Karlova univerzita Praha / Masarykova univerzita Brno

Príspevok v téme: Karlova univerzita Praha / Masarykova univerzita Brno
whee_ee

Ahojte, poprosím o hocijaké skúsenosti či už Vaše alebo Vašich známych, resp. čo ste len tak niekde začuli ;) o štúdiu na týchto dvoch univerzitách. Rozhodujem sa medzi nimi, študovať idem informatiku. Som naklonená viac k Brnu, páči sa mi ich komunikácia so mnou a aj to, že je tam samostatná fakulta informatiky, pričom na KU je to v rámci Mat-Fyzu. Ale zase, Praha je Praha, preto stále nie som pevne rozhodnutá a veľmi by ste mi pomohli. Zápis do MU mám už v júli.... Ďakujem za každý príspevok. :))

stela1110

Neviem či ti to pomôže, ale štatistiky vravia, že z tých, ktorí sú v ČR nakazení HIV, z Prahy pochádza 50% a z Brna asi 2-3%, to len tak na okraj :) Ak si zo Slovenska, tak v Brne majú Slovákov radi, je to bližšie, čo znamená menšie výdavky na cestovanie a takisto menšie mesto znamená menšie ceny všeobecne. Praha zase znamená dlhšie cestovanie, aj keď krásne mesto, dívať sa na tie iste ulice hodinu v buse omrzí... Ber to ako názor študentky, ktorá si už vybrala :)

whee_ee

Moraváci milujú Slovákov :D So žiadnou diskrimináciou som sa nestretla, oni nás majú radšej ako Čechov, medzi nimi je rivalita :))) Chodím tak cca dva krát do mesiaca domov, každý týždeň určite nie... A mne sa Brno páči, je sa tu kde zabaviť, je tu kde nakupovať, sú tu príjemní ľudia .... Ale tak je to individuálne, určite, ako na koho zapôsobí :)

ShaulaThalit

A ako často chodievaš domov? Každý týždeň? Čo povieš napr. na diskrimináciu slovenských študentov českými študentami? Stretla si sa s tým? No a, môžeš mi povedať niečo "vlastné" ako sa ti páči globálne Brno, škola nie, ja idem na inú, ale tak celkovo. Vďaka!

whee_ee

Intrák na mesiac 160 euro, cestovanie tých 40-60 a potom strava a výdavky na školu, no dokopy nejakých 400-500 euro, ono sa tu dosť stráca na kurze, pretože ceny rovnaké, ak nie vyššie ako na SR, pričom tu máš za jedno euro 24 kč a u nás 30 sk :D

ShaulaThalit

Ahoj Whee_ee, chcem sa spýtať, koľko ťa stojí internát, strava, všeobecne výdavky v Brne? Ja sa tam chystám tiež :-D

whee_ee

A myslím, že MU je veru fakt lepšia ako KU, podľa toho, čo porovnávam s býv. spolužiami, čo sú v Prahe... Aj vo svetových rebríčkoch bola úspešnejšia :)

whee_ee

Teraz s odstupom času opäť prispievam a hovorím Vám, nemohla som si vybrať lepšie! :))) Nároky vysoké, ťažko sa to tu zvláda, ale o to väčšia výzva to je. Mesto a ľudia perfektní, nemám Brnu čo vytknúť :) Možno až na tie ceny, ale kurz KČ a Eura ovplyvniť neviem :D

kapricek

whee aj ja chodim na MU na ESF, som spokojny, daleko nad mieru :-), strasne sa mi tam paci, ten pristup, vybavenie, uplne vsetko, ani som si nepredstavoval ze to bude taka bomba, a tie kapacity co na MU ucia...

whee_ee

Tak, len chcem zhodnotiť, že táto škola sa mi veľmi páči, aj keď je dosť náročná, tak uvidíme ... Ale som rada, že som šla sem a nie na Karlovu, vzhľadom na dojmy mojich spolužiakov z gympla, ktorí šli tam :)) A Moraváci sú milší ako Pražáci :)))