Ako sa učiť,aby som si to pamätal?

Príspevok v téme: Ako sa učiť,aby som si to pamätal?
Whitemouse

Ak sa učím napr. ANG slovíčka naučím sa ich veľmi rýchlo ale ich aj rýchlo zabudnem. O pár dní si z nich pamätám minimum.A tak je to s veľa vecami čo sa učím. Mám predmety v ktorých ani nie je čo na chápanie, len skôr na zapamätanie si. Ako si zlepšiť dlhodobú pamäť ? Máte nejaké tipy?O chvíľu sú tu maturity a tak by som si toho potreboval pamätať veľa...

Mia44

Ak maš ma mysli že ako si zapamätať nejake slovičko, alebo definiciu, tak sa vravi že si to maš dať do suvislosti s hocijakou blbosťou čo ťa napadne. Ja som sa takto nanučila super po nemecky. Napr k nejakemu slovičku ma napadla suvislosť, hoci aj blbosť a tak som si ho lepšie zapamätala. Napr: gehen - ísť, som si to zapamätala tak, že sa to začina na ge a to su prve dve písmenka môjho priezviska. Alebo latinslka nazvy. Okostica - periost. Zmyslela som si na pero to bola prva vec čo ma napadla k tomuto cudziemu slovu a hneď ma napadlo periost. Alebo ešte z latinčiny som si vždy mýlila píšťala ihlica na nohe. tak ihlica je fibula a píštťalu som si zamaätala že je tibia len preto, že ma v slove T a píšťala Ť a logicky to druhe čiže fibula bude ihlica.
No tak nejako prebiehalo cele moje učenie a zmaturovala som na samé jednotky :-) A tie blbosti k tým slovam si pamätam doteraz apreto si aj hocikedy zmyslim na nejake slovičko napr z tej nemčiny.

AdamKrt

Whitemouse:

existuje docasna pamat a dlhodoba. Docasna je, co si dnes ci vcera robil a dlhodoba su zazitky, ktore sa Ti zafixuju aj po rokoch.

Ak Ti lahko ide ucenie a zabudanie, potom mas vypracovanu velmi dobre docasnu pamat. Neni to az take zle, ak sa rychlo naucis. Castejsie si to opakuj, trebars kazdy den a ono sa to potom zafixuje do dlhodobej pamati lahsie. Ak by sa to aj nezafixovalo, ze by si mal tento problem, tak ak to bude neustale udrziavat v docasnej pamati, mozes urobit tak, ze si to budes vsetko udrziavat do skusiek a po skuskach, maturach sa mozes na to vykaslat... :)

xy:)

niekto si viac pamata ked pocuva, iny si viac pamata, ked vidi napisany text.. niekomu sa lepsie uci samemu, inemu s niekym druhym. dolezite je najst vsetky dostupne prostriedky k tomu, aby si si dokazal urcite veci co najviac zapamatat. Ja som mala napr roky, ktore som si nemohla nijak zapamatat, vypisane na papieri a prilepene na stene pri posteli. malo by pomahat aj ginko alebo lecitin, ale s tym osobnu skusenost nemam.

levanderka

no nejaky tip, podla sa neda nic preto urobit, ale to je vlastna skusenost. ja som sa ucila na anatomiu postupne a potom som prisla nato, ze si nic nepamatam :) hlavne je si nechat par dni cisto iba na opakovanie. prejst si to 3x a potom to uz nechat ulezat v hlave a bude :) ved sa vravi, ze opakovanie je matka mudrosti :)