Spoločné bývanie

Príspevok v téme: Spoločné bývanie
Aduliena

Rada by som poznala vaše názory... s priateľom sa chceme osamostatniť, bývať zvlášť. Má podľa vás zmysel byť s niekym, koho treba stále napomínať a komandovať, aby spravil, čo spraviť má? Napríklad upratať, vyniesť smeti, niečo vybaviť a tak.... sám od seba nič nespraví, pripadá mi ako veľké dieťa.... nebaví ma už neustále napomínanie a pripomínanie, čo všetko treba spraviť....je to normálne??

A druhá vec: Ak sú priateľove príjmy takmer trojnásobne vyššie ako moje... ako by ste riešili spoločné výdavky? Je fér deliť si všetko napoly, alebo by mal on prispievať viac? Peniaze sú to posledné kvôli čomu by som sa chcela hádať, preto sa pýtam aj na vaše názory.

Aduliena

No však ja mu poviem, prosím ťa, urob toto, ale on to nespraví, až keď ho poprosím tak 4-5x a to mi vadí....

Slobodna

Preboha a prečo ho napomínaš a komanduješ? Chlapa predsa musíš nenápadne naviesť tam kam chceš, tak aby mal pocit, že sa tam dostal úplne sám :) napr. "miláčik prosím ťa nemohol by si urobiť .... ty to vieš spraviť oveľa lepšie, si silnejší atď. Zaručene to bude robiť už iba on a rád :) ženy, uvedomte si, že vy nie ste ich matky- nemusíte za nimi upratovať, robiť veci za nich, napomínať ich ako malých chlapcov atď. vy ste ich milenky, so ženou- matkou mu to síce bude chvíľku vyhovovať ale zaručene si časom nájde milenku, ktorá mu dá voľne dýchať.
Peniaze je fér deliť napoly, je jedno koľko zarábaš, ber to tak, že ste v podstate spolubývajúci, kde nikoho nezaujíma aký máš príjem, svoju polovicu nájomného si zaplatiť musíš. No a ostatné výdavky neriešiť, raz nakúpi on, zaplatí večeru atď. raz ty.

karkulkaa

to komandovanie je u nás,ale nakoniec to aj spraví,aj keď to musím povedať aspoň 4krát a čo sa týka peňazí,tak každý má svoj účet....nákup platí raz jeden a raz druhý...neriešime to,že niekto zaplatí viac a niekto menej....ak ideme niekam von tak väčšinou platí priateľ,ale ja zase platím taxík...nikdy sme nechceli spoločný účet

Aduliena

Ďakujem za vaše názory. Ako som písala, peniaze sú to posledné, kvôli čomu by som sa chcela hádať, tak aj preto som sa pýtala, ako to funguje napr. u iných, aby tie hádky neboli. Nevedela som, ako to deliť, keď sú jeho príjmy takmer trojnásobne vyššie ako moje. Ale ako píšete, tak napoly.... no dobre, tak skúsime, uvidím, ako to zvládneme... aj tak väčšina peňazí ide na bývanie a stravu...
Čo sa týka jeho, je to tak ako niekto tu napísal, všetko za neho samozrejme robila mamička, preto si zvykol na komfort a viem, že prevychovať ho bude veľmi ťažké, ba priam nemožné ak sa nestane zázrak.... on pomôže, ja nevravím, že nie, ale musím mu to povedať aj 5x kým spraví, čo treba....

líštička

Čo sa týka toho neporiadku - vieš, možno pochádza z rodiny, kde všetky tieto veci robila mama a doniesol si ztade návyky neporiadnika. Buď ho prevychováš, alebo sa s tým zmieriš. Ja osobne pochybujem, že niekto, kto v živote nemusel vynášať smeti alebo upratovať sa dá prevychovať, skôr či neskôr ti možno povie, že sú to ženské roboty.

Výdavky - ísť napoly. Na tom nezáleží, že zarába viac, proste to nakupujete spoločne a obaja z toho rovnakým dielom míňate. Vieš, peniaze sú veľmi tenký ľad, ak by si od neho žiadala vyšší príspevok do domácnosti, mohol by ti povedať, že si sa mala lepšie učiť alebo vyštudovať školu s takým odborom, v ktorom sa zarába. proste je to jeho šikovnosť, že má dobrý plat, to teraz neznamená, že ti bude aj viac dávať na domácnosť. neboj sa, až sa raz vezmete a budete mať spoločný účet, tak sa to zmení, kasu drží v rukách väčšinou žena a to už budeš zodpovedná za všetky peniaze.

jajka001_

hmm no asi ked s nim si, planujes s nim aj spolocny zivot, takze s nim raz budes zit a ked sa doteraz nenaucil po sebe upratovat, bud ho to naucis ty, alebo to budes upratovat po nom. ak ti to tak lezie na nervy ze je nesamostatny, tak by si si mala najst samostatneho. toto su totiz zasadne veci pre spolocny zivot.
co sa tyka vydavkov, mali by ste mat zatial kazdy vlastne prijmy a vydavky, spolocne vydavky platit napoly.

civediamo

treba si to naučit hned od začiatku sem tam napomenut a hlavne nerobit služku a zvykne si a bude sa vam lepšie všetko spoločne robit,,,,

s financiami to bola aj moja obava ked sme spolu začali byvat,zarobil ovela viac ako ja,ale chvalabohu je s tych normalnejšich a nič nevyrataval,ked niečo bolo treba vybral peniažky a hotovo,potom mi vybavil v banke kartu aby som nemusla na neho čakat ked niečo a tak sme si dali aj spoločny učet,,,neviem si predstavit že by sme si vyratavali do centa čo kto plati,,,,ale na to všetko si treba sadnut a vydiskutovat ako to bude fungovat.