Čo mám robiť??

Príspevok v téme: Čo mám robiť??
kiara13

Už asi pol roka má sestra priateľa...ona má 16 a on 18...problém je v tom, že on sa k nám už akoby nasťahoval...máme 2-izbový byt, izbu mám so sestrou spoločnú...proste mi vadí že on spáva v našej izbe, ja tam nemám žiadne súkromie...snažila som sa im to vysvetliť už viac krát po dobrom, ale nešlo to...moja sestra je proste rozmaznané decko čo musí mať všetko čo si zaumieni...najhoršie je to, že aj naši jej to tolerujú..najprv to riešili tým, že mu zakázali u nás spávať, no o týždeň znova to isté...už neviem čo mám robiť, sestra sa so mnou nebaví už 3 mesiace...vo vlastnom domove sa cítim ako cudzia, už ani mama so mnou normálne nevie komunikovať a navyše mi povedala, že ešte JA môžem byť rada, že mi ustupujú tým, že chodia spať do kuchyne, kde sa nemôžem ísť ráno ani najesť, lebo tam majú rozprestreté matrace po celej kuchyni!!!...všetka zlosť sa vo mne hromadí, a to nie je moc dobré...:(

kafe

Kiara13, lost to tu napísal pekne. Ja by som sa vybrala touto cestou. Skúsila si slušne, jemne, s citom.. dohováraním, vysvetlovaním a NIČ. Brať stále ohľad na druhých, keď oni neberú ohľad na teba je o ničom.
Chcem vypichnúť dve veci - zlosť, čo sa v tebe hromadí a to, že chceš mať normálne vzťahy s rodinou. Podľa mňa je úplne najhoršie rezignovať a nechať ich, aby ti liezli na nervy a znepríjemňovali život. Kľudne, slušne im stále dookola (a do zblbnutia) hovor o tom, ČO TI VADÍ a ČO CHCEŠ. Oni ťa obmedzujú, tak sa voči tomu OHRAĎ a NEPRESTÁVAJ. Nauč sa liezť na nervy slušnosťou (tá je zákernejšia ako drzosť:), neklesneš na ich úroveň ale nenecháš si skákať po hlave. Pohádaj sa so sestrou, keď máš chuť sa pohádať ale nie vtedy, keď ti už prasknú nervy (to si sa už zbytočne dlho ovládala a ono sa nedá ovládať donekonečna). Zakaždým, keď ťa niečo naštve a nemáš chuť to riešiť zase s nimi, ventiluj tú zlosť iným spôsobom - choď si zabehať, vypíš sa (vynadaj im) na papier, vyrozprávaj sa kámoške (priateľovi).. ALe najlepšie je vedieť vyjadriť svoj hnev voči tomu, kto ho spôsobil a to hneď vtedy, keď sa vec stala. Práve preto, aby sa to v tebe nehromadilo. Rozprávaj sa s priateľom o vašom spoločnom bývaní, aké sú jeho predstavy, aké tvoje.. čo budete robiť vo vašom bytíku.. nech je to taký balzam pre teba, sen, ktorý sa splní síce až o rok, ale tešiť sa naň môžete pomaličky už teraz. A tým snívaním približujete a pripravujete aj realitu na to, aby sa sen stal skutočnosťou.
Čo sa týka normálneho vzťahu s rodinou, myslím si, že ten dosiahneš až keď sa odsťahuješ. Nemíňaj teda svoju energiu na udržanie dobrých vzťahov v rodine. Žiaľ. Momentálnu situáciu sa jednoducho snaž len nejako prežiť, nepotláčaj zlosť v sebe ale ventiluj ju vhodným spôsobom, aby nedošlo k situáciám (facky napr.) a slovám, ktoré by si neskôr ľutovala.
Pevné nervy dievča, zvládneš to, neboj.

zuzic

kiara a rodicia tiez v tomto nie su na tvojej strane ze...ja by som neradila ako tu bolo povedae ze prestahovat sa do obyvacky praveze nezhadzuj sa a neustupuj lebo si na to zvyknu a pojdu dalej. skus sa s rodicmi este raz porpzpravat vazne ved su dospeli musia pochopit ze aj ty chces sukromie...ak to nepochopia tak su fak mimo...alebo nemozes jednoducho si zacat ty vodit tiez nie zrovna frajera ale co ja viem kamosky alebo co ech u teba spia aspon tri a prekazajte im...taka vojna pri najhorsom ked inak nepojde nech vidi ako to je

lost

ked to clovek berie sportovo, da sa aj zabavit v takej situacii.. (ak rad vidi ako nepriatel trpi, ale nie doslovne, proste dat im ochutnat svoj vlastny "jed")
co by som uricte chcel vyskusat je:
- extremne hlucny budik na vemli skore rano (keby daco, len som chcel mat istotu ze vstanem)
- zobrat matrac a zaspat na nom blokujuc dvere do kupelne/wc/bytu (keby daco, chcel som sa kludne vyspat, alebo nechcel som vidiet nechutne veci co robili v mojej izbe)
- rozhadzat extremne sradlave ponozky po izbe (keby daco, setrim vodu - pouzivam ich viac krat. Hold, tu by som trpel aj ja, ale nevadi, zniesol by som to viac, uricte.)

alebo vseobecne, zistit, pozorovat to co im najviac vadi, a robit to :)
znizit sa na ich uroven..

medzitym, tvrdo pracoval na plane B. ten plan predstavuje to, co robi kazde dieta skor ci neskor, tak na co zbytocne cakat? :-)

lost

jolana00,
k tomu vareniu, ak to povie este raz, zober jej tanier a povedz ze dakujeme za doveru, dovi dopo..
nie si predsa povinna ju vykrmovat po prve a po druhe nie si absolutne vobec povinna varit to co si ona (alebo kotkolvek iny?) "objedna"..
____
vidim ze podobnych retardov je brutalne vela na tej nasej malej planete..

zacinam zaroven pochybovat ze existuje "taktika" dostatocne dostojna a inteligentna na dosiahnutie vyhry.. ide to sice, ale asi jedine so znizenim sa na ich (retardovanu) uroven. (rozne zakerne naprieky)..

Dalej ma udivuje, ako mozu rodicia pustit cudzinca pred vlasne dieta.
kiara13,
heh, daj si ciaru do izby, predel ju na polovicu, a ze nech ti nechodia na tvoje uzemie.. (zober si stranu kde su dvere).
alebo celkom zaujimava moze byt aj ta taktika, ktora tu bola spomenuta, aby si si doniesla priatela domov, nech je v tej izbe vzdy, nech sestra nema ziadne sukromie.. (netreba nastahovat, staci tak jeden dva dni (hlavne rano/vecer), ked sa sestra musi prezliect, atd.. (predpokladam, ze je to instantny zasah do sukromia)

... "vsetko zle je na nieco dobre", poucenie dna: nikdy nepodcenovat ludsku hluspost, lebo je neobmedzenejsia nez vesmir.. + davat si pozor komu clovek veri, obzvlast v rodine, pretoze tu si nevyberame.. (dost morbidne, ale co uz, realita je kruta..)

jolana00

kiara

Mam podobny problem s mladsim braskom a jeho 17 rocnou frajerkou. Uplne ta viem pochopit. Su spolu iba par tyzdnov, no slecna je u nas uz nastahovana.. Nechapem ako jej to rodicia mozu dovolit. Ale to nic, ale brasko chodi do prace a ona je v jeho izbe po cely cas, co nevyde vonku, iba kuka filmy. A pritom nebyva daleko. Rano o 6 sa s nim naje a potom je tam.. Stve ma, ked brasko zavola mame, aby jej spravila kavu. Aj ked niekedy vyde z izby a kdesi sedi, tak je ticho. Teda so mnou uz vobec nehovori, lebo raz som jej vynadala. Nasla som ju ako s bratom fajci. Brat dovtedy vobec nefajcil. Kedze som nefajciar a perem jeho veci, to by som vedela...
Alebo tyka mojim rodicom, pritom viem, ze im to vadi, ale jej to nepovedia, iba mne.. dohovarala som jej, ze to nechcem a ze si nevie uvedomit... ucta a tak... No rodicia nechcu byt ti zli.
Dalsia vec, navarim, a ona povie, ze fuj.. ze ona to jest nebude... no ja by som ju v tej chvili prerazila vidlickou... :D Alebo malovala som zabradlie, bolo citit aceton a ona, ze fuj, co to tu smrdi... ja jej na to, ze to bude praca. Alebo sranda je, ze ked brasko kosi travnik a ona sa opaluje, kvoli nej prestane, lebo robi hluk... no mam milion prirovnani... Nemyslim si, ze som zly clovek.. alebo ze by som chcela umyselne niekomu zle... ale mam pocit, ze pri nej by sa mi otvaral vreckovy nozik. Neznesiem ju v dome. Naviac odkedy je s nou brasko, tak u nas vsetko stoji, ked potrebujem s niecim pomoct, alebo aby ma siel zaviest na vlak... on nemoze, lebo slecna ma cosi ine na plane.. Neviem ako to riesit, ci sa to vobec da.. Ci iba cakat, kym sa rozidu.. Nechcem si kvoli nej pokazit svoj vztah s bratom. Cosi mu normalne dohovorim, ale nepocuva.. uplne je do nej paf...

kiara13

zuzic: skúšala som im to OBOM normálne vysvetliť...no nedá sa, on počúva iba ju-ako jej psík a ona nemá na to ešte rozum aby to pochopila...

zuzic

kiara..nezavidim..ty si sa nerozpravala s jej priatelom? necitala som to tu cele tak neviem skusala si sa aj s nim o tom porozpravat? ci je tak bezcharatkerny ze ho tvoj nazor nezaujima?...mam s bratom spolocnu izbu a na noc k nam nikdy priatelku nevozi jednoducho sme si tak dohodli uz na zaciatku pravidla, povie kedy pride a ja vypadnem tak raz do tyzdna. tvoja sestra uz hadam nie je tak nezrela aby ste si nemohli na chvilu sadnut a porozpravat sa...normalne ako s dospelou zacat s nou priatelsky nie hadkou...

AdamKrt

kiara13:

a co tak dost okato hadzat ockom /akoze/ po priatelovi Tvojej sestricky ? Ta si to vsimne, hned bude ziarliva a odprace ho kadelahsie.... :-)))

INSOMNIA

fuu tazke to mas.. divim sa fakt tvojim rodicom ze uprednostnia vozenie do roboty a trocha pomoci pred tvojim pohodlim..ved to je neznesitelne.. a nechapem co je to za charakter ten priatel tvojej sestry..nepoviem keby ste nemali spolocnu izbu ale toto..ti prajem nech to rychlo ubehne a budes mat vlasne byvanie bo toto je privela..