Darovanie plazmy v Hainburgu

barbel

Ja chodím darovať plazmu iba asi pol roka do Hainburgu a používajú jednorazové súpravy... Lebo ked sa dokončí odber vytiahnu káble hadičky a aj nádobku na krv ktora je odkrvy a vzadu majú špecialne kontajneri takže je to jednorazové.. ja som za celú dobu bola raz chorá.. Ihly sú veľké aby sa zlepšil prietok.keby boli malé tak by to veľmi dlho trvalo... A majú odmeňovací systém. Je to darovanie lebo preplatia ti náklady na cestu a akože dietnu stravu a chodím raz za týždeň... To je tak akurát lebo krv môžeš čo sa týka plnej len ako žena 3X do roka a keď ti šibnú 2ečkový gastráč čo s toho máš. Viacej ťa olabí odber plnej krvi ako plazmy. Ano vrátia ti krv ochudobnenú o plazmu , ale nezoberú ti všetkú plazmu , a každému sa odoberá individuálne podľa hmotnosti... Teda ak má niekto 55 kg tak mu môžu zobrať max 200 ml plazmy to znamená asi 75ml krvi , ale telo to rýchlo dobehne... A čo sa týka jaziev mne praskla raz žila lebo to zle pichol...Ano a tiež všetko z mierou je povolené každých 72 hodín ale to ťa zabije ak to robíš dlhodobo.. Chodila som aj tak najma ak som mala splátky tak to bol rýchly prístup k peniazom ale nie sú všetko...
A pomáha to tie lieky aj na Slovensku...

Agnes998

Mam rovnake skusenosti, tiez som kedysi robila casto a tiez pre peniaze, ale imunitu som mala zhorsenu, mala som casto herpes. Aj mi potom potvrdili ze to na to nie je dobre a nemala by som chodit, lebo oni z krvi odcerpaju v tej plazme biele krvinky co bojuju proti infekciam. Niekto s tym ale nema problem, poznala som aj takych, ale vela ludi to zlozi. Okrem toho mi totalne donicili zily, ja som predtym chodila darovat krv a mala som pocit ze mam dobre zily ale tam pouzivaju hodne hrube ihly a na zily to nie je dobre ked to furt prudi von a spat, je to hrozny napor a mne tam pri tom zily casto praskali, to bola ina bolest. A donicili mi zily tak, ze uz mam aj pri obycajnom odbere krvi problemy so zilami co som dovtedy nikdy nemavala. Byvaly chodil tiez darovat, on so zilami problemy nemal, mal ich silne, ale po dvoch rokoch pravidelneho darovania mal uz total zjazvene ruky na tom mieste

Dráček

Ja som tiež chodila darovať plazmu a musela som skončiť.Uplne mi to nabúralo imunitu.Pred tým som vobec nebývala chorá(lekára som nepotrebovala dobrých 10 rokov)no teraz....stavy podobné chrípke,nádcha(to som ani nevedela čo to je),únava,narušený metabolizmus,kašeľ...Pol roka už darovať nechodím,no nijako sa nemožem dať dohromady.A ten kto píše,že mu darovanie plazmy posilnilo imunitu,tak to je pekný výmyseľ.Skor,či neskor sa to niekde na jeho zdraví prejaví.Ja som to tiež robila pre peniaze(tých nieje nikdy dosť)no zdravie je viac než nejakých 20eur.No a vlastne žiadne peniaze za to nestoja.

tapp

Na Slovensku sa plazma tak ako v Rakusku darovat neda. Odobera sa cela krv, nemocniciam sa predavaju pripravky s krvinkami, zvysna plazma sa predava sukromnej spolocnosti menom pripominajucu socialisticku Imunu v šar. Michalanoch, Tato firma dalej plazmu predava predovsetkym talianskej spolocnosti, ktora vyraba rozne pripravky s protilatkami. Je to vysoko lukrativna cinnost. Je bezne, ze firmy na spracovanie plazmy si v bohatsich krajinach zriadia odberne miesta na hraniciach s chudobnymi krajinami. tam potom "chudobni" chodia "darovat" plazmu. Pokial viem, existujuci darca ma za ziskanie noveho darcu 30Eur. Ale musi sa o to hlasit, sami mu to nedaju :-)
Slovo "darovat" povazujem v tomto pripade za pokrytectvo.

lienocka2808

clovek sa nestravuje zdravo koli tomu aby mohol darovat krv, cize to je bezpredmetne toto co tu tvrdis.
Clovek sa stravuje zdravo koli sebe a z toho druhotne vyplyva, ze ked je zdravy tak moze darovat krv.

zuzinka 20

ked zobereme k tomu aj stravovanie, mal by sa clovek darca, starat a jest zdravo, cize viacej proteinovej stravy, zeleniny, vitaminy, okrem ineho dost vela darcov si musi kupovat zelezo, lebo ho maju nedostatok, takze ak sa clovek ozaj stravuje zdravsie, ide to dost do penazi..

M74

Ja nedarujem ani na SK, lebo som mal dva krát boreliózu a nejako som sa nedopátral k tomu či je moja krv vhodná na daľšie použitie.

lienocka2808

M74 nie je to darovanie, to by bolo keby ti preplatili iba realne naklady na cestovne.
Jedna otazka, preco nedarujete plazmu na Slovensku potom, ked sa vam to teda v rakusku neoplati?

M74

Ja by som to fakt považoval za darovanie, prejazdím 60km, hodinu zabijem cestovaním, tam strávim tiež nejaký čas, dajme tomu hodinu. Ak počítam iba náklady na benzín, tak to cestovné vyjde možno 6E, čiže zarobím vo finále asi 7E na hodinu. Toľko dostanem aj v robote, na fuške aj 2-3x viac. Čiže by sa mi tam ani neoplatilo chodiť.