Darovanie krvy

Príspevok v téme: Darovanie krvy
lukas5465

Kazdy den dakujem bohu za to, ze som zdravy. Velmi dobre si uvedomujem si, ze nie kazdy ma to stastie. Chcel by som preto darovat krv, aby som aspon trochu pomohol ludom, ktori to potrebuju. Mam vsak jeden problem: panicky strach z injekcii. V detskom veku mi museli brat krv z dlane, pretoze odber krvy z laktovej jamky som kategoricky odmietol. Dnes uz to nie je take zle. Krv mi beru normalne, ale stale mi po cele stekaju kropaje potu od strachu uz len pri predstave na nejaku injekciu. Rad tento strach prekonam, ale bojim sa ako to bude prebiehat pri samotnom darovani. Vraj to trva 5-10 minut a robi sa to dost hrubou ihlou. Ma s tym niekto skusenosti? Je to bolestive? Mam strach ze im odtial uteciem hned ako tu nestastnu ihlu zbadam.

whee_ee

lukáš, najprv ti zoberú normálny odber, kde vlastne vyšetria dostatok železa atď, či je tvoja krv vhodná na darovanie, potom ťa vyšetrí lekár, zmeria tlak, neustále musíš piť dostatok tekutín, aby to šlo dobre, aby krvička dobre tiekla :)) lekár bude mať výsledky, či je tvoja krv vhodná, ak nie, nepustí ťa ďalej na odber, ak áno, tak pustí. Tam už je ihla hrubšia, aby to netrvalo príliš dlho. Rozdiel však necítiš pri pichnutí, iba na pohľad, takže ak sa nebudeš pozerať, neboj sa :) počas odberu budeš cvičiť prstami - otvárať a zatvárať dlaň, aby sa to "pumpovalo" . Ak ti ruka trochu stŕpne, je to normálne, menej sa prekrvuje, keďže krv ide preč. Po odbere si miesto budeš tlačiť s tampónom, aby nebola modrina (ja som ju aj tak mala vždy :D), chvíľu si poležíš, ak ti bude zle, tak dlhšie, potom zase tekutiny, ešte môžeš posedieť atď, a keď sa budeš cítiť dobre, môžeš ísť :)) Mne po odbere nikdy nebolo zle, hneď som bola fit - základ je neísť nalačno, ale naraňajkovať sa ! Najlepšie sladké pečivo, banán atď, proste nebyť nalačno, vtedy sa odpadáva ;) .. Veľa šťastie, budeš sa potom cítiť super :)) aspoň ja sa vždy po darovaní..pocit, že možno zachrániš život :))

sade8

injekcia je taka ako ked ti idu brat krv u doktora, trva to asi tych desat minut, ale prvej ti urobia krvny obraz, a tlak ti zmeraju, a pytaju sa ci nieco neuzivat atd.

potom ti napoja tu ihlu a tak sacok, kde odteka krv, nic hrozne, vobec to neboli, citis iba na zaciatku to pichnutie a to je cele.......pockat chvilu teda tych desat minut, mozno ani to nie, a ides, to je cele