Narazený sčernetý necht

Príspevok v téme: Narazený sčernetý necht
janeette

Ahojte.Predvčerom mi pricviklo okno vo vlaku(išla som ho otvoriť len zvrchu šlo ťažko a potom sa nekontrolovateľne šuchlo dolu a ja som už nestihla dať palce preč) kvalitne mi narazilo prst na ruke,presnejšie hore na začiatku nechtu .Odpadla som a to niesom žiadna citlivka.Ihned nabral modro-čierno-fialovú farbu celý necht, navrel a okoli sčervenalo.Nešla som s tým ku Dr.Dnes je o trošku viac napuchnutý a modrú farbu začína naberať aj okolie nechtu po bokoch,a nad nechtom ajoby sa začínal tvoriť hni.Poradte,mám isť k Dr? Do čerta a to mi budu asi trhať necht čo? :-/ Sakra

Súvisiaci obsah

13224Julie

Dobry vecer, pred 3 dnami som si sama privrela palec do dveri auta, je to strasne a velmi bolestive mam skoro 3/4 nechtu uplne modry a uz teraz vidim, ze mi nechet bude urcite schadzat. Taku silnu bolest som nezazila uz velmi dlho, kazde 4-5 hod. som brala tabletku proti bolesti(paralen)(v noci, cez den)natierala som si to framykoinom a davala som si na to lad. Po 3 dnoch mi mamina poradila, ze mam skusit harmancek, tak som si zaliala do uplne maleho dvojdec.pohara nechala vyluhovat a dala do chladnicky. Ten prvy pocit ked som tam dala prst bol silno bolestivy, ale hned ma to preslo a teraz si po celom byte so sebou nosim pohar a vzdy mi to prijemne ukludni pulzovanie v palci.Neviem, ako to bude dalej prebiehat, ale palec ma boli menej a menej, uz len ten nechcet si zelam, aby mi cim skor zisiel. Bolo tazke najst nejaku radu ohladom niecoho takeho, tak dufam, ze sa to nikomu nestane, ale ak ano hadam som Vam poradila.Dakujem

Sasa1988

Ahojte. Vcera som si pribuchla palec vo dverach auta. Strasne sikovna som bola. Bolest ako svina samozrejme,skoro som odpadla,ale stihla som si sadnut a napit sa vody. Bola som hrdinka dva dni,vcera na poobednej som prerevala celych 8hodin,ale stale aom sa ufala,ze to prejde. Prst zmodral,napuchol z druhej strany a ta kev stale viac a viac pribudala. Ako prvy pomoc som si na to supla ocot,trochu pomohlo,ale nic moc. Po noci,co som skoro celu prebdela som sa dnes rank zobudila a nic,stale rovnako. Samozrejme som isla aj do prace a kedze vcera ocot nezabral,supla som si na gazu zo stareho vina. Nepomohlo ani to,predchvilou som sa vratila z pohotovosti. Cista smrt. Zlomene,ani rozstiepene to nastastie nemam,ale ten pocit,ked doktor vezme ihlu velku ako lopata,nahreje ju nad zapalovacom a supne vam ju 4 krat do nechtu.....no ameeeerika!!! Ale!!! Po prvom vpichu prisla neuveritelna ulava. Krv aj hnis mi vytlacili,natreli ichtiolovou mastou,zaviazali a o dva dni idem na kontrolu. Dufam,ze uz bude vsetko ok. :)

Denise 123

Zabuchla som si palec do dverí auta,bolest strasliva,necht sa okamzite podlial modro cierno.Fungovala som v meste takto asi 2 hod.ked som prisla domov surfovala som pi internete co robit,rady tipu prepichnut necht ,aby krv vytiekla som okamzite zavrhla,az na českej stranke radila jedna lekarka CHLADIŤ,palec brutalne bolel ale cely vecer az do pol druhej rana som mala palec na ľade,vybrala som z mraznicky zmrazene mäso v sáčku a palec uz napuchnuty(bola som presvedcena ,ze mam roztriesteny klb pod nechtom)som prikladala do nemoty na zmrazene mäso ,aby bol v uplnom chlade.Ako prve sa tmava farba pod nechtom o polovicu zredukovala,kapilary sa stuahli objavilo sa lôžko nechta takmer bez zakrvacania a na druhy den bol prst este citlivy pri narazeni o niečo,ale v klude absolutne nebolel a dalsi den som s nim robila vsetko.

Rescue

Zlomenina prstu na noze je běžné zranění, které může vzniknout různými způsoby, např. když ošklivě zakopneme, něco nám na nohu spadne nebo do něčeho kopneme s přílišnou vervou. Většina těchto zlomenin se hojí sama bez komplikovaného ošetřování, ale v některých případech budete muset zajít za lékařem. Následující řádky vám pomohou zhodnotit, zda je ve vašem případě nutné vyrazit do nemocnice.

Zhodnoťte míru bolesti. Pokud máte prst zlomený, bude vás určitě bolet, jakmile na něj přenesete váhu, nebo na něj zatlačíte. Pravděpodobně budete schopni chodit, ale pohyb bude bolest zhoršovat. To, že vás prst bolí, nemusí nutně znamenat, že je zlomený. Neustávající bolest však často bývá příznakem zlomeniny.

V případě, že při došlápnutí na zraněný prst cítíte nesnesitelnou bolest, může se jednat o závažnou zlomeninu. V tomto případě vyhledejte ihned lékařskou pomoc. Méně závažné fraktury nebývají tak bolestivé a nevyžadují lékařské ošetření.
Pokud v prstu pociťujete kromě bolesti i mravenčení, může to opět ukazovat na zlomeninu. Ihned vyhledejte lékaře.

Zkontrolujte případný otok prstu. Máte prst nateklý a větší než obvykle? Otok bývá častým příznakem zlomeniny. Pokud si prst pouze nakopnete, budete pravděpodobně pociťovat pulzující bolest, ale ta po chvíli ustoupí a žádný otok se neobjeví. U zlomenin je naopak pravděpodobnost otoku velká.
Přiložte jedno chodidlo k druhému a porovnejte velikost zdravého a zraněného prstu. Pokud je bolavý prst podstatně větší než prst zdravý, může se jednat o zlomeninu.

Porovnejte tvar prstů na noze. Pokud srovnáte váš zraněný prst s odpovídajícím prstem na druhé noze, pozorujete určité deformace nebo známky toho, že prst může být vykloubený? Pokud ano, je pravděpodobné, že se jedná o závažnou zlomeninu a budete potřebovat okamžité lékařské ošetření. Méně závažná poranění by neměla změnit tvar prstu.

Dejte pozor na změnu barvy. Na rozdíl od naražených prstů si můžete na zlomených prstech obvykle všimnout změny barvy a modřin. Váš prst může zčervenat, zežloutnout, zmodrat, zčernat nebo může i krvácet. Všechny tyto příznaky bývají známkou zlomeniny.
Pokud došlo k tomu, že kost prstu porušila nebo propíchla kůži, zcela jistě se jedná o zlomeninu! Okamžitě vyhledejte lékaře!

Prohmatejte zraněný prst. Pokud cítíte, že se kost uvnitř prstu pohybuje nebo je jakákoli manipulace s ním nepříjemná a bolestivá, jde pravděpodobně o zlomeninu.

Uvědomte si, kdy je potřeba jít k lékaři. Pokud je i po několika dnech prst bolestivý, oteklý a nemá obvyklou barvu, běžte se poradit s lékařem. K potvrzení diagnózy bude pravděpodobně potřebovat rentgen. V mnoha případech vám doktor doporučí nohu nezatěžovat a nechat zlomeninu, ať se zahojí sama. Některé závažnější případy však mohou vyžadovat lékařský zákrok.
Pokud je bolest tak velká, že se nemůžete na prst ani postavit, jděte ihned k lékaři.
Pokud je prst vytočen do nepřirozeného úhlu nebo jinak závažně deformován, vyhledejte ihned lékaře.
Pokud je prst studený a cítíte v něm mravenčení, případně pokud prst zmodrá z důvodu nedostatečného přísunu kyslíku, ihned zavolejte záchrannou službu

Filipenko27

takže pridám sem niečo aj ja, ako tu už jeden chalan spomínal tiež sa mi to stalo z kopačiek palce mi moc narážali do špičiek kopačiek, nakoľko som ich mal uplne natesno a oba palce podlialo krvou, teda sfialoveli. Spravil som to tak isto, to čo bolí hlavne je tlak, ktorý vytvára krv pod nechtom ktorá tlačí na lôžko nechtu. Zoberte vrtáčik malý, alebo nahrejte ihlu a v mieste, kde máte navjačšiu zrazeninu krvi tak to prevrtajte alebo prepichnite nie, nebolí to ale pomaly to robte a moc netlačte aby ste si nepoškodili lôžko nechtu vrtáčik sám krásne prejde nechte a uvidíte ako sama krv začne ísť von. Potom to len stláčajte pokiaľ vám to pôjde a vytlačíte max. krvi. Potom necht natierajte, heparoidnou mastičkou cez den a noc kľudne použite gáfrovú masť s ichtamolom a tá vám vytiahne ešte zbytok krvi, prípadne toho zápalu alebo keby to troška hnisalo,, Len bacha na tú mastičku, ked sa niečoho chytíte :D,, dajte si to na noc a bud sáčik na prst a ponožku a nechajte cez noc pôsobiť asi toľko , takže ak toto nechcete podstúpiť bacha na prsty :D :D

Nezaregistro

Nazdar. Prispejem aj ja svojim urazom. Pred par dnami mi kovove dvere privrzli prostrednik na ruke a to kvalitne. Spociatku to nevyzeralo az tak zle. Cierna skvrna zakryvala len polovicu nechtu tak som si povedal ze fajn, hadam nezlezie. No potom sa zacala postupne za ukrutnej bolesti zvacsovat az kym nezaberala cely necht. To bolo dva dni po uraze. Prst mi zacal opuchat tak som po dlhom odhodlavani skusil prepalit necht aby som odtial dostal tu krv. Krv vytiekla, mne sa ulavilo, ale nevytiekla vsetka lebo na druhy den sa opuch zase zacal zvacsovat. Dalsi den mi uz necht trcal dobreho pol centimetra nad uroven prstu a zacinala mi cerniet aj koza okolo. To bol moment ked som uz navstevu urazovky nemohol dalej odkladat. Doktor mi prst ohmatal a po mojom bolestnom zjajknuti ma poslal na rtg kde nastastie vylucili poskodenie kosti. Nasledne mi vrazili ihlu do nechtu cez dieru ktoru som si tam predtym vypalil a vytlacili (dost bolestivo) vsetku krv co sa mi tam nazbierala. Bolest o par minut ustupila a ja som siel so znehybnenym prstom a diagnozou pomliazdeny prst a poskodeny necht domov. Moje odporucanie ? Ak vam po dvoch dnoch prst stale pulzuje bolestou chodte k doktorovi !

Beba5211

Ahojte, moja skusenost: pricvikla som si necht do vchodovych dveri (tazke kovove). Necht bol okamzite cely cierny, v ten vecer som nemohla od bolesti ani zaspat. Kedze trhat by som si ho dala jedine cez moju mrtvolu :), nesla som s tym nikam. Prvych par dni som sa ho nemohla ani dotknut, velmi bolel. Postupne opuchol, okolie scervenalo a vyzeralo to, ze sa mi zapaluje. Pomohol mi Framykoin, zapal do 3 dni presiel. Uz nebolel, ale prst bol stale opuchnuty, bol tam kopec nahromadenej krvi. Skusala som si necht prepalit drotikom, ale nemala som na to nervy :) Nakoniec po asi 2 tyzdnoch krv sama vytiekla zboku, nasla si cestu von. Co sa dalo som povytlacala (uplne bezbolestne) a prst okamzite splasol asi na polovicu. Nieco tam samozrejme aj tak ostalo, takze necht ostal cierny. Teraz je tomu uz asi 6 tyzdnov a krasne sa mi ukazuje novy nechtik, ktory vyrasta a vytlaca pomaly ten stary. Neviem ako dlho este potrva kym mi uplne odpadne, ale myslim, ze uz je z najhorsieho vonku :) Som rada ze som nesla na ten drasticky zakrok, sice taketo liecenie trva dlhsie, ale deje sa to aspon pekne postupne.

vlado

mne sa to stalo pri futbale,oba palce mi zcernali behom 5 min..bolest neznesitelna,,1mm vrtak prevrtal som oba nechty krv vystrekla na 2m :-)co spôsobuje bolest je tlak krvi na lozko nechta..vôbec to neboli,,ved aj ked si strihate nechet necitite bolest,nicoho sa nebojte,nezajdete do ziveho ..vrtak si doberte medzi prsty a pomaly nim vrtajte,,v momente ako prevrtatete necht sa vam ulavi erte mi

slepa koza

Ahoj kamoska, mne sa stalo toto iste v piatok, ale na velkom palci na nohe. Zakopla som a videla vsetky hviezdy v nasej a susednej galaxii. Uz 2 dni mam "porodne" bolesti a ked si predstavim, ze mam ist k nasmu chirurgovi-mesiarovi, tak asi radsej doma "porodim" morsku sasanku. Boli to ako s...a a na rozdiel od Teba este ani chodit nemozem