravi (hlavne u deti a adolescentov).