vyplnenie zuba

Príspevok v téme: vyplnenie zuba
Andrej888

je to možné že mam mesiac vybraty nerv a zubarka mi dala už druhy krat vložku na ozavretie a tak ako aj prvykrat tak aj teraz ma to začina boliet? ta bolest sa časom stupnuje a je strašne velka len by ma zaujimalo prečo to boli? naposledy mi aplikovala nejaký ozón aj do toho zubu otvoreneho predtym ako ho uzavrela

jaska

zubaarko, dakujem za vysvetlenie :)
Ono teraz su to vlastne uz mrtve zuby, ze? Je pravda, ze mrtve zuby uz tolko nevydrzia? Co to znamena? Zacnu sa viac kazit, alebo sa lamu alebo ako?

zubaarko

"nervy zo zuba" sa vyberaju preto, lebo je ich potrebne vybrat aby sa mohli zaplnit korenove kanaliky zuba. robi sa to v pripadoch kedy je kazova lezia tak rozsiahla, ze zasahuje do drenovej dutiny zuba, a teda infekcia priamo postihuje aj "nervy" a moze sa sirit do tkaniv v okoli hrotu korena. ak je raz jasne postihnuta dren, to sa uz inak ako odstranenim riesit neda. je to zjavne aj z klinickeho nalezu, nie vzdy je potrebny rtg snimok, a taktiez nemusis mat v zube "dieru" ci bolest nato, aby islo o takyto pripad...
dalsie detaily vypisovat mi pride zbytocne, kazdopadne na takuto vec sa mozte s lekarom porozpravat, takze ak ti je vzdy nieco nejasne tak sa ho rovno v kresle spytaj, ved su to tvoje peniazky !

jaska

Preco sa vlastne vyberaju nervy zo zuba? Bola som u zubara, robil mi 2 zuby a z oboch mi vyberal nervy a zaplnal kanaliky. Ako zubar pozna, ze treba tie nervy vytiahnut? Zuby ma neboleli, ani mi pred tym nerobil RTG, iba potom, ked to spravil. Je pravda, ze na jednom zube som mala normalne dieru, ale na druhom ani to nie a vravim, boliet neboleli. Tak na zaklade coho to usudil?? Bolo to u sukromnika a paradne som za to zacvakala ( skoro ma kleplo pri plateni ).

Andrej888

ale ked ono to vzdy ako na potvoru začne cez vikend...mozem ist s tym na pohotovost do nr aby mi vybrali vložku a prečistili zub?

zubaarko

ano, je to klasicky pripad zubu neznasajuceho uzaver.
zacina ta to boliet preto, lebo v korenovych kanalikoch, z ktorych ti sice vybrala nerv, je zrejme este stale infekcia (z povodneho kazu). a pritomne bakterie produkuju plyny, ktore sa postupne rozpinaju, a nakolko je zub uzavrety, tlacia na zavesny aparat zubu, a preto to tak silno boli. druha moznost je este, ze na konci korena sa nachadza periapikalny nalez, vtedy by to bolo este komplikovanejsie, otom by ta ale doktorka informovala.
kazdopadne procedury ako ozon a pod. + dezinfekcne docasne vlozky maju prave za ciel tuto infekciu a snou spojene prejavy odstranit, takze sa neboj, mozno takychto cisteni kanalikov absolvujes este niekolko... drzim palce ;)