Mačky a tehotenstvo

Biela Kobra

Dobrý deň. Parazity môže zažiť aj bytová, očkovaná mačka, pretože vajíčka parazitov sa donesú domov na topánkach, na šatách a pod. a mačka ako čistotné zviera si ich zlíže následne z labiek alebo zo srsti. Ale. Mačka: aj keby bola infikovaná, je schopná vylučovať vajíčka toxoplazmy len 2 - 3 týždne počas celého svojho života, niektorí odborníci dokonca hovoria o tomto čase v hodinách. Po zvyšok života zostane voči nákaze rezistentná a ďalej parazita nešíri. Slovo "vylučuje" sa viaže k vylučovaniu, áno, museli by ste sa dostať priamo do styku so stolicou, ktorú mačka vylúčila počas obdobia svojej infekčnosti. Ak sa bojíte v tehotenste toxoplazmózy, prípadne toxokary a pod., treba v prvom rade dbať na bežnú hygienu, jesť len umytými rukami. A keďže hlavným zdrojom nákazy je zle tepelne upravené mäso (prakticky všetky jatočné zvieratá môžu byť prenášačmi toxoplazmózy) alebo zle umytá zelenina, nikdy neochutnávajte pri varení nedovarené mäso. Šalát a inú surovú zeleninu dobre vypláchajte. Mačke sa môžete pokojne venovať za podmienky, že si potom umyjete ruky a prípadné čistenie mačacieho záchoda alebo vytrhávanie buriny v záhrade nech si vezme na starosť niekto iný :)

gastanko2016

my sme s mužom boli počas tehotenstva u našich a tí majú mačičku. Je očkovaná a odčervovaná pravidelne. Nič sa mi nestalo a malý je tiež v pohode. Skorej hrozí nákaza od mačiek a iných zvierat, ktoré sa pohybujú voľne v prírode.

MojeSkusenosti

Macka neskodi tehotenstvu pokial je chivana v byte, odcervena, chodite s nou pravidelne na prehliadky atd. Samozrejme macku ktoru pustate von a potom dnu a chytate ju, moze nieco sposobit. Ale macka chovana v byte je menej nachylna na choroby a pravidelnymi prehliadkami a dobrou starostlivostou bude vsetko ok. Samozrejme ze nechytajte cudziu macku alebo sa nehrajte v pieskovisku, vtedy na 90% ''ochoriete''

matway

Nie, ak teda neležíš so zdvohnutými nohami počas rizikového tehotenstva.
A áno, pokiaľ si si istá, že mačka je odparazitovávaná pravidelne a tebe potom nehrozí, že sa nakazíš toxokarou canis a cati alebo toxoplasmou gondi, kedy je ohrozený plod mamičky.

ebi777777

od mačky môžeš dosť tzv. Toxokarozu, Toxoplazmózu - je to taká baktéria, ktorá môže spôsobiť problémy s otehotnením

čiže mačku radšej nechytaj ak môžeš

a venuj sa radšej písaniu diktátov a čítaniu :)