PPP a zápcha?

Monika25

Vies co ja si ju davam najcastejsie po obede, aby mi lepsie vytravilo ;) najlepsie ovko cisto ovocne, specialne na travenie je napr. tekvicova....

Monika25

Mne vzdy pomoze detska vyziva. Nakopne travenie a hned to ide lahsie...pre info, uz dostat aj uplne bez cukru - ovko jahodove alebo jablkove. Ani to nerozoznat a chutia vyborne.

snezienka333

ladyinred,
pytala si sa na ten žihlavovy čaj - myslim, že ten by ti nemal uškodiť, takže ho možeš kludne pit aj s medom aj s citronom. Pri ulceroznej kolitide sa odporuča piť čaj z rumančeka a z mäty. My mame doma knihu od jedneho lekara, ktory sa špecializuje na liečbu čajmi a odvarmi z byliniek a venuje sa tomu aj vedecky :-)

Ako dlho ma trvat vlastne ta tvoja hospitalizacia?
Inak - tych pribratych kil sa vôbec neboj - myslim, že tvojmu telu to môže iba prospiet :-)
Mne to trvalo asi 2-3 roky, kym sa mi podarilo pribrat na normalnu vahu - a odkedy som pribrala tych par kil, tak mi všetci hovoria, že ako som opeknela... takže aj tebe to určite len prospeje :-)
Držim palce!

snezienka333

pre ladyinred a proserpinu:

Pri ulceroznej kolitide by sa mala dodrziavat dieta s nizkym obsahom vlakniny, pokiaľ viem - takže kupovat si tu vlakninu - Psyllium indicke a uživat ju - to si myslim, že može človeku s ulceroznou kolitidou skôr poškodiť a zhoršit mu ten zapal hrubeho čreva.
Ja sice nie som dedko-vševedko ale ja mam tiež chron. zapal čreva, ale tenkeho čreva, nie hrubeho, takze som o tom dost vela čitala. A tie diety pri zapale hrubeho aj tenkeho čreva su dost podobne :-)
Davam sem link na stranku o diete pri ulceroznej kolitide - pozri si to, ak chceš:

www.strevni-zanety.cz

Inak tam pišu, že v akutnej faze UK by sa mlieko pit ani nemalo... Ladyinred, ale ty maš asi chronicku formu ulceroznej kolitidy nie? Alebo sa ti tie fazy striedaju?
No ja mlieko zvladam celkom v pohode, ale strašne zle mi byva zo surovej papriky a karfiolu - tie 2 veci vobec nemozem, lebo mam z nich strašne krče...

proserpina

ladyinred, ahoj, perfektne účinkuje proti zápche Psyllium indické, je to rastlinná 100% vláknina. Môžeš si to dať do jogurtu - 2 kávové lyžičky a potom zapiť ale veľkou šálkou vody. Dá sa to nasypať aj do vody a vypiť, ale je to odporné.
Ja si to dávam do bieleho jogurtu a do toho trocha medu.
Kúpiš to v lekárni, voľnopredajné, stojí to asi 3 eurá taká veľká krabica, to ti vydrží aj na polroka.

ladyinred

Ahoj Snezienka333, najprv som mala anorexiu až potom mi zistili tú ulceróznu kolitídu, beriem na to Salofalk, tablety aj čapíky...a áno, musím sa posnažiť viac piť, celkom mi chutí žihľavový čaj s citrónom a medom, je vhodný? A ešte mi naordinovali šetriacu diétu - t.j. nič mastné, vyprážané, korenené...
ďakujem za odpoveď

snezienka333

ahoj ladyinred,

tak tu ulceroznu kolitidu ti teda nezavidim, poznam 2 dievčata, ktore to maju... tak viem, ze ich ta choroba poriadne potrapila... aj keď oni mali skor problem s hnačkami.
Chcem sa spytat, ci ti lekari liecia tu ulceroznu kolitidu kortikoidmi?
Ak by ti nepomahalo acidko na tu zapchu, tak si skus kupit cmar alebo zakvas - to su všetko kysle verzie mlieka, možno by ti to pomohlo - celkovo na travenie aj proti zapche. Ja som si raz kupila take kysle ovčie mlieko, a mňa z toho tak prehnalo, ze až... A hlavne musis pit 2-3 litre tekutin denne a nevyvracat ich :-) najlepsie bylinkovy čaj - napr. rumančekovy alebo z kvetu slezu - tie posobia protizapalovo.
Určite neuživaj nejake chemicke prehanadla - myslim, ze to by ti mohlo tu ulceroznu kolitidu este viac zhoršit a poškodit čreva.
Možno by ti mohol pomôct aj Wobenzym - to je taky enzymaticky pripravok - volnopredajny - uživa sa pri chronickych zapaloch, vedlajsi učinok je to, že niektori ludia z toho maju trocha hnačku. Ja som ho uživala, lebo som mala chronicke zapaly a väčšinou ma z neho poriadne prehnalo, aj keď ja som to nepotrebovala :-)
Ale určite by si sa mala najprv poradiť s tvojim lekarom - gastroenterologom, prv než niečo take začneš uživať, lebo ten ti bude vediet najlepsie poradit, co pri tej tvojej diagnoze môžeš a čo nie...
Ak sa môžem spytat - najprv si mala ulceroznu kolitidu a potom si zacala mat anorexiu? Alebo to bolo naopak?