Pityriasis rosea

Cliattsi

Á konečne moja bývalá choroba ! :)
Objavuje sa to hlavne na rukách, nohách a aj na trupe.

Moja obľúbená choroba. Preto, lebo je taká zvláštna.
Táto choroba vzniká hlavne vtedy, keď je človek vo veľkom strese. Mne vznikla vtedy, keď som chodil po nočných na dvanástky niekolkokrát za sebou a málo som spal. Na tvári sa tieto vyrážky nezvyknú vyskytovať. Treba si odpočinúť, pospať si a po týždňoch choroba ustúpi sama. Vyrážky obvykle trochu svrbia.
A ešte jedna vec-pokiaľ dobre viem, tak tieto pupáčiky sa ani nedajú nejak moc vytláčať. Daj sem fotky a poriadne to zaosri.

Domca325

Ja by som sa chcela poradiť - u kožného som ešte nebola, ale plánujem ísť, keď sa mi bude dať - ja som mala najskôr malý pupáčik, úplne obyčajný, na predlaktí, ktorý som vytlačila a až z neho sa mi urobil veľký červený fľak, čo vyzerá presne ako obrázky spomínaného ochorenia, no všade sa píše, že táto choroba začína na trupe... preto sa chcem spýtať, či niekto z vás, čo touto chorobou trpel, mal tiež najskôr fľak na ruke - ďalšie, menšie, sa mi objavili na stehnách a na zadku asi po týždni - to prvé, veľké, som si natierala a asi som si ho preniesla na nohu keď som si vyberala zarastený chĺpok

Miska251

Podelim sa aj ja o skúsenosť s touto chorobou.Snáď to pomôže niekomu,nakoľko som aj ja rady čerpala zo skúseností ostatných.Tiez sa mi spravil najprv fľak v oblasti rebier ale.Neprikladala som mu význam.Tento fľak sa mi urobil po zzápale horných dýchacích ciest,ktorý som prechodila v práci.Bola som aj unavená,samozrejme aj nejaka psychická záťaž.Asi na 8-9 deň som sa vysypala na krku,prsiach,bruchu a chrbte.Odmietla som brať antibiotiká ja osobne a takisto aj kortikoidne maste,voľba je však na každom.Ale kedze to je imunitného charakteru povedala som si,že to musím riešiť vnútorné.Takže vnútorne som užívala ráno čaj zo salvie,vecer z nechtika.Odporúčam večer nechtik lebo priaznivo pôsobí na psychiku.Potom som si kúpila ešte chlorellu a bio gaiu a sirup na imunitný systém s obsahom echinacei a, vitamínu C,preliecoval zaroven aj horne dýchacie cesty.A samozrejme nesprchovat sa každý deň,ja som si robila každý 3-deň kúpeľ z hypermanganu plus každý deň som sa ráno a večer natierala tekutym pudrom a krasne sa to vysusilo a uz len par pigmentovych fliackov co mizne.Od prveho flaku je teraz 4-ty tyzden ale vacsi vysev som vyliecila viacmenej za 8 dní.A minimalizovat pot,stres a nosit len bavlnene veci.Tod moje rady:)veľa šťastia každému:)

petka69999

Podelim sa aj ja o moje skusenosti s touto chorobou.
Spočiatku sa mi objavil flak na hrudniku...hovori sa tomu ..matka...ta vraj vsetko rozosieva.
Nezabrali mi lieky ani vnutorne ani kortikoidne n masticky...proste nix...a dokonca sa mi to z kortikoidov zapalilo...mam citlivu plet.
Kozny mi dal dalsie masticky....no tie som uz nepouzila.
Kupila som si obycajny detsky puder a ten mi to vsetko krasne vysusil...ked sa to zahojilo..mala som samozrejme suchu pokozku..tak som si ju premastovala s detskym olejom Nivea.
Teda jednoznacne za mna PUDER A NIVEA OLEJ A do 10dni mate pokoj ;)

tomtt

ahojte.
pityriasis rosea gibert - jeden vacsi flak v oblasti trupu, neskor nastup vyrazok po celom tele - mal som agresi prejav choroby.
Kozny lekar - zvolil drahe kortikoidy, nezabralo - trapil som sa s vyrazkami takmer tri tyzdne.

Potom az po konzultacii s inym lekarom sa pristupilo k liečbe:
- 5 x infuzia
- kupel kazdy den v SINFLAM (navod na pouzitie je na obale lieku)
- lieky - diprosalic mast (cenovo dostupna, cca 1 mast na 2 natretia po celom tele)
- dubove kvapky na podporu/precistenie imunity
- pokoj, ziadny sport alebo cinnost, kt. by podporovala potenie (pot podporuje chorobu), najlepsie mat holu kozu = ryhclejsie hojenie.
- nosit len bavlnene oblecenie (100%)

Kazdy den od zmeny liecby bol vidiet progres, ustup svrbenia, upokojenie pokozky, ustup vyrazok, az sa vytratili. Liecba touto metodou cca 1,5 tyzdna

KLabka

Ahojte, tiez mi bola vcera u kozneho lekara potvrdena tato kozna choroba (trapila ma cca 3 tyzdne od prveho fliacika).
Kozny mi dal toto: Emollient - kupelove aditivum s obsahom tekuteho parafinu, a kazal mi 2x za den sa s tymto umyvat - vyradit vsetko ostatne.
Masticku vraj iba na loziskove/cerstve, nove svrbiace fliaciky - Fucidin krem
Tabletky - rano 1 vecer 1 tabl. - Fexofenadin Generics 180 mg

Zabera mi to uz po 2 tabletkach!. Na ktore uz miznu si davam kokosovy olej, ten si uz davam asi 5 dni, kozny povedal, ze "vyborne", ocot mne nezaberal a stipalo ma to po nom...kokosovy olej mi super pomaha, plus uz 5 dni uzivam Imunoglukan - zatial stale 3 tabletky denne, a este zjem aj min 20 bobuliek Gogi - Kustovnica cinska - v rannej kasi s ovocim..

Ja som bola prechladnuta viac krat tento aj minuly rok a asi sa mi velmi oslabila imunita. Naprv sa mi objavili 2-3 fliaciky na ruke a na lytku a potom dalsie asi po 7 dnoch, a potom rychlo pribudali na prsiach a smerom dole k bruchu.

Hlavne treba pozitivne mysliet :), ak sa da byt bez pracovnych a inych stresov, oddychovat, nepotit sa - teda ziadne cvicenie, mne sa dalsie fliaciky objavili po JOGE kde som sa spotila, ...a pomaly to odchadza.
Drzim palce s liecenim a odporucam kazdem radsej zajst ku koznemu.

matway

Ja zas odporúčam očistiť si vnútorné orgány /príčina/, nie ošetrovať povrch kože /dôsledok/.
A áno jablčný ocot je dobrý pomocník, ale...

Polada

Ja velmi odporucam natierat sa jablcnym octom kazde 2 hodiny. Nie je to moj vymysel, nasla som to v nejakom odbornom ang. clanku a musim povedat, ze za 4 - 5 na sebe nemate nic. Masticky od koznej nepomahali, tak som bola nutena obratit sa na net a pomohlo.

Annnne

Tiež momentálne absolvujem liečbu na túto divnú kožnú chorobu - ževraj nejaký druh plesne.. Asi 2 mesiace dozadu som mala pod p. pazuchou červený fľak, tiež som tomu nevenovala pozornosť (že asi nejaká alergická reakcia na jedlo?). Až cez vianočné sviatky sa mi na celom bruchu povyhadzovali červené drobné fliačky. Išla som ku kožnej, predpísala mi masť Elocom a Triamcinolon a tabletky Fungolon. Asi 2 dni od prvej aplikácie všetkých liekov sa mi začali fľaky rozširovať všade (ruky, chrbát, nohy..) Liečim sa druhý týždeň, fľaky stále mám, ale tie prvé na bruchu už začali pomaly miznúť. Doktorka povedala, že liečba trvá 5-6 týždňov + obmedziť sprchovanie na 3x do týždňa bez sprch. gélov a žiadne športy, kde sa človek spotí..Toť moja skúsenosť. Prajem všetkým skoré vyliečenie:)