Teliesko

wilma

ivka2, peniaze je sice dobre mat, ale urcite nie su vsetko...bez toho, aby to jej manzel vedel? Hm, hrozne. My tiez nechceme este dlhsiu dobu deti, ale urobit take daco...

ivka2

tak je to jej problem, neje to kamoska, je to len znama, a priahne skor po peniazoch a az potom chce mat deti, no a bez vedomia manzela si to dala zaviest...ja som za kondom kazdodenny:)

wilma

ivka2, nemusis sa obavat, nie kazdej zene sa prihodi nieco zle po tom teliesku, ale i tak. Ja som tiez skusala vsetko mozne: mala som podkoznu tycinku Implanon, striedala som hormonalnu antikoncepciu, ale teliesko by som si zaviest nikdy nedala. Teraz nepouzivame ziadnu antikoncepciu: prerusovana suloz v neplodnych dnoch a je to ok.

wilma

Ivka 2, lebo pri zavadzani musia pootvorit krcok maternice. Dakedy sa moze stat, ze ta zena sa zacne v tehotenstve skoro otvarat- aj moznost potratu je zvysena...To tvoja kamoska urobila velku hlupost. Niektori lekari to smelo zavadzaju aj nerodivsim zenam, ale sak peniaze su peniaze. Nechat si ortvorit krck maternice kvoli tomu...

ivka2

preco je nevhodne pre zeny ktore este nerodili??lebo znama si ho dala a ona este nerodila...je tam nebezpecenstvo , ze v buducnosti nebude moct otehotniet??

123456

Vnútromaternnicový hormonálny systém

Vnútromaternicový hormonálny systém je teliesko vylučujúce hormón - gestagén, ktoré sa zavádza do dutiny maternice počas menštruácie. Je účinné počas piatich rokov a trvalo lokálne uvoľňuje malé množstvá gestagénu, ktorý zahusťuje hlien v krčku maternice. Týmto zabraňuje prechodu spermií do maternice. Okrem toho je rast výstelky maternice (endometria) znížený natoľko, že vajíčko by sa ani v prípade oplodnenia nezahniezdilo. Počas prvých mesiacov po zavedení sa môže u ženy vyskytnúť nepravidelné krvácanie. Vnútromaternicový hormonálny systém môžu ženy používať aj počas dojčenia, keďže malé množstvo hormónu neovplyvňuje tvorbu ani zloženie materského mlieka. Okrem antikoncepčného účinku sa systém používa aj na liečbu nadmerného menštruačného krvácania (menorágia), ochranu endometria v období perimenopauzy a menopauzy(od 45 rokov).

Medené teliesko („DANA“)

Teliesko je zložené z umelohmotného skeletu pokrytého husto navinutým medeným drôtikom a do maternice ho vkladá lekár. Tam vylučuje nepatrné množstvo medi, ktoré spomaľuje spermie a zabraňuje uhniezdeniu vajíčka. K možným vedľajším účinkom patrí zvýšené menštruačné krvácanie a vyšší výskyt zápalov a uzatvorení vajíčkovodov.
Medené teliesko nie je vhodné pre mladé dievčatá, bezdetné ženy alebo ženy s poruchami menštruačného cyklu, s nepravidelne tvarovanou maternicou, s poruchami krvného zrážania alebo s alergiou na meď. Teliesko je potrebné vymeniť každých tri až päť rokov.