Bolest hlavy pri cviceni

Príspevok v téme: Bolest hlavy pri cviceni
shaggy89

dobry den mam 17 rokov a cvicievam v posilovni. v poslednom case(posledny tyzden) ma ale pri cviceni uplne zrazu strasne rozboli hlava. je to taka neznesitelna pulzujuca tupa bolest. Moc sa mi to nezda. mozno to bude tym ze som trosicka chory a mam trocha ucpane nosne dutiny. ale aj tak, radsej sa spytam. Co si o tom myslite???

Leooo

Ahojte mám 13 rokov nedavno som zacal cvicit a strasne ma zacala boliet hlava taka pulzujuca bolest cvicil som brucho a vtedy sa to stalo ta bolest dakujem za kazdu odpoved

Leooo

Ahojte mám 13 rokov nedavno som zacal cvicit a strasne ma zacala boliet hlava taka pulzujuca bolest cvicil som brucho a vtedy sa to stalo ta bolest dakujem za kazdu odpoved

Katty137

Ahojte,
tiež cvičím už takmer rok, nikdy som nemala problém s bolesťou hlavy hneď na začiatku cvičenia. Občas zo začiatku, kým som sa nenaučila správne dýchať, pri veľkej záťaži prišla bolesť, ale vedela som, že je to dýchaním... teraz ešte len začnem cvičiť, do 5 minút neuveriteľné tlaky, pichanie a krutá bolesť v hlave, nepomôže nič... Pijem 2,5 l denne, vážim 56kg, takže dehydratácia by to byť nemala, s dýchaním tiež problém nemám... dala som si týždeň pauzu a nič, nepomohlo, z fitka som odišla tak nahnevaná, až som sa rozplakala... máte nejakú radu, pomoc? V pondelok zájdem k lekárovi, ale niečo prírodné osvedčené by sa hodilo, alebo proste hlavne vysvetlenie, ja to skrátka nechápem... Díkes

lllll

takto to mnozstvo co som napisal je minimum co vypijem. podalsie nikdy som stym problem nemal a v tejto dobe vypijem fakt vela vody. podla vasich vypoctov by 300 kg clovek mal vypit 12 litrov vody co je nerealne uz by sa dostal do fazy kedy telo zacne nadmerne vylucovat vodu z tela a to uz moc zdrave nie je. a ta bolest mojej hlavy vznika povedsine pri zatazi pri cviceni povedsine hned ked zacnem cvicit.

zuzi74

Na 100 kg je 2,5 l vody naozaj malo.
Tu je vypocet pitneho rezimu na den:
Vaha (kg) x 0,035 = denna potreba tekutin (v litroch).
Za kazdych 11 kg nadvahy pripocitat 0,25 l.
Za jednu salku kavy pripocitat 0,3 l.

dixit

lllll, 2,5 l vody nie je vôbec nejak extra veľa, ak vážiš 100 kg a aj cvičíš. toľko vypijem úplne bežne (v zime, v necvičebný deň) a to mám o 30 kg menej :) tuším sa zvykne udávať pitný režim 4 dcl na 10 kg váhy, tj tebe to vychádza na 4 l! hoci netuším, či ten tvoj problém môže súvisieť s tým, ale nič sa nestane, ak skúsiš piť viac a uvidíš...

lllll

ako ste to teda riesili s tou bolestou hlavy?? ja mam ten isty problem. cvicim uz asi 8 rokov posledne 1 roky cvicim vlastnym telom. pijem vela vody denne co je asi 2,5 litra vody denne lebo mam 100 kg. pocas leta aj viac. dychat pri cviceni viem. a teraz aj pri malej zatazi ma rozboli tak strasne hlava ze to je az neznesitelne.

xdanielax

maros, ja viem co je to pichanie v boku :)) ale vdaka.
zazila som ho ..nech neprehanam asi 3x, viem ze bol problem v dychani.
Nejak sa ti nepozdava moje vyjadrenie, ze na predidenie pichania v boku treba spravne dychat, ci?? ja som reagovala na prispevok podo mnou..

Maros75

xdanielax--

Pichanie v boku
Pichanie v boku, čiže silná prechodná bolesť, súvisí s náhlym stiahnutím bránice. Dochádza k tomu vtedy, keď bránica nemá toľko kyslíka, koľko potrebuje. Rýchly beh môže spôsobiť, že sa zablokuje prítok krvi do bránice. Pri každom pohybe kolien sa pohnú svaly v brušnej stene a tým sa zvýši tlak v bruchu. Pri hlbokom dýchaní zasa tlačia na bránicu rozširujúce sa pľúca. Dvojitý tlak, teda tlak brušných svalov zdola a zväčšených pľúc zhora, môže skomplikovať prítok krvi do bránice. Nedostatočné okysličenie vzápätí vyvoláb silné kŕče spojené s bolesťou.

Ako vybabrať s pichaním v boku?
Zastavte sa

Keď pocítite bolesť, okamžite sa zastavte. Kŕčovito stiahnuté svaly sa musia uvoľniť.

Stlačte bolestivé miesto

Tromi prstami stlačte miesto, kde vás pichá. Tlak povoľte potom, keď bolesť ustúpi.

Hlboký výdych a hlboké dýchanie

Vo chvíli, keď v bránici narastá kŕč, zhlboka sa nadýchnite, zavrite ústa a potom zhlboka vydýchnite. Masírujte si bolestivé miesto na boku a snažte sa pravidelne zhlboka dýchať.

Masáž bránice

Bránica, podobne ako ostatné svaly, pred nadmernou námahou vyžaduje malú rozcvičku. Kým teda uvoľníte svaly na nohách, venujte sa chvíľu dýchaciemu cvičeniu zameranému na zlepšenie činnosti bránice. Sadnite si na zem, jednu ruku položte na hrudník a druhú na brucho. Ruky by sa mali dvíhať a klesať súčasne s rytmom dýchania. Po takejto rozcvičke sa riziko bolestivých kŕčov bezpochyby zmenší.

Nezadržujte dych

Pri fyzickej námahe nezadržujte dych, lebo zastavujete aj okysličovanie organizmu.

Jedzte ľahko stráviteľnú potravu

Aj keď je pichanie v boku prejavom kŕčov bránice, u mnohých osôb vyvoláva podobné bolesti ako nadúvanie čriev pri pochodovaní alebo počas behu.

Ak vás čaká veľká fyzická námaha, jedzte striedmo a len potraviny s veľkým obsahom vlákniny. Pred cvičením choďte na veľkú potrebu, najmä ak často trpíte na koliku.

Na záver
Ak budete správne dýchať, nebudete najedený na prasknutie a z cvičenia budete mať radosť, iste sa pichanie v boku stane minulosťou, na ktorú budete len spomínať.

Lúčim sa s heslom: „V zdravom tele – zdravý duch!“

Čítajte viac: primar.sme.sk