problemy, nezhody s mamou. skuste poradit

Príspevok v téme: problemy, nezhody s mamou. skuste poradit
22dcery20

Dobrý deň, na začiatok stručne vás oboznámim s našimi podmienkami: sme dve dcéry 20 a 22 ročné (študujúce), žijeme s mamou (otec nám umrel pred 12rokmi), mama si našla priateľa žila s ním asi 8rokov, potom sa s ním rozišla a teraz žijeme s iným chlapom, už asi 4 roky. (žijeme všetci spolu).

Problém, ktorý nás trápi, je, že si s mamou vôbec nerozumieme po všetkých stránkach, lebo vo všetkom vidí len svojho chlapa a na nás kašle. Navarí len vtedy, keď má prísť jej chlap, inak vôbec. Aj to jej musíme platiť za jedlo -nám dáva sirotské a z toho si všetko hradíme, dokonca i toaletný papier, sáčky do koša, hubky na riad - za všetko pýta od nás peniaze. Predtým keď žila s tamtým chlapom to tak vôbec nebolo. Ako deti sme boli proti nemu, lebo sa nám mama vôbec nevenovala, ale stále bolo lepšie než teraz, chodili sme aj po výletoch, on jej pomáhal v domácnosti, dával jej peniaze na chod domácnosti, keď sa našetrilo, hneď sa niečo v byte opravilo. Vďaka nemu sme kúpili 3izb. byt, aby sme sa netlačili v 2izbovom. Proste aj keď mal isté nedostatky, stále bolo lepšie. Bol aj celkom inteligentný. Zato s týmto sa nedá ani rozprávať, aký je s prepačením dementný. Smrdí strašne, fajčí aj 2 balíky denne, pije každý večer. Proste starý prášivý chlap (aspoň tak ho so sestrou vidíme). K tomu všetkému charakterom falošný jako líška.
Nieviem za akým účelom núti mamu aby si ho vzala.

Odkedy má tohto chlapa, ide to so všetkým dole vodou, ani neviem, či jej vôbec dáva peniaze na byt, v byte nič nepomôže a keď ide niečo opraviť -ešte viac to dobabre. Alebo do čohokoľvek sa pustí, skončí to horšie než keď to bolo v pôvodnom stave. Príkladom: zo svojej chalupy doniesol starú skriňu ktorú rozbil a urobil z toho stôl, ktorý chvalabohu je ešte len v spálni, lebo keby ho videli známi, asi by sa smiali. Sklenené dvere olepil tapetou aby mu nesvietilo do spálni - avšak to bola tapeta svetlého dreva, zatiaľ čo, nábytok je tmavohnedý, vrátane rámu dverí - vôbec to nesúladí. Chodbu, čo sme mali celkom pekne zrekonštruovanú (od maminho bývalého) musel dobabrať tým, že si popribíjal doštičky aby mohol mať na kľúče a pod. - opäť drevo nesúladí! Jednoducho keď vidím, ako chátra náš byt, je mi zle, lebo sama som v tomto smere dosť iniciatívna a zainteresovaná, dizajn som chcela ísť študovať (kvoli matike nevyslo), ale výtvarné predpoklady som na to mala. Výtvarnú školu mám vyštudovanú. Akonáhle mame niečo navrhnem - čo by sa mohlo istým spôsobm vylepšiť, odmietne, ale keď jej chlap povie urobme to takto, povolí, aj keď to následne vyzerá strašne odpudzujúco. Je tu veľa vecí, ktoré súrne vyžadujú opravu, no absolútne na to kašle, WC nám tečie, ale nekúpi nové, okná prefukujú, ani panelák nie je zateplený, a ona nové okná nekúpi (ani na 2 najdôležitejsie miestnosti, kde je nenormálna zima 18st). Keby nemala peniaze, tak to chápem, ale za 4 roky v byte nič, doslova nič neurobiť, iba pozvláčať haraburdy staré z chalupy a premontovať ich do bytu ma doslova itiruje :(((( Ja som strašný pedant na tieto veci, a keď vidím akým smerom to ide je mi skutočne zle.

Najnovšie som sa s mamou pohádala, lebo mi vravela, že im praskla lampa v spálni, tak som navrhla, ze im nejakú kúpim, tak už ma odvrhla s tym, ze to jej "Tiborko" kupi. Tak ja na to hned s tým, ze on nema vobec vkus, ako moze vzdy nechavat jemu zariadovat veci, ked sama vie, ze ja osobne mam k tomu vztah a aj vkus na to, aby vsetky prvky v interiri boli v harmonii. tak ona na to, ze to je jej byt, ona si v nom bude robit co chce. Tak som sa stiahla ale vnutorne ma to dost stve.

(Vzhladom na to, ze ma dost vysoky plat a na nas neda ani korunu neverim, ze peniaze nema ani na to, aby kupila nove WC za 70eur. Ale ked jej priatel chcel v kupelni masaznu hlavicu, tak tu musela kupit-so svojich penazi, hoci to vobec nebolo potrebné a opet ma stvalo to, ze zbytocne vyhodila peniaze na nepotrebne veci.)

Nechapem, co je s nou ze neda vobec na nas, na deti? sama vie, ze co sa vkusu tyka, mame ten dar, aby sme vedeli zhodnotit zariadenie a pod.

Je vobec nejaka sanca ze sa zmeni? alebo uz nemam do nej vobec rypat, kaslat na vsetko s tym, ze o 2 roky aj tak pojdem prec....

ta3

clovek zvladne vela, ked musi, teraz musis len vydrzat, raz si budes moct dovolit aj krajsie rifle aj kadeco ine, len teraz to nejde
mas to tazsie ako sestra vzhladom na to, ze si introvert

22dcery20

... myslim si ze nie je vhodne uvazovat o spolocnom byte, lebo kazda studujeme v inom meste. Ona v PP, ja v KE. Ona si tam nasla priatela a s nim hlada spolocny podnajom. Ak bude, chce si najst aj brigadku popri skole, nakolko tvrdi, ze ta jej skola nevyzaduje od studentov vela, takze by to v pohode zvladla. Ja si vsak brig.nemozem najst, lebo skolu mam dost narocnu. V podstate uz nemam ani cas na volnocasove aktivity, nez som mala kedysi. Neviem si predstavit zvladnut este nejaku brig. popri skole. Dost ma skola vycerpava, vdaka nej som aj pekne schudla :/ ale tak co uz narobim, o rok aj pol koncim a potom budem hladat pracu. Ja nechcem ostat na vychode, ale ist na zapad. Sestra zase planuje potom odist do zahranicia. So sestrou nie sme velmi prepojene ako iní surodenci. Kazda mame takmer vlastny zivot, sme si aj uplne rozdielne povahy. Ja introver, ona extrover (vseobecne).

A jasne, da sa to zvladnut, na to, ze mame dost rokov, postarat sa o seba. Akurat na ukor vsetkeho prijemneho :) Len co ziskam nejake peniaze na narodeniny, alebo z prospech.stipendia, nemozem utekat do obchodu po nove tricka, rifle, ale pekne si ich musim odlozit aby som mala na internat, knihy, na skolu a pod. A rovnako sa obmedzenie prejavi aj v kupe potravin - v kvalite. Ale zvladnut sa to da.

soffa

no mate to tazke,ale na druhej strane mate uz dost rokou obidve na to aby ste sa o seba postarali. vzdycky to bude len mamin byt,tak si tam moze robit co chce.ak je to fakt na nevydrzanie,skuste si so sestrou najst podnajom.a popri vyske si najst pracu,vela ludi tak v dnesnej dobe riesi svoju situaciu.a obidve strany budu spokojne.a co sa tyka mamy ta sa nezmeni..tak to necakaj

anjelik9

ja na tvojom mieste by som si nasla brigadu čo by som zvladala aj popri škole a sla do prenajmu ak sa da zobrala aj sestru mohli by ste byt v jednej vacsej izbe a este niekho si vziat do menšej nech mate menši najom a aby vam to vychadzalo aj tak si musite vsetko hradit sami ako si vravela takto by ste na tom boli lepšie a tvoja mama musi chciet niečo najprv sama inak ju k tomu ani nedokopete

22dcery20

mama nas nepocuva v nicom, takze ziadne prehovorenie do duse, vytiahnutie vonku na nejaku zabavu nezabera. Ona ma svoj svet s Tiborkom a donho nik nesmie vstupit. Je strasne naivna, za to, co za zivot zazila mohla dostat aspon kusok rozumu.

co sa jeho tyka. Tak je rozvedeny - zena sa s nim rozviedla, ma dvoch chlapcov (sikovní su to fakt, ale asi po ich mamine, lebo po ocovi by boli opakom). Jemu ostala chalupa, jeho manzelke a synom byt. Na chalupe nema vodu, takze sa necudujem, ze mu je u nas dobre, ked sa tykmto sposobom prizivuje.

Co sa tyka bytu, mama planuje ze ked dokonci skolu vezme si ho a pojdu byvat niekde na zapadne slovensko. Avsak nepozera na to, co bude s nami, my do ich noveho bytu nepojdeme, nakolko uz budeme mat po 26r. co ona tvrdi ze dalej sa o nas starat nebude. A po druhe, bude to uz ich spolocny byt /po sobasi/ bohuzial za mamine peniaze z nasho v buducnosti predaneho bytu. Sestra ma priatela, ta planuje, resp. uz teraz hlada podnajom a sama mi povedala ze ona sa uz domov nevrati (t.j.mladsia), ja o rok a pol koncim skolu a chcela by som zacat novy zivot v BA, ale neviem si to nijako prakticky predstavit... neverim ze zvladnem....

ta3

Aidyl, neviem, ci to dievcatam bude stat za to, aby z financneho hladiska zostavali v spolocnom byte, ked budu vsetci pokope, sice budu mat menej vydavkov s najomnym, ale kolko nervov budu denne podstupovat, ked to vsetko budu mat na ociach, bude ich stale roztrpcovat, ze musia platit za kazdu malickost do domacnosti, kym matkin milenec nemusi, casom bude dochadzat k vacsim a vacsim treniciam, ja osobne by som radsej platila drahy podnajom, ale mala klud, volba je pravdaze na dievcatach

ta3

22dcery20, je mi smutno pri citani Tvojich prispevkov, su dva typy zien, zeny skor matky ako milenky a zeny skor milenky ako matky, bohuzial ta Vasa spada do druhej kategorie, ja som sa rozviedla, ked boli deti male, ale nikdy by som neuprednostnovala milenca pred detmi, deti su mi vsetkym, ale viem, ze nie vo vsetkych nekompletnych rodinach to tak je, bohuzial, mamu asi nepresvedcite, musite len vyckat, kym sa osamostatnite, bez podpory najblizsich to bude velmi tazke, ale Vy so sestrou to zvladnete, drzim Vam v tom vsetkych desat prstov

Aidyl

Milé slečny,nemáte to veru ľahké.Vaša matka je zrejme závislá na sexe a do toho muža je slepo buchnutá.Ťažko sňou pohnete.
No aj tak,by ste boli hlúpe,aby ste z 3 izb.bytu odišli a platili si podnájom,ktorý je nenormálne drahý a prenechali by ste byt darmožráčovi.Časom by sa mohlo stať,že by oň prišli,lebo by neutiahli platenie 3izb.bytu.
Na Vašom mieste by som mamu buď vzala na zábavu pre osamelých,aby sa zaľúbila do iného,inteligentnejšieho a lepšieho muža,aj inzerát dala.Alebo sa s matkou porozprávajte a navrhnite predaj bytu.Že by mala sTiborkom súkromie,ak budú bývať sami v 1 izb.byte.Pre Vás dve 2 izb.byt si kúpte.Aj keby ste mali doň niečo doplatiť.Aj tak by Vám to stálo zato vziať si úver zo sestrou.Je lepšie platiť za niečo,keď máte istotu,že je Vaše,než do podnájmu. Takto by ste sa osamostatnili a zariadili si byt podľa svojho štýlu a mali aj od matky pokoj.Lepšie si porozumiete,pri občasných návštevách,lebo si navzájom budete vzácnejší,ako keď ste spolu.Píšem z vlastnej skúsenosti.

hmmmmmmmmmm

no to je ako z hororu!mama asi bude nacuvat skor jemu ako svoji dceram:-(.ja veru by so asi mame velmi prehovorila do duse, pretoze priatel ju zjavne vyuziva a omotava si ju okolo prstu.co o nom viete?ma rodinu?surodencov?co ked je to podvodnik alebo bezdomovec?prepacte ,ak su to nespravne domnienky,ale v dnesnom svete je velico mozne..viem,ze je tazke sa miesat rodicom do vztahu,ale kto iny jej povie, poradi!na koho sa moze spolahnut?mozno je tak zalubena,ze nevidi tieto veci....a mozno aj raz bude vdacna ze jej niekto otvoril oci...
ale vyzera to tak,ze vas vztah/teda vztah mami k detom/bol vzdy iny:-(je mi to luto.