Alergia alebo...

Príspevok v téme: Alergia alebo...
kraken

Prajem dobrý deň,
stala sa mi taká vec, že včera v noci, keď som prišiel domov ma svrbelo telo, ale nič som si na koži nevšimol tak som sa normálne škrabal. Dnes ráno keď som sa zobudil, tak som zistil, že mám po tele, pri lakťoch, v prehybe nohy, na páse, na rukách, atď, podobne podráždenú kožu ako keď sa človek popŕhli, je možné že by to bola alergia? Nič nezvyčajné som však nejedol ani nepil, konzumoval som normálne všetko čo obyčajne denne. Ani som sa o nič neobtrel a podobne. Alergický som do tohoto momentu na nič nebol, preto neviem momentálne čo robiť. Je možné, že by sa mi alergia mohla prejaviť z dôvodu, že som už vyše dvoch týždňov chorý a mám oslabení organizmus? Svrbí ma celé telo a neviem ako to zastaviť, vedeli by ste mi poradiť? Alebo, vedeli by ste mi povedať, koľko taká alergická reakcia môže trvať?
Ešte ma napadá, že jediná neobvyklá vec, s ktorou som prišiel včera do styku boli konvalinky, je možné že by my mohli spôsobiť otravu s podobnými príznakmi (kamarátka mi ich strčila rovno do tváre aby som ich ovoňal), alebo že by som mohol byť na ne alergický a spustila by sa mi alergická reakcia podobným štýlom?

bila mačka

A nemôže sa stať, že keď ma štipne osa, dostanem šok len z toho, že mi lekárka zistila silnú alergiu? lebo aj na mačky mám podľa testov silnú alergiu a plyšáka živého mám doma už takmer tri roky a nič...

Albert

Predám úplne nový, neotvorený prístroj pre alergikov pôvodne kúpený ako darček, ale jeden už mám. :)
-odkaz odstránený-

jajkafr

Kraken
anafylaktický šok dostane človek do pár minút po styku s alergénom... pri anafylaktickom šoku sú dominantnými príznakmi celková slabosť, rýchly pulz, nízky tlak, sťažené dýchanie, svrbenie slzenie očí, nádcha a do pár minút upadáš do bezvedomia... keby si mal anafylaktický šok určite by si tu nepísal :) ja som mala párkrát anafylaktický šok a ver mi nikomu to neprajem... pri ťažko anafylaktickom šoku sa to začalo sťaženým dýchaním, tŕpnutím rúk, nôh, ktoré veľmi rýchlo postupovalo k hrudníku, tiež mi trpla tvár a postupne dýchacie cesty, keďže som ležala v nemocnici okažite mi pichali lieky, aby mi to prešlo... a anafylaktický šok som dostala do 10 minút po užití tabletky, na ktorú mám alergiu... Takže báť sa nemusíš momentálne anafylaktický šok asi nemáš, ale bolo by dobre zakročiť antialergickou liečbou... ako sa píše niššie môžeš si kúpiť nejaký Claritine ten je tuším aj na voľný predaj a na kožu sa odporúča Fenistil... najlepšie by však bolo zájsť k lekárke a ona ti dá účinejšie lieky... držím palčeky a konvalinkám sa vyhýbaj :)

Kraken

Ďakujem za odpoveď Treska.

Ešte ma chytá jedna paranoja, čo ak dostanem anafylapticky sok? Lebo priznaky su svrbenie pokozky, podrazdenie a podobne

treska

Ahoj kraken.
Precitaj si tento skopirovany clanok,co som nasla na nete.
Budu v tom tie konvalinky,podla mna sa nemas coho bat a same ti to postupne zmizne.
Ak mas doma Claritin, tak si daj.

Riziko pre kožu
Nebezpečná je aj šťava z oleandra.Okrem peľových a prachových alergií vzniká v záhrade takisto riziko kontaktných alergií, a to najmä pri styku s rastlinami, ktoré majú drsné, chlpaté, pichľavé alebo jedovaté listy. Medzi také patria borák (Borago officinalis), kostihoj (Symphytum), divozel (Verbascum), ruta (Ruta graveolens), rudbekie (Rudbeckia), prvosienky (Primula), pľúcniky (Pulmonaria), niektoré druhy cypruštekov a borievok. Takisto môžu byť nebezpečné tie rastliny, ktoré pri poškodení produkujú hustú mliečnu šťavu, ktorá sa môže negatívne odraziť v podobe kožnej alergie. Ide najmä o prýštce (Euphorbia), iskerníky (Ranunculus) alebo prilbicu (Aconitum). Veľmi nebezpečné pre alergikov môžu byť aj jedovaté oleandre (Nerium oleander), prenikavo voňajúce konvalinky (Convallaria majalis) alebo vistéria (Wisteria floribunda). Niekedy totiž stačí len dotyk a pokožka alergika môže okamžite nežiadúco zareagovať.